Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA: 'Predsjednice, zašto ste odlikovali Tanju Belobrajdić?'

INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA: 'Predsjednice, zašto ste odlikovali Tanju Belobrajdić?'

Bivša supruga šefa Vojnog zatvora u Lori odlikovana je Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH stečene u ratu

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je Tanju Belobrajdić, bivšu suprugu šefa Vojnog zatvora u Lori, Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH stečene u ratu, što je ponukalo Inicijativu mladih za ljudska prava da od Ureda predsjednice zatraži objašnjenje čime je to pripadnica 72. bojne Vojne policije zaslužila.

Državno odvjetništvo svojedobno je vodilo izvide protiv Belobrajdić po prijavi Dalmatinskog komiteta u kojoj je bilo navedeno da je nekadašnji zatočenici Lore terete za mučenje i vrijeđanje. Prijavu je Državno odvjetništvo prije dvije i pol godine odbacilo kao neosnovanu, no Inicijativa navodi da zarobljenicinisu bili u prigodi dati svoj iskaz.

'Unatoč postojanju određenog broja presuda, cjelokupni sudski epilog o tome što se događalo u Lori za vrijeme rata, a vezano za protupravna zatvaranja i mučenja civila uglavnom srpske nacionalnosti te zlostavljanja zatočenih ratnih zarobljenika, do danas ne postoji. Javnost je slabo do nimalo informirana o zločinima koji su se devedesetih događali u centru Splita, a državni i lokalni dužnosnici o tome godinama šute. Upravo je zato važno da predsjednica odgovori na postavljeni upit te tako doprinese suočavanju s onim što se događalo u navedenom periodu', navode u Inicijativi.

Belobrajdić je nagrađivana spisateljica, za vrijeme ministra kulture Zlatka Hasanbegovića imenovana je u Povjerenstvo za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva. Nakon odbacivanja kaznene prijave Dalmatinskog komiteta izjavila je kako nikada nije dvojila u takvu odluku Državnog odvjetništva.


 

Vaša reakcija na temu