Osim materijalne podrške inovatorima, trebala bi cijela naša zajednica imati više osjećaja za njih, da naši inovatori budu zastupljeniji u javnom prostoru i svjetla reflektora budu uperena prema tim vrijednim marljivim ljudima.
Poručio je to splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja na primanju nagrađenih inovatora s 14. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2016 održane u Zagrebu. Naravno, Splitsko-dalmatinska županija daje značajan financijski doprinos razvoju, što je prikazano i kroz prezentaciju inovacija.
Dalmacija se ima čime pohvaliti, predstavio je Ante Zekić, predsjednik Društva inovatora DIATUS, čak šest osvojenih odličja, od čega jedno zlatno, dva srebrna i tri brončana, te su se još tri inovacije predstavile ih je žiri promatrao kao gotove projekte i nije ih ocjenjivao.
Zelena kućna elektrana tvornice Končar iz Dicma, projekt čija je nositeljica Marina Crnjac osvojila zlato, braća Mirko i Mate Vuković iz Vrgorca su se okitili srebrom za samoposlužni aparat s rashladnom jedinicom i video monitorom – perpetuum cooler, kao i Stipe Latković iz Šestanovca za mjerenje visinske razlike donjih ekstremiteta ili 3D dijagnostika stopala. U Split su sletjele tri bronce, Marinko Biškić je stvorio čokoladni namaz s maslinovim uljem, Boris Ukić elektronički bljeskač te Duje Duplančić i Marin Jurašin Y čaše.
Svoje projekte, bez ocjene, su izložili Solinjani Petar Bogdan i Boris Dumančić, idejni projekt za obranu od poplava i proizvodnju električne energije te Sinjanin Ante Glavurdić turbo trup broda. Idejni projekt za obranu od poplava iznio je Zekić, izloženi su u Uredu predsjednice i savjetnici razgovaraju s HEP-om i Hrvatskim šumama.
Nema sumnje da će svaka inovacija pronaći svoj put, a za početak izdvojimo da će Biškićev čokoladni namaz s maslinovim uljem od sljedeće godine biti dio redovne ponude. Ukratko, u čokoladni namaz umjesto 'nezdravog' palminog ulja stavljeno je zdravo maslinovo.
- Tehnološki je zahtjevniji proces, ali uspjeli smo. Maslinovo ulje i kakao maslac se ljube izuzetno dobro, svi koji probaju vraćaju se po još – otkrio je uspješni 'čokolatijer'.
Naglasimo i da će 'perpetuum cooler' u komercijalizaciju te da su braća Vuković u pregovorima da inovacija bude u autobusima. Realne su šanse za svaku od inovacija da bude komercijalizirana i to je, zapravo, najvažnije.
- U Diatusu je kroz 28 godina postojanja preko 1150 inovatora koji su kroz natječaje do sada prijavili preko 1200 inovacija s brojnim nagradama, a dosta ih je komercijalizirano. U Americi se više od 5 posto zaštićenih izuma komercijalizira, a u Hrvatskoj je nešto manji postotak, ali otprilike tu negdje – naveo je Zekić.