Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Igor Jakšić ISTOK GRADA 'Stobreč puno daje Splitu i državi, a malo mu se vraća. Želimo pošteniji omjer'
Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

ISTOK GRADA 'Stobreč puno daje Splitu i državi, a malo mu se vraća. Želimo pošteniji omjer'

Čelnik Vlado Tandara poziva na ulaganje u infrastrukturu

Vlado Tandara, predsjednik Mjesnog odbora Stobreč, nedavno nas je izvijestio o tome kako napreduju tri projekta koja pratimo na tom području u sklopu serijala 'Naš grad', ali nam je rekao da su vijećnici MO-a uvidjeli još neke jako bitne probleme koje tište Stobrečane. Pokušali su ih, kaže, riješiti raznim kontaktima, ali za sada bez uspjeha. 



- Na potezu s D8 (od ulaza u Stobreč) prema krivini ispod bunkera u Ulici sv. Lovre divljaju vozači motora i osobnih vozila, stvarajući opću nesigurnost za pješake i bicikliste. Poviše same krivine, niz bunker, statika zemlje i kamenja je ugrožena te svakom većom, a sada i svakom manjom kišom dolazi do urušavanja i padanja kamenja i zemlje na cestu. S obzirom na to da se radi o većoj krivini koja je zbog toga nepregledna, uslijed urušavanja može doći do stradavanja bilo kojega sudionika u prometu. Na tom potezu, na našu zamolbu, Grad je zatražio izvide i procjenu stanja. Zaključak je da se to mora što žurnije sanirati, međutim, do danas ništa nije učinjeno osim postavljenih znakova upozorenja, a koji su postavljeni skoro godinu dana - rekao nam je Tandara. 

Još je dodao:

- Isto tako, u prvom dijelu ulice, nakon ulaska vozača s D8 u Ulicu sv. Lovre gradonačelnik je obećao izradu elaborata o trošku Grada i žurno krenuti u realizaciju te crne točke na kojoj je nedugo nakon njegovog obećanja izgubljen mladi život. Stava smo da u cilju sprečavanja daljnjih gubitaka života bilo zbog urušavanja klifa ili brzim ulaskom u tu krivinu osobnim vozilom ili motorom treba bez odgode odraditi obećano. Zadnjim nevremenom došlo je do urušavanja dijela zemlje, te nakon moje zamolbe za sanacijom dobio dam odgovor da će Cestar očistiti urušeni dio, što je i napravljeno, međutim, je li to trajno rješenje? 

Tandara je još naveo problem pristupa osoba s invaliditetom i majki s djecom u kolicima koji se kreću iz ulice Klanci ili Imotske ulice prema Sv. Lovre. Moraju preko stepenica.

- Naš stav je da se uz stepenice postavi rampa ili neki praktični pristup koji bi sanacijom klifa ispod bunkera omogućio izradu trotoara koji bi povezao nedostajući dio između ulice Klanci i Ribole.

Upozorio je i da je Stobreč po pitanju parkirnih mjesta još uvijek u deficitu. 

- Sve više je vozila koja ne prate mogućnost za parkiranje po stambenom objektu. Uz to, Stobreč ima dosta kafića koji su svakodnevno posjećivani ne samo od naših sumještana već i šire. Uvijek je bio mjesto za ugodan izlazak, a posebice je pun vikendima kada je najveći problem naći slobodno parkirno mjesto. Tada nastaju prometni kolapsi zbog nepropisno parkiranih vozila. Upravo stoga smo u suradnji s prometnim stručnjacima dio ulica pretvorili u jednosmjerne, ali to je samo kap u vodi. Na jednom od sastanaka s dogradonačelnikom Kuzmanićem dali smo prijedlog da se na prostoru pored Ribole, koji trenutno služi kao divlje parkiralište, umjesto predviđenog hotela izgradi garaža na katove. Hotel će stvoriti još veći prometni kolaps. Tada je naš prijedlog usmeno prihvaćen i obećano je izvršiti prenamjenu prostora, odnosno izmjenu zona. Nadamo se da obećanje neće biti ludom radovanje. Isto tako, u suradnji s tvrtkom AGP biro primljena su još tri projekta rješavanja prometnih gužvi jer nam je to jedan od prioriteta. Svjesni smo da za realizaciju treba vremena, ali važno je da se krene - naveo je Tandara. 


Staro balotaško igralište namjeravaju preoblikovati u multifunkcionalnu površinu koja bi se mogla koristiti za pokretni pazarić, prostor za dječju igru, održavanje manjih dječjih manifestacija…

- Površina uz cestu omeđena je klupama kako bi kao i do sada našim umirovljenicima i ostalim omogućili uživanje druženja uz ćakule - napominje Tandara.

Na parkiralište uz Primorčevo igralište još prije sezone izbačena je stara umjetna trava koja je zamijenjena novom, što je rezultiralo jednom ružnom slikom, o čemu su i mediji pisali. Osim toga, smanjen je kapacitet parkirališta.

- Na naša učestale zamolbe napokon je umjetna trava maknuta, ali potpuna urednost površine je ostala još uvijek uskraćena. Molimo i ovim putem odgovorne iz Grada da se sanacija odradi do kraja - podsjetio je Tandara.


Na kraju je nabrojio i što su napravili te što još planiraju...

- Kroz proteklo razdoblje uspjeli smo realizirati sanaciju betonskog igrališta na streljani, automatsko navodnjavanje otočića ispred autobusne stanice, preuredili smo zjog za balote, obnovili dječje igralište u centralnom parku, zasadili oleandre oko parka i nekoliko stabala u njemu, kao i ruže uz Informativni turistički centar. Odradili smo u suradnji s Crvenim križem čišćenje podmorja Stobreča, od Veselog kutka u ulici Klanci do Ulice sv. Lovre uređena je pješačka staza te uz nju označen pješački prijelaz. U suradnji s 'Parkovima i nasadima' oko bunkera planiramo dodatno zelenilom površinu oplemeniti, kao i postaviti nekoliko klupa, posebice na južnoj strani jer je to svojevrsna vidilica Stobreča. Isto tako, uz južni dio makadamskog parkirališta, uz trotoar, planiramo sadnju desetak stabala. Kako šetnica koja se radi od Žnjana do Stobreča završava ispod naše osnovne škole, od Grada smo zatražili da se površina od osmoljetke do Solara, nekih 150 metara, opremi kvalitetnom plažom što je prihvaćeno i radi se na njenom projektu. Napomenuo bih i da smo za prostor streljane, koji već desetljećima propada, od gradonačelnika u više navrata tražili da se osmisli i pretvori u pravi sportski kompleks. Puljak se obvezao da će se ići u izradu projekta. 

Za kraj je poručio:

- Stobreč je poželjno mjesto za sve, starije čak od Splita, stoga molimo gradske oce da ne budemo zaostali dio istoka Splita te da se odvaže izgraditi nužnu infrastrukturu. Stobreč kroz razne oblike davanja, bilo da se radi o porezima od turizma, porezima ugostitelja, trgovaca, puno daje Splitu i državi, a malo mu se vraća. Želimo da taj omjer bude pošteniji.   

Vaša reakcija na temu