INTERVJU Luka Brčić: Ne proklinji mrak, upali barem jednu šibicu

INTERVJU Luka Brčić: Ne proklinji mrak, upali barem jednu šibicu

Županije su bile i jesu jamstvo ravnomjernog razvoja

Splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić je kandidat za Sabor u IX. izbornoj jedinici. Pitali smo ga o motivima kandidature, projektima za koje će se zalagati ako bude izabran u parlament, a dotaknuli smo se još nekoliko predizbornih tema...

Koji je Vaš glavni motiv za ulazak u kandidaturu za Sabor?

- Već sam nekoliko mandata zamjenik župana zadužen za društvene djelatnosti i kandidatura za Sabor je jedan prirodni put u mojem političkom hodu. Kao županov zamjenik iz prve ruke sam vidio sve probleme u svakom kutku naše županije, cilj mi je ravnomjeran razvoj svakog područja sa svojim posebnostima. Dugogodišnjim radom na terenu stekao sam praktično znanje i iskustvo koje mogu na saborskoj razini argumentirano prezentirati i davati iskustvene prijedloge  u svrhu opstanka i razvoja Zagore, priobalja i otoka!

Koji je najvažniji projekt za koji ćete se zalagati ako prođete u Sabor?

- Zasigurno je to demografska revitalizacija i ostanak mladih u ruralnim sredinama, a znamo da će ljudi ostati u svom zavičaju ako imaju mogućnost zapošljavanja, uređenu infrastrukturu, dostupnost zdravstvene i obrazovne usluge. Stoga ću davati prijedloge da se što više ulaže u specijalizaciju liječnika te ih motivirati da ostaju raditi u manje atraktivnim sredinama (npr. rješavanja stambenog pitanja), više ulaganja u matične i područne škole putem EU fondova jer nažalost SDP-ova vlada nije dobro ispregovarala s Europskom komisijom da bi se mogle škole i športske dvorane aplicirati na EU fondove. Ovog trenutka ima oko 300 projekata škola i dvorana s riješenom građevinskom dozvolom, a nemaju se mogućnost financirati. Zbog toga u idućem Programskom razdoblju za EU fondove to mora biti jedan od prioriteta.

Što mislite o preustroju lokalne samouprave?

- Tema o ukidanju općina i županija uoči raznih izbora se uvijek ponavlja, a da se ne analizira argumentirano smislenost takvih traženja. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva mogu posvjedočiti da najveći broj općina danas ne bi imao postojeću razinu infrastrukturne i društvene izgrađenosti da nisu bili zasebni i to je zasigurno argument koji je neupitan.

Županije su stari srednjovjekovni hrvatski ustroj, i kad su god županije kroz povijest imale važnu ulogu i samostojnost hrvatskog naroda je bila na višoj razini. Za usporedbu, susjedna Austrija ima kudikamo veći broj administrativnih jedinica, a sinonim je odlične organiziranosti. Spominjao sam ravnomjernost razvoja, a upravo su županije bile i jesu jamstvo ravnomjernog razvoja.

Prostora za racionalizaciju sustava sigurno ima, posebno u svjetlu moderne tehnologije i razvoja digitalizacije. Mislim da mogućnost umrežavanja i racionalizacije na poseban način ima prostora za primjenu kod malih općina.

Jesu li ovo u konačnici izbori između Plenkovića i Bernardića za premijera?

- Svaki izbori su najprije izbori za svakog pojedinca, za svaku obitelj jer oni koji obnašaju vlast svojim radom direktno utječu na njihove živote. Ne treba previše naglašavati da nas očekuje neizvjesno vrijeme već na jesen. Nije mi cilj nikoga plašiti, ali pojavom pandemije koronavirusa mnogo se toga promijenilo. Sadašnji način života poremetio je i mnoge oblike društvenog i gospodarskog djelovanja te ih doveo u fazu upitnosti.

Svatko realan će priznati, a to nam priznaju mnoge zemlje diljem svijeta, da je trenutna Vlada koju predvodi Andrej Plenković izvrsno reagirala u iznimno teškim trenucima te zadržala ekonomsku i zdravstvenu sigurnost naše države. Također ne smijemo zaboraviti na mnoge pozitivne gospodarske učinke Vlade koju predvodi Andrej Plenković kao što su; pozitivni kreditni rejting, porezna reforma koja je umnogome pomogla malim i srednjim poduzetnicima, smanjenje javnog duga, značajnija sredstva jedinicama lokalne samouprave, značajan napredak u povlačenju sredstava iz EU fondova…

Ukratko, u svemu ovome što sam naveo mislim da za RH daleko najbolje rješenje da hrvatsku Vladu i dalje vodi Andrej Plenković  a Davor Bernardić zasigurno nije netko tko u ovom trenutku niti izbliza može garantirati kvalitetno vođenje države!


OSOBNI KARTON

Mjesto rođenja, djeca, brak: Otok kod Sinja, dvoje djece (Matej i Sara), oženjen suprugom Marijom
Godine: Rođen 1969.
Životni moto: Ne proklinji mrak, radije upali barem jednu šibicu.
Osoba koja ga najviše inspirira: Moja majka (u 37 godini života ostala udovica s nas osmero maloljetne djece, hrabrošću i radom sve nas uredno odgojila).
Sportski klubovi za koje navija i prati: NK Junak iz Sinja, Hajduk, Barcelona.
Tko ili što je najviše utjecao na bavljenje politikom: Prvenstveno mnogi moji prijatelji i poznanici koji su sve kritizirali, a da sami nisu nikad ništa poduzeli.
Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(68696, "");
Pregledaj komentare