Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press InoFood Dalmatia 2024: 'Dalmacija mora iskoristiti ogroman potencijal u uzgoju i preradi ljekovitog medicinskog i začinskog bilja'

InoFood Dalmatia 2024: 'Dalmacija mora iskoristiti ogroman potencijal u uzgoju i preradi ljekovitog medicinskog i začinskog bilja'

Proizvođačima moguć prihod veći za sedam puta

Slijedeći međunarodne trendove, Dalmacija ima ogroman gospodarski i razvojni potencijal u uzgoju i preradi ljekovitog medicinskog i začinskog bilja, a uz pomoć prvog u Hrvatskoj uređaja za ekstrahiranje kojeg posjeduje Centar kompetencija iz Trilja - CEKOMa 3LJ, prihod proizvođačima se može povećati za čak sedam puta! 

Rečeno je to danas na konferenciji umrežavanja za inovacije na području proizvodnje hrane 'InoFood Dalmatia 2024' održanoj u Trilju s ciljem povećanja svijesti o važnosti proizvodnje hrane na području Splitsko-dalmatinske županije usklađene s najnovijim trendovima i znanstvenim postignućima, a temeljeno na tradicionalnim i prepoznatljivim artiklima, te uspostavljanja dijaloga i suradnje između znanstveno-istraživačkog i poslovnog sektora.

Ravnateljica Ustanove CEKOM 3LJ Jelena Ružić kazala je kako je jedan od ciljeva konferencije i popularizacija uzgoja ljekovitog bilja i zdrave hrane te prezentacija ustanove kako bi pokazali što se imaju od opreme i na koji način pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima u finalizaciji njihovih proizvoda, a samim tim i u podizanju aktivnosti gospodarskih subjekata. U tome značajnu ulogu ima CO2 ekstraktor za ljekovito bilje.

'Što se tiče CO2 ekstraktora, on je jedini u Hrvatskoj i treći u jugoistočnoj Europi. Do sada smo odradili ekstrakcije lavande, kadulje i sl. a čeka nas ekstrakcija kamilice s poduzetnikom iz Šestanovca. Uređaj je velikih kapaciteta i može pridonijeti boljoj kvaliteti finalizacije proizvoda od ljekovitog bilja. Samom ekstrakcijom ljekovitog bilja i njihovim korištenjem u finalnim proizvoda poput krema, tinktura, kozmetike i sl. prihod se proizvođačima može povećati čak do sedam puta', poručila je Ružić.

Jedna od važnih tema konferencije bila je istraživanje ljekovitog i začinskog bilja, posebice s međunarodne razine i svjetskih trendova u istraživanjem medicinskog i ljekovitog bilja. 

Prema riječima Danice Ramljak iz Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS), tu je posebno važno da CEKOM 3LJ, Sveučilište u Splitu sa svojim sastavnicama i MedILS koji je odnedavna postao dio splitskog sveučilišta, predstavljaju institucijsku harmoniju koja može omogućiti da se u Dalmaciji pokrenu ozbiljna znanstvena istraživanja na temu iskoristivosti ljekovitog bilja.

'Također je važno da Splitsko-dalmatinska županija i svi gradovi u Dalmaciji pokrenu promociju da poljoprivrednici i OPG-ovci koji mogu uzgajati ljekovito bilje shvate koliko je to važno i isplativo. U svojoj prezentaciji sam pokazala da je tržište za ljekovito medicinsko  i začinsko bilje u vrlo značajnom rastu i u ekonomskom smislu je vrlo bitno da se OPG-ovci u Dalmaciji u to uključe', istaknula je Ramljak.

Mogućnost međunarodne suradnje u proizvodnji i preradi ljekovitog bilja potvrdio je i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Hercegbosanske županije Božo Perić.

Vaša reakcija na temu