Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Josip Kevrić INTERVJU Andrija Čaljkušić: Split i Hrvatska s HDZ-om mogu najviše

INTERVJU Andrija Čaljkušić: Split i Hrvatska s HDZ-om mogu najviše

'Najveći pečat razvoju našeg grada dali su gradonačelnici iz redova HDZ-a'

Jakša Balov, Andrija Čaljkušić, Enco Kovačević i Tomislav Šuta kandidati su za predsjednika HDZ-a Split. Izbori će se održati 11. prosinca, a predstavljanje intervjuom na Dalmatinskom portalu ponudili smo svim pretendentima na funkciju čelnika splitskog ogranka najjače hrvatske stranke. Nakon BalovaKovačevića, popričali smo s Čaljkušićem...

Zašto se istaknuli kandidaturu u zadnji trenutak? 

- Uz podršku stranačkih prijatelja i brojnog članstva osjetio sam trenutak za preuzimanje odgovornosti. Većina članstva zaziva duže vremena promjenu načina upravljanja i uvažavanja svakog člana ponaosob. Smatram da sa mnom i mojim suradnicima dobivaju upravo to. 

Spomenuli ste da želite HDZ-u vratiti pobjednički duh? Što to konkretno znači?

- Želim vratiti HDZ koji je imao emociju i strast, u kojem je dominiralo prijateljstvo i razumijevanje, koji je bio pametan i strog, na kojeg smo bili ponosni. Cilj mi je oživljavanje rada splitske organizacije koja je ranije bila aktivni i prepoznatljivi sudionik u javnom, društvenom, humanitarnom i političkom životu u Splitu i šire. Želja nam je vratiti optimizam i ponos među splitske HDZ-ovce kako bismo oživjeli pobjednički duh i sutra vodili Split ponovno u dobrom i razvojnom smjeru.

Koliko Vam znači podrška istaknutijih stranačkih kolega? 

- Puno mi znači podrška brojnog članstva, od istaknutijih stranačkih pojedinaca i bivših dužnosnika, intelektualaca, poznatih sportaša do 'običnih' članova. Nakon susreta i razgovora s njima moje kolege iz tima i ja možemo reći da smo zadovoljni i ohrabreni da smo na dobrom putu i da možemo s optimizmom planirati zajedničke aktivnosti u narednom razdoblju, a neke ozbiljnije iskorake već s početkom nove godine.

Što mislite o svojim protukandidatima?

- Imam dobar odnos sa svima. U svojim profesionalnim karijerama su, koliko znam, uspješni. Međutim, smatram da sam u politici ostavio snažniji trag te nudim promjenu i vraćanje optimizma koji traži članstvo. 

Kako ocjenjujete rad aktualne gradske vlasti?

- Gradonačelniku Puljku puhat ćemo za vratom snažnije nakon unutarstranačkih izbora. Podržavat ćemo uvijek ono što je dobro, nećemo kritizirati kad za to nema potrebe. Ono što je dobro za Split, dobro je i za HDZ u Splitu. Mnoge aktivnosti i projekti su nastavak iz prošlog mandata. Na njegovu rečenicu 'Ili HDZ ili Hrvatska', uzvraćam 'Split i Hrvatska s HDZ-om mogu najviše'. Pored ranijih, ovih dana vidjeli smo još dva nesnalaženja - objavu popisa dužnika zakupaca gradskih prostora kršeći tako pravila Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka i neokićenost grada ususret Božiću. 

A što kažete na rad prošlog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare? 

- Najveći pečat razvoju našeg grada dali su gradonačelnici iz redova HDZ-a (Cvitan, Slapničar, Grabić, Puljić, Kuret, Krstulović Opara). Prava je šteta što gradonačelnik nije postao pokojni Vjeko Ivanišević. Posljednjih nekoliko desetljeća nijedan gradonačelnik nije uspio ostati na vlasti dva mandata. Usprkos ozbiljnim zdravstvenim problemima, gradonačelnik Andro Krstulović Opara je s timom u svom mandatu odradio niz projekata i aktivnosti (sanacija Karepovca, izgradnja RD Orišac, stvaranje tvrtke Promet modernom, izgradnja i dogradnja škola, vrtića i dječjih igrališta, sustav javnih bicikli, obnova Hrvatskog doma, uređenje Trga Gaje Bulata…).

Pohvalili ste Ivana Kureta, ne smatrate ga odgovornim za sadašnje probleme Spaladium Arene? 

- Ne može se nečiji mandat sagledavati kroz jednu odluku već u cjelini. Iz mandata pokojnog Zvonimira Puljića i Ivana Kureta pamtim povećanje proračuna s 550 na milijardu kuna, donošenje brojnih urbanističkih planova, dječja igrališta i školske dvorane, otvaranje preuređenog Kazališta lutaka, središnjeg odjela Gradske knjižnice Marka Marulića itd. Koliko znam, po dosadašnjim sudskim odlukama donesenim u procesu vezanom za Spaladium Arenu, odgovornost je na privatnom partneru.

Kako namjeravate pobijediti Puljka za 2,5 godine? 

- Puljka ćemo pobijediti jer ćemo nakon izbora vratiti optimizam u stranku, oživjeti stručne odbore i zajednice u stranci te ćemo u periodu do lokalnih izbora biti prepoznatljivi u javnom djelovanju. U odnosu na političku opciju gradonačelnika Puljka, naš kadrovski potencijal je neusporedivo snažniji. Vjerujem da među nama ima puno kvalitetnih pojedinaca koji zaslužuju priliku i poticaj, a da širinom interesa i znanja pokrivaju sve segmente društva. Želim da se vratimo kao aktivni sudionici u život našeg grada, u kotareve i ulice, na kulturna događanja, humanitarne akcije, socijalne programe, na sportske terene, svugdje gdje smo ranije bili prepoznati kao organizatori i aktivni sudionici. U mom timu su mlađi i stariji članovi, podjednako zastupljene žene i muškarci, a vode nas poštenje, marljivost, poštivanje tradicije, zajedništvo, želja za boljom budućnošću stranke, grada i države. Naš splitski HDZ će svojim ukupnim djelovanjem pomoći premijeru Andreju Plenkoviću i vodstvu naše stranke u izgradnji daljnjeg pobjedničkog puta, baš kao što on to radi na državnoj razini.

Je li Vice Mihanović bio dobar izbor za gradonačelničkog kandidata? Kako uopće gledate na njegovu dionicu na čelu stranke?

- Vice Mihanović došao je na čelo stranke u okolnostima kada je bilo teško za očekivati da će HDZ dobiti drugi mandat zaredom. Riječ je o čovjeku koji je u svom kotaru bio veoma prepoznatljiv. General poslije bitke je lako biti, ja ne spadam u takvu skupinu ljudi. Časno se povukao nakon dvaput izgubljenih izbora. 

Vaše mišljenje o Željku Kerumu, je li Vam on prihvatljiv partner?

- Partneri se biraju na osnovu odnosa snaga u Gradskom vijeću te različitih srodnosti. Raspored u vijeću je bio takav da su postojale dvije mogućnosti: partnerstvo sa Željkom Kerumom (koji u Splitu ima svoju publiku i birače) ili novi izbori koji ne bi puno promijenili. Na idućim izborima HDZ će osnažiti i ojačati, imati više vijećnika i biti poželjan mnogima. Tada ćemo znati s kime smo, na osnovu samih tih ljudi koji će biti u vijećnici i njihovih politika.

Vaša reakcija na temu