Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Javnoj ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan zabranjeno izvođenje šumarskih radova

Javnoj ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan zabranjeno izvođenje šumarskih radova

Šumarska inspekcija je ustanovila da se šumarski radovi ne izvode u skladu sa zakonom. Koharević je prekršajno prijavljen...

Javnoj ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan zabranjeno je izvođenje šumarskih radova, a prekršajno će odgovarati ravnatelj Robert Koharević, te Javna ustanova kao pravni subjekt za 2014. godinu zbog obavljanja tih radnji koje nisu smjeli.

Utvrdila je to šumarska inspekcija koja je u prosincu, izlaskom na teren ustanovila da se šumarski radovi ne izvode u skladu sa zakonom, te da nisu licencirani za obavljanje šumarskih radova.

- Mišljenje šumarske inspekcije je u globalu dobro. Najvažnije je da kaže da je šuma u dobrom stanju i da nema devastacija. Ovo je prekršaj u rangu kao da se vozite u automobilu bez pojasa - kazao je Koharević.

Naglasio je i kako će se to uskoro riješiti, te da je on podnio zahtjev za licencom. Sljedeći tjedan očekuje se potpisivanje ugovora prema kojem će Hrvatske šume surađivati s Javnom ustanovom, odnosno 'ući' u Park šumu s licenciranim šumarima.

Prema Zakonu o šumama, naime, u šumi se mogu sječi samo doznačena stabla, koje obavlja osoba sa završenim šumarskim fakultetom: odabir, označavanje i mjerenje, a Javna ustanova je do sada to radila, što nije smjela.

Koharević tvrdi da je problem nastao zbog toga što zakon poznaje državne i privatne šume, a da Marjan ne spada ni u jednu od tih kategorija, te su Hrvatske šume radile otpor, ali na koncu su utvrdile, kako je rekao, da 'naginju državnim šumama'.

- Rješavamo stvari, a to je najvažnije - poručio je.

Na upit hoće li odgovarati i prethodni čelnik, Mate Kosović, ali i Parkovi i nasadi koji su prije formiranja Javne ustanove radili očito neovlašteno, Koharević kaže da se kazna odnosi samo na godinu kada su na licu mjesta zatečeni u prekršaju, odnosno za 2014. godinu.

Upitao se i zašto Hrvatske šume nisu reagirale prije. Reagirale su tek na prijavu Društva Marjan, a pitanje je zašto nitko nije prije reagirao. Upozoreni su, uzgred, Javna ustanova, gradonačelnik, a i gradski vijećnici od strane Društva Marjan.

Društvo Marjan je, podsjetimo, podiglo kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba, bivšeg i sadašnjeg ravnatelja, zbog sumnji na niz nezakonitih radnji, uključujući i neovlašteno obavljanje šumarskih radova. Zbog toga su članovi Društva Marjan izašli iz Upravnog vijeća.

Nalaz šumarske inspekcije otvara još niz pitanja, od toga tko će sada plaćati šumarske radove, Grad ili Hrvatske šume, a i što s novcem koji se godinama izdvajao iz gradskog proračuna za radove koji se nisu smjeli raditi.

Vaša reakcija na temu