Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com HRVATSKI SAN Jason Berry: Dobro promislite prije odlaska u Irsku, nekad trava doista nije zelenija kod susjeda, makar padalo jako puno kiše
Hrvatski san Piše: Jason Berry

HRVATSKI SAN Jason Berry: Dobro promislite prije odlaska u Irsku, nekad trava doista nije zelenija kod susjeda, makar padalo jako puno kiše

Amerikanac koji je iz Irske preselio u Split piše kolumnu za Dalmatinski portal

Razmišljate o odlasku u Irsku, zemlju novih prilika gdje su pivo, poslovi i novac svugdje oko vas. Evo par savjeta. U današnjoj kolumni podijelit ću s vama par zanimljivosti o životu u Irskoj te napraviti usporedbu sa životom u Hrvatskoj. Irska i Hrvatska su nevjerojatno slične zemlje. Obje zemlje imaju oko 4,5 milijuna stanovnika, pretežno katolika koji odlično pričaju engleski. Zajedničko im je i što imaju velike dijaspore, a Irska je jedna od rijetkih zemalja gdje Hrvati mogu ići raditi bez dodatnih pitanja i dokumenata. Hvala ti, Europska unijo!

A sad malo o vremenu. Prema web stranici www.currentresults.com Split prosječno ima 2600 sunčanih sati na godinu, kao i većina Dalmacije. Zagreb i Slavonija imaju oko 1900 sati sunca godišnje, nije ni to loše. A sada pazite - Dublin ima 1400, to ipak nije tako lijepo. Inače, potrebno je jako puno kiše da bi Irska bilo tako zelena. Još je gore na zapadu Irske. Ako ideš u Irsku, budi spreman na puno manje sunca, kraće dane te puno više sivila. Također, nevjerojatan je podatak da u konačnici obje zemlje imaju sličnu kumulativnu količinu oborina (1000 mm), ali je bitna razlika da u Irskoj uvijek malo sipi kiša, dok u Hrvatskoj kada - pada, rekao bih tako jako da ne možeš izaći vani. Imajte na umu da u pojedinim dijelovima Irske bude i do 2000 mm kiše godišnje. Bilo kako bilo, obavezno ponesite kišobran.

Ako, pak, želite pokušati plivati u moru, obavezno ponesete ronilačko odijelo. Irsko more teško dostiže temperatura višu od 17 stupnjeva. Zasigurno ćete se vraćati u Hrvatsku povodom godišnjih odmora samo što karte za kući neće biti jeftine za vrijeme sezone ako ih ne kupite unaprijed - jako puno unaprijed. Iz mog iskustva, letovi su između 300 i 700 eura s tim da je prosjek 400 do 500 za povratnu kartu. Karte su nešto povoljnije izvan sezone na letovima aviokompanija Ryanair i Aerlingus za  Zagreb i Zadar, dok su karte za Dubrovnik i Split dosta skupe. Loša vijest je također da izvan sezone nema direktnih, a ni povoljnih letova.

Irska je prema statistici Svjetske banke rangirana 17. na svijetu po jednostavnosti otvaranja novih obrta/firmi, dok Hrvatska zauzima 51. mjesto. Ne trebam naglasiti da je doista puno jednostavnije pokrenuti posao u Irskoj, manje korupcije, nema pečata, nema javnih bilježnika ni ovjera, nema nepotrebne birokracije. Doviđenja uhljebi koji stoje na putu realizaciji poslovnog plana i općenito nemaš osjećaj da je birokraciji i birokratima jedino važno da nađu problem s tvojim poslom i napišu ti kaznu. Porez na dobit u Irskoj iznosi 12,5% dok je u Hrvatskoj 20%, što iskreno i nije tako loše.

Nego, primimo se posla (now lets get down to business). Stvarni razlog zašto svatko želi ići u Irsku je mogućnost pronalaska novog posla. Hajmo prokomentirati situaciju u Irskoj po tom pitanju. Nezaposlenost je trenutačno rekordno mala i plaće su u porastu. Pitanje koje se postavlja je kako zaraditi 'big money' u Irskoj. Prvo, kada pričamo o plaći, Irci pod tim iznosom podrazumijevaju plaće prije poreza. Na primjer, ako netko zarađuje 30.000 eura godišnje, to je prije poreza. Trebam napomenuti da su stope poreza puno bolje u Irskoj nego u Hrvatskoj jer porast poreznog razreda slijedi tek nakon što zaradite 30.000 eura

Nemojte me krivo shvatiti, plaće su zasigurno bolje i odabir posla je puno veći. Izbor profesionalne karijere u informatici, financijama i drugim poslovima 21. stoljeća je sigurno veći, ali za to trebate biti kvalificirani. Upravo ova širina izbora profesionalnih poslova je  prilika za Hrvate koji se odluče ići u Irsku. Za početak očekujte manju plaću za prve profesionalne poslove i malo pomalo, stepenicu po stepenicu, zarađivat ćete više sa svakim sljedećim poslom. Međutim, ako idete zbog posla u restoranu, uslužnom sektoru ili baušteli, plaća vam se neće razlikovati puno ako uzmete u obzir veće troškove života u Irskoj, što me dovodi do mog sljedećeg zaključka. Možda možeš zarađivati više u Irskoj, ali se sve plaća više (osim kiše - to je uključeno u životni trošak). 

Najveći trošak života u Irskoj bit će zasigurno stanarina. U Dublinu, prosječna stanarina iznosi 1875 eura (eura, ne kuna!). Daft.ie je stranica koja se koristi za najam stanova, definitivno je provjerite da dobijete ideju o stanju na tržištu nekretnina. Ono što su dobre vijesti je da za razliku od Hrvatske u Irskoj podstanar ne treba plaćati proviziju agenciji pri najmu stana, samo stanodavci plaćaju proviziju u iznosu jedne mjesečne najamnine.

Kao Hrvatu, drugi najveći trošak bit će najvjerojatnije - kava. Zaboravite na kave od 8 do 10 kuna nekoliko puta na dan. U Irskoj kava za ponijeti košta između 20 i 30 kuna. Ako želite kroasan, nadodajte još 20 do 30 kuna. A  ako poput mene volite popiti i sok od naranče, nadodajte još 28 do 45 kuna. Ako, pak, želite kavu u restoranu ili kafiću, to je još skuplje. Da zaključim, ako želite kavu, kroasan i svježi sok - ne očekujte povrat novca kada date novčanicu od 10 eura. Znači, ako popijete oko tri kave na dan, potrošit ćete oko 15 eura, što je mjesečno 450 eura. U slučaju da ste pušač, vaši problemi su se upravo nagomilali. Kutija cigareta u Irskoj je 10-15 eura

 A sada za žene. Feniranje, šišanje, manikura i pedikura se smatraju luksuzom i imaju premiju na cijenu - trebate uzeti pozajmicu za sve. Šišanje stoji između 60 i 100 eura, feniranje 30 eura, manikura između 30 i 50 eura. Siguran sam da možda možete naći jeftinije, ali ne u centru grada. Muško šišanje je između 15 i 20 eura.  

U prosjeku, Dublin je 90% skuplji nego Split i Zagreb. Ako želite zarađivati i imati približno isti standard u Irskoj, taj posao treba biti bar duplo plaćen nego onaj u Hrvatskoj. Ako u Hrvatskoj zarađujete na primjer 1000 eura mjesečno, u Irskoj bi za isti posao trebali biti plaćeni bar 2500 eura, a to znači da nađete posao kojim ćete zarađivati 45.000 eura godišnje, da koristim irsku terminologiju. Trebat ćete biti kreativni ako mislite uštedjeti novac s ovom plaćom. 

Ako bi se ja kojim slučajem sutra morao vratiti u Irsku, stvari koje bi mi najviše nedostajale u Splitu su svježe voće i povrće od prijatelja i obitelji. Ima još dosta toga što bi mi nedostajalo. Domaće maslinovo ulje od mog punca. Burek, sunce, kultura ispijanja kave koja je relativno jeftina i neobavezni razgovori. Škampi na buzaru. Nema u Irskoj vinograda i dobrih vina na svakom koraku. Nema teleće peke. Košarka na svakom kantunu. Hrvatska nogometna reprezentacija. Naša najdraža dadilja. Troškovi života su Hrvatskoj relativno mali dok je istovremeno jako dobra kvaliteta života. Nedostajala bi mi također plaža i more i naravno cijela obitelj i prijatelji. Nemojte podcijeniti koliko je važno lijepo vrijeme za cjelokupni 'feel good' osjećaj. 

Za one koji razmišljaju o odlasku u Irsku iz financijskih razloga, to zasigurno nije laka odluka. Živjet ćete u novoj zemlji, upoznavat ćete nove ljude, običaje i zemlju, ali vjerojatno nećete dovoljno uštedjeti i biti u mogućnosti slati novac kući. U zamjenu za život u Irskoj, odreći ćete se sunca, blizine obitelji i onoga do čega vam je stalo. Irska je prelijepa zemlja, ali dobro se raspitajte o onome u što se upuštate jer nekad trava doista nije zelenija kod susjeda, makar padalo jako puno kiše.

Vaša reakcija na temu