Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Antonijo Ćatipović INTERVJU Toni Trivković: Split je trenutačno grad dobrih prilika koji može postati mediteranska Silicijska dolina

INTERVJU Toni Trivković: Split je trenutačno grad dobrih prilika koji može postati mediteranska Silicijska dolina

Poduzetnik iz Bostona mi je poslao mail: 'Oženio sam se nedavno u Hrvatskoj i tražim bilo koji razlog da se vratim natrag'

Split ima vrijednost koja nigdje nije jasno prikazana i zato je grupa Splićana, na čelu s Tonijem Trivkovićem, odlučila pokrenuti udrugu Startup koja će svojim djelovanjem to promijeniti. Kreirat će proaktivne vijesti na stranicama portala Startup.hr, koje će poticati zajednicu na stvaranje bolje verzije sebe, boljih zaposlenika u firmama i boljih poslodavaca, što će na kraju rezultirati studentima koji će se ranije afirmirati prema potrebama tržišta te ostati u Splitu, povratkom profesionalaca u grad pod Marjanom i većim brojem poduzetnika. Za početak krenuli su s tri kategorije vijesti - poduzetništvo, tehnologija i dizajn. Također, na portalu se može pronaći kalendar događanja, tj. jasno vidjeti što se događa u Splitu vezano za IT & poduzetništvo. U udruzi volontiraju Antonio Šerić, Romana Caktaš, Diana Šperanda te sam predsjednik udruge Toni Trivković, koji se nada da će im se uskoro pridružiti još mnoštvo volontera uvjerenih da Split može biti puno bolji. 

Kako je došlo do pokretanja udruge Startup? 

- Ideja već dugo ključa u meni, u glavi se gradi zadnje četiri godine. Ideju sam dobio nakon tri godine organiziranja OpenCoffee meetupa u Splitu. To je bio prvi event neformalnog tipa koji spaja ljude iz splitskog IT sektora neovisno o njihovoj ulozi u firmi i tehnologiji s kojom rade. Kad sam kreirao grupu na meetup.com platformi, to je bila druga meetup grupa u Hrvatskoj, a sad ih ima sigurno stotinu. Prvenstveni cilj meetup platforme je organizirati događaje gdje će se zajednica okupiti face to face. Prvi OpenCoffee je organiziran u Londonu početkom 2007. godine, a ja sam OpenCoffee Split pokrenuo u rujnu 2008. Na prvi sastanak sam pozvao svojih šest profesionalnih kontakata, kojima sam podijelio pozivnice u obliku vizitki i zamolio ih da iste podijele svojim kontaktima kako bi se grupa nastavila razvijati. Tako je bilo na prvih desetak sastanaka, a danas nas je 265 u grupi i do sada smo se okupili 87 puta. U zadnje vrijeme nas po eventu bude 30-40 te se skupi raznolika grupa sastavljena od studenata (programiranje, dizajn, marketing), profesionalaca zaposlenih u drugim firmama te vlasnika firmi. To je super prilika za sve nas iz IT sektora da jednom mjesečno izađemo iz svoje rutine i otvorimo se upoznavanju novih ljudi. Puno se pozitivnih stvari dogodilo kao produkt OpenCoffeea i zbog toga sam želio te efekte aplicirati na širu zajednicu. Iz te ideje se rodila Startup.hr udruga. 

Koji su ciljevi udruge? 

- Nedavno su se u Splitu pojavili elementi koji čine početnu razinu startup ekosustava, Studentski poduzetnički Inkubator, coworking prostori, Klub mladih, Shift Conference, različiti meetupi i shvatili smo da je došao pravi trenutak za pokretanje udruge koja će prikazati vrijednost koju Split ima kroz jednu platformu. Želimo potaknuti zajednicu na zajednički nastup jer tako možemo puno više postići nego kada svatko gleda samo sebe. Glavni ciljevi udruge su poticanje poduzetništva u IT sektoru, brendiranje Splita kao 'mediteranske Silicijske doline', stvaranje kvalitetnog kadra, zadržavanje kvalitetnih radnika i privlačenje iz drugih zajednica. 

Digitalni nomadi dolaze u Split

Što će te raditi i kojoj 'publici' ćete biti interesantni? 

- U prvoj fazi Startup.hr portala imamo sekciju za novosti i kalendar događanja. Stvarat ćemo proaktivne vijesti koje će poticati zajednicu na stvaranje bolje verzije sebe, boljih zaposlenika u firmama i boljih poslodavaca. Profilirat ćemo ljude koji u Splitu stvaraju vrijednost. Želimo primjerima pokazati da je iz Splita moguće ostvariti uspjeh na globalnom nivou i da je to lakše nego ikada. Prikazat ćemo realnu sliku poduzetništva, što znači da ćemo veći fokus staviti na greške koje su napravljene putem i na to što se iz njih naučilo nego na 'hvalospjeve'. Kvalitetnog kadra u ovom sektoru nedostaje svakim danom sve više, a studenti izlaze s fakulteta bez adekvatnih znanja. Znam za nekoliko kolega iz drugih firmi koji se muče pronaći kvalitetan talent. Želimo i njih aktivirati da ispričaju svoja očekivanja, tako da se studenti mogu ranije afirmirati. Uz vijesti iz poduzetništva, fokus će biti na tehnologiji i dizajnu. Publika kojoj ćemo biti interesantni su učenici/studenti koje zanima započinjanje karijeru u IT sektoru i profesionalci iz sektora. Kroz kalendar događanja želimo na jednom mjestu jasno prikazati što se događa u Splitu na mjesečnoj razini na području tehnologije i poduzetništva. S obzirom na to da u Split dolazi sve više digitalnih nomada, kreirat ćemo i verziju na engleskom jeziku, kroz koju ćemo njima prikazati relevantne informacije. Neke od tematika koje ih sigurno zanimaju su 'Top 5 mjesta s kojih možete coworkati iz Splita', 'Koje meetupe posjetiti ako vas zanima web/mobile tehnologija' i tako dalje.

 Koliko vaš tim broji ljudi i tko su oni? 

- Tim je trenutno malen, ali moćan. Uz mene još volontiraju dopredsjednik udruge Antonio Šerić, programer koji volonterski organizira Mobile Monday meetup, gdje se spajaju developeri mobilnih aplikacija i igara. Romana Caktaš, zaposlena kao voditeljica programa Kluba mladih Split, volontira kao novinarka za udrugu Startup, a isto čini i Diana Šperanda, studentica FESB-a, inače PR u DUMP udruzi mladih programera na FESB-u.


Kao jedan od ciljeva navodite zadržavanje profesionalnih kadrova u Splitu. Kako? 

- U zadnje vrijeme su u Split došle vrlo dobre prilike, a jedna od njih je i tvrtka HRCloud, u kojoj je zaposleno 40 ljudi. S obzirom na to da u Splitu teško dolaze do novog talenta, otvorili su ured i u Zagrebu. GetByBus.com je još jedan primjer tvrtke koja konstantno traži web i android programere. Prilike postoje, ali problem je što većina studenata počne razmišljati o profesionalnoj karijeri tek nakon što završi faks. Tada je već kasno jer su, ako su učili samo ono što im se nudilo kroz fakultet, u situaciji da nisu usklađeni s tržištem, a tvrtkama treba kadar koji će se brzo adaptirati. Mi ćemo ih svojim djelovanjem kroz portal i događaje educirati da se trebaju početi aktivirati puno ranije. Na događajima koji se organiziraju u Splitu nema dobnog limita. Učenici i studenti su dobrodošli. Nisam upoznao ni jednog proaktivnog studenta koji sebi nije brzo stvorio dobar start karijere. Na globalnoj razini se natječemo s talentima koji uče programirati i dizajnirati od osnovne škole. Radit ćemo i na motivaciji studenata da se grupiraju i sami pokrenu svoje startupe. Kroz taj proces mogu naučiti stvari koje će im biti dragocjene kroz cijelu karijeru. 

Tko se sve može pridružiti vašem timu i na koji način? Gdje vas se može pronaći? 

- Našem timu se mogu priključiti svi s dobrim namjerama i voljom da guraju zajednicu naprijed. Ako ste proaktivan učenik, student ili tvrtka te želite sudjelovati u brendiranju Splita kao 'mediteranske Silicijske doline', slobodno nam se javite preko emaila [email protected]! Trebat će nam volontera koji žele pisati o poduzetništvu i intervjuirati poduzetnike, zatim fotografi, dizajneri, programeri i osobe iz marketinga. 

Partneri iz Amerike

Možeš li nam predstaviti svoj put u poduzetništvo?

- Na temelju preporuke profesora Ivice Kartela iz Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, sa 17 godina počeo sam raditi kao freelancer (web developer) za lokalnu tvrtku NETMedia, koja je imala klijente po Europi. Preko ljeta bih radio kod njih u uredu, a tijekom školske godine bih radio iz stana. Imao sam rokove koje bih trebao ispoštovati, a radno vrijeme sam organizirao sam sebi. S 19 godina sam upisao Ekonomski fakultet, ali sam ga pauzirao nakon tri mjeseca jer sam dobio posao freelancera za jednu stranu tvrtku. Bila je to teška odluka jer je većina moje generacija studirala, a tada još nisam bio 100% siguran u svoj put. Dvije godine sam radio kao freelancer iz spavaće sobe. S 21 godinu sam se odvažio pokrenuti svoj posao i započeo jako uzbudljivo putovanje koje traje i danas. U tom periodu sam pokrenuo i OpenCoffee meetup, tako da mi je super došlo upoznati druge IT poduzetnike koji su na sličnom putu kao i ja, samo daleko ispred. To mi je dalo samopouzdanje i vjeru da je 'moguće', što mi je tada bila neprocjenjiva motivacija. Prošao sam fazu gdje sam radio sam i fazu gdje sam angažirao vanjske suradnike, a zadnje dvije godine gradim svoj tim. Trenutačno nas je šestero u ekipi i surađujemo sa stranim tvrtkama na poslovima web dizajna i developmenta, a imamo i partnersku agenciju u Bostonu. Već nekoliko puta su bili u Splitu i mi im uvijek ponosno pokazujemo svoj grad i okolicu. Jedan od vlasnika te firme je sebi organizirao vjenčanje u Dubrovniku te je bio oduševljen Hrvatskom i ljudima, tako da je odlučio pronaći poslovne partnere u našoj zemlji. Tako sam od njega i dobio sljedeći upit preko web stranice tvrtke: 'Oženio sam se nedavno u Hrvatskoj i tražim bilo koji razlog da se vratim natrag'.  

Ne čitajte novine, pratite stručnjake preko Twittera

Što bi preporučio mladima koji žele i sami krenuti u poduzetništvo? 

- Pažljivo birajte informacije koje upijate iz našeg sustava. Fizički budite prisutni u Hrvatskoj, ali vrlo pažljivo birajte informacije kojima sebe gradite. Televiziju sam prestao gledati u srednjoj školi, a novine čitati kad sam pokrenuo svoju tvrtku. Tada je sa svake stranice iskakala riječ 'kriza', a to mi je najmanje bilo potrebno čitati u situaciji gdje se trudim stvoriti nešto svoje. I danas je situacija vrlo slična, mnogo negativnosti se provlači kroz naše medije. Srećom, lakše je nego ikada kreirati svoj svijet informacija. Napravite Twitter račun, pratite profesionalce i eksperte. Naručite knjige iz Amazon knjižnice. Slušajte poduzetničke priče drugih i učite na njihovim greškama. YouTube je prepun video intervjua drugih poduzetnika, ne gledajte samo smiješne mačke. Ako se u jednom trenutku osjetite izolirano, dođite na OpenCoffee!

Vaša reakcija na temu