Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Jelena Tabak: Ako prođe ovakav prijedlog komunalnog reda, bojim se zatvaranja objekata i otpuštanja radnika

Jelena Tabak: Ako prođe ovakav prijedlog komunalnog reda, bojim se zatvaranja objekata i otpuštanja radnika

Ugostitelji žele da ostane ovako kako je sada i da sudjeluju u strategiji razvoja turizma

Na druženju ugostitelja s medijima Jelena Tabak u ime Udruženja je istaknula da prođe li prijedlog komunalnog reda kao ovakav kako se boji zatvaranja objekata i otpuštanja radnika. Navela je da je u Splitu oko 3.000 zaposlenih u ugostiteljstvu, ali Tabak kao ni Nataša Bušić, viši stručni savjetnik Županijske komore Split, poslovna tajnica strukovne grupacije ugostiteljskih djelatnosti, nisu znale koliko od te brojke je stalno zaposlenih, a koliko sezonaca. Iako su naveli ugostitelji da njima nije u interesu imati 'sezonce' jer da radnike moraju obučavati ponovno.

- Na prijedlog komunalnog reda smo poslali primjedbe na cijenu štekata, kvadraturu i trajnost ugovora. Split je doživio turistički bum zbog ugostiteljske ponude koja je grad oživjela, prije je bio mračniji prostor i ne želimo se vratiti korak nazad. Prešao je iz tranzicijske luke u destinaciju na čemu se još može raditi. Probleme možemo zajednički riješiti i želimo sudjelovati u strategiji razvoja turizma - navela je Tabak.

Što se tiče cijene, kaže, skočila je preko tri puta, pa će ubuduće primjera radi umjesto 80 kuna plaćati 250 kuna po kvadratu. Na upit kako komentira da se u Dubrovniku i 12 puta više plaća za kvadrat, rekla je da oni imaju najmanje 12 hotela s pet zvjezdica, a Split nema.

- Kada to bude generator turizma, onda možemo govoriti o razlici u cijeni - podvukla je.

Na kraju je upitana na koji kompromis bi pristali.

- Da ostane ovako kako jest i da sudjelujemo u strategiji razvoja turizma - odgovorila je.

Bušić je navela da u Splitu 500 tvrtki djeluje u ugostiteljstvu i da vjeruje da u dijalogu s Gradom mogu riješiti probleme.

- Ono što strukovna grupacija stalno govori je da želimo red u Splitu, da se stvari urede, i da se sankcioniraju oni koji ne rade po pravilima.  Želimo i da ugostitelji nemaju problem planiranja poslovanja na tri do pet godina. Ako investirate u poslovanje, to ne može na godinu dana, mora najmanje tri, a bilo bi poželjno na 5 koliko se inače poslovni prostori iznajmljuju - rekla je.

Pozvala je na prijelazan period, a ne da se stvari mijenjaju od danas do sutra.

- Želimo uređenje i da se jasno artikulira i odredi rok - ustvrdila je i poručila kako mora biti tolerancija onih koji žive i onih koji rade u gradu.

Vaša reakcija na temu