Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IZLOŽBA NAORUŽANJA I VOJNE OPREME BEZ PUBLIKE: ASDA ove godine samo za one s pozivnicom

IZLOŽBA NAORUŽANJA I VOJNE OPREME BEZ PUBLIKE: ASDA ove godine samo za one s pozivnicom

Organizatori su svjesni interesa, ali i rizika za javno zdravlje

Šesta Jadranska izložba vojne opreme i naoružanja ASDA 2021 održat će se u Spaladium Areni od 29. rujna do 1. listopada pod pokroviteljstvom Vlade RH i uz potporu Ministarstva obrane. Organizator je američka tvrtka TNT Production LLC. Zbog epidemioloških mjera, izložba će biti zatvorenog tipa, odnosno, neće biti otvorena za građane. 

'Riječ je o najvećoj izložbi vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima koja je postala tradicionalna manifestacija i uvrstila se u kalendar međunarodnih vojnih izložbi. Ovo je izložba, nije sajam i bit će dostupna samo pozvanim subjektima. Zatvorena je zbog covid vremena. Naravno da postoji interes, pogotovo mlađe populacije, ali s obzirom na rizik za javno zdravlje procijenili smo da je najbolje da izložbu ovako realiziramo', pojasnio je predsjednik organizacijskog odbora, ravnatelj Uprave za materijalne resurse MORH-a Ivica Grebenar.

U Split ove godine dolazi 155 tvrtki iz 24 zemlje, otkrio je Justin Webb, direktor tvrtke TNT Productions. 

'Cilj nam je bio da u ovim teškim vremenima skupimo što više stranih izaslanstava kako bi mogli poduprijeti domaću proizvodnju, naročito specijaliziranu za vojnu opremu i naoružanje. Odaziv je za sada predobar, među 155 izlagača imamo 49 iz Hrvatske. To nije sasvim gotovo. Još se prijavljuju i dolaze u zadnji čas. 

U ovim teškim vremenima vodimo računa i o potpori turizmu jer za vrijeme trajanja izložbe ostvarit će se preko dvije i pol tisuće noćenja u Splitskoj županiji. Ovo je međunarodna promocija i afirmacija hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme koji ukupno pridonose BDP-u. Nadamo se da će i u ovim kriznim vremenima nastaviti s dobrim razvojem, kao što smo imali do sada. 

Bit će prezentirane i strane firme koje pomažu Hrvatskoj vojsci da bude u trendu i nastavi s novim naoružanjem, sustavima i ostalim stvarima', kazao je direktor izložbe brigadir Denis Kovačević

Ni ove godine neće izostati demonstracija mogućnosti Hrvatske vojske. Bit će to pomorsko-zračni desant kao dio ofenzivne združene operacije. 

'U nekih 30 minuta uz sudjelovanje sve tri grane HV-a demonstrirat ćemo sposobnosti i po prvi put prikazati sposobnost za neutralizaciju cilja visoke vrijednosti koji će provesti pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga infiltracijom u prostor pod vodom. Po prvi put demonstrirat će se iskrcaj borbenih vozila Patria na neuređenu obalu. Vjerujem da će vježba biti i dinamična i sadržajna, ali i atraktivna za posjetitelje', kazao je zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin pojasnila je pod kakvim će se epidemiološkim uvjetima odvijati izložba. 

'Svatko tko bude dolazio na izložbu morat će imati covid potvrdu. Već smo dogovorili testiranja stranaca i naših ljudi. Izradili smo smjernice kako će se izložba provoditi u svakom prostoru. Na kraju svakog dana će se za svaki slučaj raditi dezinfekcija prostora. Dakle, to su vrlo visoki sigurnosni uvjeti i potpuno poštivanje epidemioloških mjera. Nadamo se da će sve proći u najboljem redu', kazala je dr. Karin.


Vaša reakcija na temu