Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Grad Split Jednu od najburnijih sjednica sa samo 11 točaka dnevnog reda obilježile su svađe, uvrede, ali i zafrkancija
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

Jednu od najburnijih sjednica sa samo 11 točaka dnevnog reda obilježile su svađe, uvrede, ali i zafrkancija

Sjednica je završena nakon 11 sati trajanja

20.50 sati - Srđan Marinić, predsjednik Komisije za imena ulice, trgova i za spomenike je referirao oko spomen ploče u čast 100 godina picigina. Bit će otkrivena u subotu u 16. rujna, u 13 sati.

Jednoglasno usvojeno.

Sjednica je završena nakon 11 sati trajanja, ako tome pridodamo i nastavak tematske, družili su se 12 sati. Redovna sjednica je imala samo 11 točaka.

20.40 sati - Na upit o 'traljavom izvješću' Pejnović je rekao da je dao svima rok za izradu i da je rezultat tu.

Matijević je pokazao 'slajdove' kako bi dočarao stanje Marjana.

Zanimala ga je i povišica od 800 eura, na račun Botaničkog vrta, koji još nije pod Javnom ustanovom.

Evo što je sve rekao Matijević.

'Predsjedniče za razliku od vas ja ne mogu biti blagonaklon prema neznanju ravnatelja jer je on kao novi ravnatelj. Čovjek je plaćen, jako dobro i posao mu je da sazna na vrijeme, a ne da ovako degradira funkciju ravnatelja.

Izvješće je sramotno, šturo i loše sastavljeno. 

Jedino u čemu ste dosljedni je razina nekvalitete koju ste zadržali iz vremena prijave na natječaj za ravnatelja. Očito šetnje Marjanom nisu urodile plodom. 

Možda Vas je netko uvjerio da povijest Javne ustanove počinje s Vama, ali vi ste dužni uključiti u izvješće koje se odnosi na Javnu ustanovu i rad vaših prethodnika. 

Je li istina da je izvješće stručne voditeljice Ingrid Pečarević došlo na Upravno vijeće ali ga namjerno niste uključiti u Vaše izvješće jer je i ono bilo nepovoljno po vas.

Gdje Vam je izvješće o radu čuvara prirode? Jeste li na poslovima protupožarnog nadzora  zapošljavali studente koji nemaju nikakvu obuku niti obavezu ispoštovati smjene koje pokrivaju 24 sata. Jesu li studenti bili obučeni i imali sve potrebne dozvole za raditi kao motritelji u protupožarnoj sezoni? Do pred kraj ljeta niste imali Preventivno operativni plan zaštite od požara zbog čega Vam je dolazio inspekcijski nadzor. Ako je glavni čuvar prirode i voditelj nadzora i protupožarne zaštite dobio otkaz, jeste li Vi onda ovakvim pristupom zaslužili smjenu? 

Zbog čega Javna ustanova i dalje nema plan upravljanja? Zašto je zaustavljeno stupanje na snagu već izrađenog Plana upravljanja, temeljnog akta Ustanove po pitanju zaštite prirode?

Obavlja li se na Marjanu gospodarenje šumom, poglavito u gradskoj gospodarskoj jedinici Marjan - šume grada Splita? 

Je li istina da je na česmi na Sedlu voda neispravna za piće? Jeste li možda nešto napravili oko rješenja kanalizacijskog sustava? Ima li septička jama  lugarske kuće na Benama koju koristi Javna ustanova separator?

Zašto kao zviždač nakon toliko vremena na mjestu ravnatelja nemate imenovanu povjerljivu osobu u firmi, a prema Zakonu o radu ste je dužni imati? 

Kakve formalne ovlasti u Vašoj ustanovi ima Srđan Marinić, je li istina da sastanči skupa sa vama sa inspektorima ili da odlazi sa vama na sastanke u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja?

- Nisam mislio da ću ovo reći, al Mušura, vratite se! - završio je. 

Nakon niza pitanja, prvo je uzeo riječ zamjenik. Ivošević se vratio u prošlost i zamjerio Matijeviću dociranje s obzirom da je zaposlen u gradskoj firmi, a odlazi u stranku.

- Prodajete laži i bedastoće da ste novi i drukčiji. Niste, vi ste stara politika koja pogoduje. Imate obraza dovoditi ovakve kadrove, kao Pejnović i Karoglan - iznosio je.

Spomenuo je nedostatak natječaja, a potom se ispravio da je doveden preko veze.

- Na kraju ste lokalni šerif koji se vozio u službenom Passatu. Neka vam ostanu uspomene - uzvratio je Matijević.

Dodao je i da je očito Ivoševiću promaklo da je dao otkaz u Stanoupravi, na što je Ivošević rekao da je čuo da je bio problem s timbravanjem. 

Izvadio je zamjenik karticu i motirao 'timbravanje'.

Iznervirao se opet predsjednik Gradskog vijeća i zaustavljao Ivoševića.

- Prestanite raditi cirkus, nemoj mi ništa pokazivat, nagledao sam te se - kazao je. 

Izvješće je prošlo glatko, iako se samo manjim dijelom odnosi na mandat Pejnovića kao ravnatelja.

19.35 sati - Šuta je rekao da piše da nemaju nijednog čuvara prirode. I da su dva tražila raskid ugovora, dvoje su dobili otkaz. 

- Kako to da u 2023. nemamo čuvara prirode? - pitao je Šuta.

Pejnović je rekao da je otkaz dobio samo jedna, glavni čuvar prirode što ne smije komentirati.

-  Druga dva čuvara su otišli na druge poslove, a još dva su odbili potpisati novi ugovor - naveo je.

Bekavac je zanimalo koje odvjetničko društvo angažirano, na što je Pejnović rekao da ne zna.

- Tri puta manji su nam troškovi odvjetničke tvrtke nego pravnice  koja nije položila pravosudni ispit - odgovorio je ravnatelj.

HGS-ov Igor Stanišić je nabrojio sve što smatra nezakonitim.

Prvo je krenuo s tim da nedostaje dijela izvješća, zbog čega je oporba tražila smjenu Damira Grubšića

Spominjao je demontiranje autobusne stanice, radove, elaborat, motor koji je navodno u jednom servisu jer se ostalo dužno iz Javne ustanove...

- Na kraju, za čuvara prirode je zaposlen Ivo Rogić. Ekonomist kojega ste poslali na doškolovanje za čuvara prirode. Jedina referenca mu što je dobar sa Srđanom Marinićem. To je za film, ne vjerujem sam sebi što čitam - govorio je Stanišić.

Ivošević je odgovorio.

- Potvrdili ste ovim da je HGS upravljao Marjanom. Vi problematizirate stvari koje su u javnom interesu. Ja vam zahvaljujem što ste otkrili da ste upravljali Marjanom. Ovo što ste rekli ni članovi Društva Marjan ne znaju - kazao je zamjenik.

Replicirao je Stanišić.

- Znam da ste imućan čovjek i da vam ne znači ništa 50.000 kuna. Vi ih trošite, ali javne novce ne. Tri godine ste tu, sve se dogodilo u vašem mandatu. Ako prijetite i mobingirate, a vama su to gluposti, meni to nisu.

Vi ste napravili karijeru lijepljenim zakrpama, slikavali čovjeku pjat na štekatu, a meni govorite o sitnicama? - završio je HGS-ovac.

18.30 sati - Zoran Đogaš, nezavisni vijećnik na listi HDZ-a je naveo da se izlaganje ravnatelja razlikuje od onoga u materijalima. 

- Jedno je kad rade službe, to je u materijalima, a ovo kad ravnatelj - pojašnjavao je Ivošević razliku.

18.20 sati - Glatko je prošla i odluka o cijenama za reklama. Trenutačno Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan podnosi izvještaj o radu za prošlu godinu.

17.35 sati - Raspravlja se o odluci postavljanja i naplaćivanju reklama na površinama. Podižu se cijene nakon gotovo 12 godina.

Matijević je pitao jesu li upoznati s tim da je Visoki upravni sud srušio odredbu takve odluke u jednom gradu.

Ivošević je odgovorio da je pitanje kako se formulira.

- Ako se formulira da je naplata na privatnoj površini, onda se ruši, a ako je vidljiva s javne površine, odnosno nagrđuje grad, onda se može naplaćivati. Ovisi kako definiraš - smatra zamjenik.

17.25 sati - Nakon duge rasprave, glatko je prošla odluka o povećanju plaća gradskim službenicima.

17.05 sati - Na raspravi o podizanju plaća službenicima, Mostov Galić se referirao na Maju Đerek. Kako je rekao, osoba koka je radila zakonito se našla na udaru i sad je suspendirana.

- Ne znam tko će vam se više ikada javiti na natječaj nakon nje. Volio bih vidjeti te kamikaze i kakav će biti njihov učinak - rekao je.

Puljak se nije osvrnuo na komplimente Maji Đerek, nego se zahvalio na podršci.

- Rekli ste da niste protiv, to znači da ćete podržati - odgovorio mu je gradonačelnik.

Replicirao je Galić.

- Ako netko nije protiv, ne mora biti a priori za - pojasnio je Puljku.

16.05 sati - Odluka o komunalnom redu usvojena je s 15 glasova vijećnika Centra.

14.30 sati Zaiskrilo je i između Matijevića i Ivoševića.

- Ako je on sve to što ste nabrojali, onda će završiti u zatvoru. Mi ćemo ga sa smiješkom posjećivati - ubacio se Domazet.

Matijević se obratio v.d. pročelnici.

- Zašto se smješkate? Ovo je vaša sramota, sve što govorim kritike na račun komunalnom redu je trebalo vama, jer ovo je vaš prijedlog. Kad sam vam rekao o skraćenom roku savjetovanja i koje su opasnosti, rekli ste da ste ga savjetovali - iznio je Matijević.

Puljak je na upit HDZ-ovog Jakše Balova je li pročitao odluku komunalnog reda o kojoj raspravljaju rekao da su kao gradska uprava najponosniji na ovaj dokument.

- Kao vijećnik dajem vam jedinicu. Kazna vam je ostala u kunama. Zato sam vas pitao - poentirao je Balov.

14.25 sati SDP-ov gradski vijećnik Davor Matijević je bio oštar prema vlasti i odlučio ne sudjelovati u raspravi uopće.

- Upravni sud je rekao da je ovo Gradsko vijeće izglasalo nelegalnu odluku o komunalnom redu i ona je pala. Nisu krive kolege vijećnici. Dali su povjerenje gradonačelniku, zamjeniku, službama. Vjerovali su da je sve po pravilima, usklađeno s konzervatorskim smjernicama, da su poštovani rokovi i slično - govorio je. 

Rekao je i da je čitao na portalima izjavu uglednog odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića koji, koliko zna, ne zastupa nikoga od ugostitelja i koji kaže kako je tim postupkom grad izložen tužbama za naknadnu štete.

Detaljnije pročitajte ovdje.

13.34 sati Opasno je zaiskrilo na sjednici Gradskog vijeća. Teško je pohvatati kako je krenulo, prvo je Šuta krenuo s primjedbama o komunalnom redu, potom se javio Igor Skoko, vijećnik Centra i opet se osvrnuo na Vodovod i kanalizaciju.

Šuta je potom rekao, što je poslao i u priopćenju medijima, da Bojanovog oca treba maknuti iz gradskog stana acetonom.

- Bilo bi  bolje da acetonom odlijepi svoj trbuh od stola u Noštroma i da zamjenikova oca istim acetonom odlijepi od gradskog stana - kazao je.

Ivošević je izgubio živce.

- Taka si mi se u familiju, sad ću ja o tvojoj ženi - krenuo je dogradonačelnik.

Međusobna dobacivanja je pokušao prekinuti Domazet.

- Stanovi, očevi, roditelji, nemaju veze s komunalnim redom. To je zločesto i dovodi do ovoga. Molim vas da se držite teme - kazao je.

Prljević je spomenuo kako je Ivošević vijećnika Budimira prozivao zbog roditelja.

- Šteta što vam se Skoko nije pohvalio svojom karijerom u javnom sektoru - dodao je Prljević.

Rekao je i da je Skoko otvorio širenje teme.

- Nisu vam radionice pomogle - dobacio je Šuta Ivoševiću.

Zamjenik je uzvratio da bi njemu preporučio antikorupcijske.

- Tko je ovdje osuđen?! - uzvratio je Šuta.

Domazet je opet rekao da nema vrijeđanja, spominjanja obitelji i da je tema komunalni red.

- Alo, Prljeviću, Bojane...

Ne možete raspravljati bez da dobijete riječ - prekidao je opet dvojac.

Prljević je opet spomenuo Ivoševićevog oca.

- Nije osuđen ka cila vaša stranka - odgovorio je Ivošević.

Domazet je pokušavao zaustaviti, ali je opet Prljević rekao:

- Neće nitko mene prozivati kriminalcem!

Domazet je prvo rekao da bi njih dva zamolio da napuste vijećnicu, a onda se predomislio.

Skoko je zazivao pauzu, predsjednik Gradskog vijeća je rekao da ne može i da je upravo on počeo širenjem teme.

Na kraju su ipak vijećnici na pauzi.

13.10 sati Nakon pauze, uz suzdržanog Mostovog Tihomira Galića, prošla je odluka o povećanju sredstava za umirovljenike.

U prijedlogu odluke, mjesečna potpora za umirovljenike starije od 60 godine ovisila bi o visini ukupnih prihoda. Ako su prihodi do 119,45 eura visina potpore bi iznosila 39,82 eura. Za prihode od 119,46 eura do 159,27 eura mjesečna potpora bi iznosila 33,18 eura. Potpora od 159,28 eura do 199,08 eura iznos potpore bi bio 26,54 eura dok bi se mjesečno davalo 13,27 eura za umirovljenike starije od 60 godina s ukupnim prihodima od 199,09 do 292 eura.

Počinje rasprava o komunalnom redu. Izvještava v.d. pročelnice Leona Grgić.

12.40 sati Da se radi o nadstandardu, a ne o najugroženijoj kategoriji, kazao je među ostalim zamjenik Bojan Ivošević.

- Gdje ste bili s prijedlozima za proračun i rebalans - rekao je i dotaknuo se Vlade.

Smatra da je bolje pomagati najugroženijima, a ne na širenje mjere koji ne spadaju u tu skupinu.

Matijević mu je kazao da se slaže da je  Vlada zakazala, ali da su tu za ispraviti i pomoći što mogu kao lokalna vlast.

- To je isto stvar ideologije, liberali kao Centar naravno su za tržište da regulira, a mi u SDP-u smo osjetljiviji - naveo je.

HGS-ova Lidija Bekavac je rekla da se radi o povećanju od 10-ak posto, manje od inflacije.

- Više nego Vlada umirovljenicima - replicirao je Ivošević.

Uzvratila je Bekavac.

- Ovdje smo tema mi, a kad budemo u Saboru, onda ćemo o tome. Ono što mi možemo napraviti, ne Vlada - rekla je HGS-ovka.

Ivošević je počeo govoriti nešto, ali ga je Domazet prekinuo.

- Nećemo širiti temu - naveo je Domazet.

- Obezvrjeđuje, branit ću čast Grada - odgovorio mu je Ivošević.

Domazet ga je opet zaustavio.

- Kad dobijete riječ, možete govoriti. Čast Grada nije u opisu vašeg radnog mjesta na Vijeću. A nitko ovdje ni ne narušava čast Grada - 'poklopio' ga je predsjednik Gradskog vijeća.

Dodao je Domazet i da kad budu tema umirovljenici u Hrvatskoj ili Europi, onda će o tome raspravljati shodno  ovlastima Gradskog vijeća.

Mostov Tihomir Galić je također pozvao na povećanje, što su poslali i priopćenjem.

- Zlatni Split je u našem gradu, ne Trilju, Zagrebu ili negdje drugdje. Nema veze s Vladom - naveo je. 

Ivošević je dobacio da 'Zlatni Split' nije bio na javnom savjetovanju.

Ubacio se Prljević bockanjem Ivoševića  oko savjetovanja. Zbog toga je pao komunalni red.

- Nemojte da Grad Split krene rušiti sve odluke Vlade koje nisu bili na savjetovanju 30 dana - vratio je Ivošević.

Prljević je uspio reći.

- Javlja se ekspert za pravosuđe koji gubi sve sporove!

Domazet im je rekao da izađu na hodnik riješiti razmirice.

Potom je na desetak minuta pauze poslao vijećnike.

- Neka Tomo i Bojan razriješe ovo. Kad neće oni na hodnik, hoćemo mi - nasmijao je predsjednik Gradskog vijeća.

12.00 sati - Završena su vijećnička pitanja, na redu je prva točka dnevnog reda, nakon usvajanja zapisnika s prethodne. Mario Negotić, v.d. pročelnika za društvene djelatnosti je izvijestio o promjenama koje se tiču odluke o socijalnoj skrbi, poboljšanja za  za umirovljenike.

11.00 sati HGS-ov Igor Stanišić je pitao tko će mijenjati Maju Đerek u grupi vezano za rješavanje problema stanara Vukovarske ulice. 

- Odgovorit ćemo vam pisanim putem - rekao mu je gradonačelnik.

SDP-ov Davor Matijević je pitao u kojem je statusu zaključak Gradskog vijeća o Small Mallu. Puljak je rekao da je poslao samo Pravnom fakultetu u Splitu, nije dalje. Hoće, ako splitski ne odgovori, a za rok nije siguran.

Matijević je uzvratio da mu je jasno da Puljku nije stalo to što je zaključak da se inzistira na ažurnosti.

-  Vi ste im pogodovali, u vašem mandatu je srušena pelegrinka, u vašem mandatu se gradi, ne ni u Kerumovom, Baldasarovom ni Andrinom.

Predlažem da Small Mall preimenujemo u šoping centar Ivice Puljka - poručio je Matijević.

Zaiskrilo je između Puljka i Šute.

Pitao je Šuta o vrtićima, predložio i kako riješiti manjak prostora. Puljak je uzvratio Šuti, među ostalim, da je ljubomoran zbog svega što je napravio oko vrtića. Spočitao mu je rad u Lećevici, zamućenu vodu, da se odlijepio od fotelje...

Šuta nije ostao dužan.

- To govori o vama i kako vrijeđate. Vrlo rado ću vam se referirati na ono što sam napravio. Kilometre i kilometre sam izgradio vodovodne mreže, a vi imate kilometre putovanja - replicirao je Šuta.

Nastavio je Šuta da je zatečen kako izlaže.

- Gdje su strateški projekti? Nema ih! Najveći domet su vam zahod, stupići i obračuni ako vam netko nije privatno sjeo. Uvijek vam je izlika Vlada, ne znam zašto toliko sanjate o tome. Ne zanimaju vas problemi - iznosio je Šuta.

Pitao je Puljka zna li da Pojišan bilježi pad djece, kao i druge škole. 

 - Pokušajte riješiti problem. Zamolio bih vas da prestanete vrijeđati, ta napetost je vidljiva. Sa svojim istupima pokazujete nemoć, zato vas pozivam da prihvatite rješenje - govorio je Šuta.

Krenuo je Puljak uzvratiti kada je spomenuo sukob s privatnim vrtićima, ali ih je Domazet zaustavio.

10.30 sati - Redovna sjednica je počela izvještajem gradonačelnika o projektima. Potom su krenula vijećnička pitanja. Prvi je pitao HDZ-ov Marijan Čelan o odnosu prema sportu i predložio gradnju sportskog centra. Gradonačelnik Ivica Puljak mu je odgovorio. Nakon uvodnog da Čelan zapravo proziva HDZ je nastavio.

- Premijer Andrej Plenković ne voli Split ni građane Splita, zato neće da odobri Europske igre jer ne može preboljeti da HDZ nije pobijedio.

Ono što vi radite, je da huškate.  Nahuškali ste i ZEŠ da napiše pamflet protiv ove vlasti - rekao je Puljak.

Čelan je replicirao da se što se tiče Puljkovog poštenja govori dovoljno to koliko je otišlo suradnika.

- Znate, kruži legenda da od cijelog odjela OTP banke niste samo zlatnu ribicu prebacili u nadzorne odbore - završio je Čelan.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet se obratio i gradonačelniku i vijećnicima uz navode da ne politiziraju i drže se lokalnih tema.


9.30 satiNastavak sjednice o turizmu je počela izmjenama u Gradskom vijeću, prisegu su potpisali Centrova Magdalena Vrcelj i HDZ-ov Tomislav Šuta. Čelnik splitskog HDZ-a će ujedno i biti predsjednik Kluba vijećnika. 

Centrov Igor Skoko je pročitao zaključke većine koju čine s Damirom Barbirom.

Za riječ se odmah javio Šuta, zahvalio je pritom na rođendanskim čestitkama predsjedniku Vijeća Željku Domazetu.

- Činjenica je da se bave nacionalnom politikom... - krenuo je Šuta.

- Većina je adresa Sabor. Mi smo predložili zaključke na temelju struke koja je bila na Vijeću. Obratili smo se i Skoki da se izdignemo iznad politikantstva - kazao je.

Pročitao je zaključke HDZ-a i elaborirao.

Nakon kratke rasprave, prošli su zaključci Centra.

Glasalo se i o HDZ-ovim, koji nisu prošli.


Ranije objavljeno

Splitski vijećnici sastat će se prvi put u devet sati kako bi završili prekinutu sjednicu o turizmu. Vijećnici HDZ-a i HGS-a su srušili kvorum jer se nisu slagali sa zaključcima Centra. 

Prvi put stranka Centar nije imala na broju sve vijećnike, nedostajali su Maja Čović i Srđan Marinić. Na kraju su dozvali Marinića, ali Čović se nije pojavili, što je bilo dovoljno za srušiti kvorum. 

Na nastavku sjednice će proći zaključci Centra, bez vijećnika HDZ-a, koji opet neće biti na glasanju. Prava borba se očekuje na redovnoj sjednici, zakazanoj za deset sati, odmah iza nastavka tematske. Svakako je vrela točka Odluka o komunalnom redu, koju je ranije ukinuo Visoki upravni sud zbog nepoštivanja procedure. Podizanje plaće zaposlenicima Banovine je također na dnevnom redu. 

Vijećnicima će se obratiti i Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan. Podnijet će izvještaj o radu za prošlu godinu. Kako je preuzeo funkciju ravnatelja u studenom, za očekivati je da izvješće neće dobiti zeleno svjetlo jer se ne odnosi na njegov rad. 

Dizat će vijećnici i ruke za spomen ploču na Bačvicama povodom 100 godina picigina. Bit će postavljena 16. rujna. 

Od novosti izdvojimo da će vijećničku prisegu položiti predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta te Mladenka Vrcelj iz redova Centra. Oboje su prvi put u Gradskom vijeću. Šuta jer je otišao iz Vodovoda i kanalizacije,  Vrcelj jer joj je stranačka kolegica Danijela Dujlović podnijela ostavku.

Vaša reakcija na temu