Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
JOŠ JEDNO SUČELJAVANJE Markotić poklopio Đogaša: 'Predstavljate kriminalnu organizaciju'

JOŠ JEDNO SUČELJAVANJE Markotić poklopio Đogaša: 'Predstavljate kriminalnu organizaciju'

Kandidat HDZ-a pitao je kandidata MOST-a je li spreman na suradnju s Puljkom

U emisiji Otvoreno HTV-a u tijeku je još jedno sučeljavanje kandidata za splitskog gradonačelnika. 

Zaiskrilo je odmah nakon prve ture pitanja. Kandidat HDZ-a Zoran Đogaš pitao je Josipa Markotića iz MOST-a je li spreman surađivati s Ivicom Puljkom nakon svega što se dogodilo. 

Nije se Markotić smeo. 

'Što to znači? Vi predstavljate kriminalnu organizaciju', sastavio ga je kandidat MOST-a. 

Puljku je drago što je kampanja pri kraju. 

'Bila je to najprljavija kampanja u hrvatskoj politici. U to se uključilo i kriminalno podzemlje. Ispod svake civilizacijske razine je što se radilo protiv mene i suradnika. Stali smo na rep kriminalnoj hobotnici i zatvorili špine', kazao je predsjednik Centra. 

'Izbori su po svima bili nepotrebni, bivši gradonačelnik ih je izazvao. Ali kad je već tako, ja kažem da su izbori potrebni da ja dođem u Banovinu', kazao je Đogaš. 

'Mislim da će omjer snaga u Gradskom vijeću biti sličan. Izbori su bili nepotrebni. Koalicija koja je bila na vlasti već sada slaže koaliciju. Pitanje je kolika će biti izlaznost. Sve ovisi o tome hoće li HDZ-ovci izaći na izbore i hoće li glas dati meni ili Đogašu', rekao je Željko Kerum

Davor Matijević iz SDP-a požalio se da je Puljak socijalno neosjetljiv i da se lažno izdaje za ljevičara. 

'Prošle godine smo dobili gradonačelnika koji se prezentirao kao dio ljevice, no u proračunu je nestalo božićnica i uskrsnica, čitav niz komponenata socijalne politike', kazao je Matijević. 

Kristina Vidan iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju posvetila bi najprije problemu otpada.   

'Gospodarenje otpadom je goruće pitanje. Treba povećati odvajanje otpada kako bi se produžilo vrijeme trajanja Karepovca', kazala je Vidan. 

'Dobro je da idu izbori. HDZ je stalno tražio izbore, bili su destruktivni. Puljku smo dali povjerenje, ali sa suradnjom nismo bili skroz sretni. Na kraju smo izgubili godinu dana baveći se aferama', kazao je Markotić. 

Puljak je replicirao da nisu smanjena socijalna izdvajanja u proračunu.

S obzirom na visoke cijene kvadratnog metra, kako mlade obitelji mogu doći do krova nad glavom?

Puljak je rekao kako je to veliki problem kako mladim ljudima u Splitu pomoći da dođu do stambenih kvadrata. 

'Mi smo željeli da mladi ljudi ostanu u Splitu, ali i privući druge mlade ljude. Tu smo osmislili neke od programa i nastavili neke od programa koje smo započeli. Jedan od najboljih programa za poticajnu stanogradnju koju ćemo mi pretvoriti u izgradnju stanova za dugoročni najam su stanovi na Korešnici gdje će se izgraditi 1145 stanova u sedam faza. Počeli bi graditi do kraja ovog mandata'.

Đogaš je rekao da mu nije drago da su svi protukandidati rekli da će se potruditi osigurati svim ljudima u centru bolji život.

'Tamo se u ovakvim turističkim uvjetima neodrživim za turizam, gdje vlada kaos i puno je veći nego što je bio ikad prije s velikim brojem taksija i garaža'.

Kerum je rekao kako se dosta mladih iselilo iz Splita, ali ih se dosta i vraća.

'Splitu treba novi kvart i to će biti na Stinicama, to je gradska zemlja većinom, ima i privatne. Oni žele raditi. Tamo treba izgraditi komercijalne stanove i stanove POS-a. POS-ovi stanovi se mogu napraviti za osamnaest mjeseci ako bude dobra organizacija i natječaj i za cijenu od 1200 eura'.

Matijević je rekao da je sumnjivo da u deset godina nijedan POS-ov stan nije izgrađen.

'Pitanje stambene politike je utjecaj građevinskog lobija. Grade se stanovi za 4,5 tisuća eura i namijenjeni su za apartmane. Koa gradski vijećnik predložio sam pet lokacija za POS-ove stanove, stanove za dugotrajni najam i treba voditi računa oko toga jer smo u 10 godina izgubili 10100 stanovnika. Najžalosnije je da si mlade obitelji iz Splita ne mogu priuštiti stanovanje u Splitu'.

Vidan je rekla da grad mora bolje gospodariti svojim javnim površinama.

'Mora imati registar javnih površina i dati na upravljanje gradskim tvrtkama ili građanima za cvjetnjake i povrtnjake. To bi štitilo od nasrtaja investitora gdje u Splitu imamo situaciju u kvartu Kman gdje je zgrada izgrađena između dvije zgrade i potpuno upropastila život u tom području. Mi smo za stanove za dugoročni najam i mogu se napraviti u okviru gradskih projekata'.

Markotić je rekao kako su od ranije se zalagali za izgradnju stanova za prodaju i za najam na Korešnici.

'HDZ je to blokirao jer tretiraju Split kao provincijsku kasabu. Vlada je 2018. obećala završavanje projekta na Korešnici i do danas nisu ništa napravili. Zahvaljujući Mostu ušao je amandman da se na Korešnici krene raditi'.

Puljak se u replikama nadovezao kako su mladi prioritet, ali treba voditi računa i o starijim građanima i o njihovom stambenom pitanju.

'Tu imamo različite programe da se bolje integriraju u zajednicu te da se neki od ovih stanova može upotrijebiti za smještaj umirovljenika'.

Đogaš je naglasio kako je za mladu obitelj važno zbrinjavanje njihove djece u vrtićima i domova za starije.

'Mi smo predvidjeli subvencije za smještaj u privatne domove za starije jer je za tim velika potražnja'.

Kerum je odgovorio Markotiću kako nije kriv HDZ što se u deset godina nije napravio nijedan POS-ov stan, već je kriva nesposobna vlast.   

'Prvi POS-ovi stanovi su bili 970 eura i ja sam potpisao ugovor s Čačićem i Berošom, kao privatni'. 

Vidan smatra da grad može sam riješiti ovaj problem tako da u okviru gradskih projekata gdje je predviđena gradska gradnja izgraditi čitava nova naselja od kojih bi 30 posto išli na prodaju, a od ostatka bi se moglo u najam. 

Stiglo je ljeto, nepregledne gužve, kada će se to riješiti?

Puljak je ustvrdio da su problem doveli do rješavanja te da je u suradnji sa stručnjacima i pravnim stručnjacima napravljen anketni natječaj za Istočnu obalu, a sastoji se od dva dijela - prometno rješenje i ostatak Istočne obale. Kazao je da je natječaj spreman te će ga raspisati prvi dan kada dođe u Banovinu.

'Sve je spremno, ali mi to ne znamo, rekao je Đogaš i naglasio da su bitne tri struke - urbanisti, arhitekti i građevinski inženjeri'.

'Ova rješenja za Istočnu obalu su već 15-ak godina po ladicama. Akutno je rješenje izlaz iz luke, a sustavno projekt Istočne obale, i ni blizu nije rješavanja kao što govori Puljak. Ne može to grad napraviti sam, tu je i županija i država', dodao je.

Kerum je izjavio da je već napravio projekt sa stručnjacima. Ustvrdio je da je sve moguće, samo je bitno da vlast ima volju i da se krene odmah.

'Da bi se nešto napravilo u 4 godine, treba krenuti odmah. Ja sam u prvoj godini napravio vrtiće, Zapadnu obalu, tunele, mostove, jer sam htio raditi', kazao je.

Matijević ističe da je Istočna obala u vlasništvu HŽ-a i da grad nema veze s tim.

'Što se tiče interventnog izlaza, to je usvojeno da ide u izmjenu GUP-a, to je projekt Hrvatskih cesta, zahvaljujući SDP-u', rekao je.

Vidan kaže da se zna što treba, ali da je loše u Splitu što se sve politizira.

'I ovi ponovljeni izbori koji su bili nepotrebni, bacit ćemo nekoliko milijuna kuna u vjetar, usporili su i realizaciju raspisivanja natječaja za Istočnu obalu koja se mora paralelno raditi za Kopilicu, kako bismo dobili cjelovito prometno rješenje koje će se proširiti izvan grada Splita, znači spajanje na zračnu luku. O tome svoje mišljenje treba prije svega reći struka', rekla je. Na Istočnoj obali založila bi se za ono što je bitno lokalnim stanovnicima, a ne za projekte koji privlače veliki broj turista.

Markotić ističe da je prometna problematika rak rana grada.

'Ovo što se govori nije održivo, nije rješenje, rješenje je anketni natječaj koji priprema Društvo arhitekata Split. Ovdje se svi pozivamo na struku, a ima struka i struka. HDZ se uvijek poziva na struku za partikularne interese', izjavio je.

Đogaš mu je odgovorio pitanjem zašto nije u funkciji Zavod za urbanizam, a Puljak je kazao da je Zavod osnovan.

Matijević je ponovio da je interventni izlaz projekt koji su financirali grad, županija i Hrvatske ceste, a grad samo treba izmijeniti GUP i trošak od 15-20 milijuna će snositi Hrvatske ceste.


Vaša reakcija na temu