Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
JOŠKO MARKIĆ Ambicioznim i stručnim radom možemo postati grad jednakih prilika za sve!

JOŠKO MARKIĆ Ambicioznim i stručnim radom možemo postati grad jednakih prilika za sve!

SDP-ov vijećnik dežura na Covid odjelu

Tematska sjednica Gradskog vijeća se skoro nije održala zbog nedostatka kvoruma, radili su telefoni. Jedan od rijetkih koji se ispričao zbog opravdanog razloga je SDP-ov Joško Markić. Doktor je dežuran na Covid odjelu.

Kako se radi o važnoj temi, položaju Splita u nacionalnoj strategiji, Markić je podijelio što smatra najvažnijim. Smatra da ambicioznim i stručnim radom gradskih institucija Split postati grad kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve.

- Izrada strateških dokumenata treba biti pravilo. Zbog dvogodišnjeg kašnjenja Nacionalne razvojne strategije, kasne i sve strategije nižeg reda kao i operativni planovi. Temeljem takvih dokumenata se moraju odrediti prioriteti razvoja, osmisliti planovi kako ih postići, odrediti ključni sudionici procesa provedbe i njihove odgovornosti te pokazatelji uspješnosti - kazao je.

Predložena Nacionalna strategija razvoja, istaknuo je, nema dovoljno dobro i konkretno osmišljene razvojne smjerove. U njoj je navedeno previše prioriteta, a što onda sve dovodi u rizik zbog ograničenih resursa. 

- Čini se da je njena svrha povlačenje EU sredstava te da neće poslužiti kao temeljni dokument u kojem iznosimo viziju gdje želimo biti 2030. Pri tome je dosta ciljeva postavljeno na razine trenutnih ostvarenja usporedivih zemalja. To ocrtava našu neambicioznost i mogućnost da za deset godina budemo u još većem zaostatku - upozorava.

Bez obzira na sve, podvukao je, pred splitskom gradskom pravom, a posebno Službom za međunarodne i EU projekte, je zadatak da u sljedećem razdoblju pokaže veću učinkovitost nego do sada. Osnaživanje institucija, posebice u segmentu upravljanja EU fondovima, je nužno kako bi se osiguralo učinkovito iskorištavanje sredstava. 

Grad stoga treba smanjiti administrativne zapreke te jačati kapacitete javne uprave formiranjem stručnih savjetničkih timova. 

U Strategiji se, ističe, navodi kako je pandemija izazvala najveću globalnu zdravstvenu ugrozu od Prvog svjetskog rata, najveći gospodarski pad od Drugog svjetskog rata te u Hrvatskoj najveću krizu od Domovinskog rata. Ona je ugrozila turizam kao granu koja značajno doprinosi hrvatskom gospodarstvu te ukazala na potrebu smanjenja ovisnosti o turizmu te strateškog promišljanja daljnjeg razvoja.

-  Stoga u razvojnim vizijama Splita, kreativna industrija i informacijsko-komunikacijska tehnologija moraju imati važnu ulogu u stvaranju prepoznatljivog identiteta i privlačenju investitora. Poticanje mikro, malog i srednjeg poduzetništva, inovacija te digitalne i zelene tranzicije mora biti više u fokusu gradske uprave kroz razne potporne financijske modele i stvaranje uvjeta za lakše poslovanje, mimo šume birokratskih prepreka - predlaže. 

Time se, mišljena je, najbolje mogu iskoristiti potencijali mladih, kao i istraživača našeg Sveučilišta te spriječiti njihov odlazak iz zemlje. Već sada su mnogi od njih, pogotovo u području informacijske tehnologije, pokazali da su u svjetskom vrhu. 

Posebna odgovornost Grada je, navodi, u poboljšanju uvjeta za kvalitetan život naših sugrađana, povećanje stambenog fonda u javnom vlasništvu za najam mladim obiteljima i povećanje sposobnosti javnih službi za prevenciju različitih sigurnosnih prijetnji. 

Stanovnici gradova su, nastavljan najviše izloženi specifičnim posljedicama klimatskih promjena, onečišćenju okoliša, mobilnosti, zagušenosti u prometu i socijalnoj isključenosti. Naglasak treba staviti na poboljšanje kvalitete i dostupnosti sportske i rekreativne infrastrukture, promicanje pravilne prehrane, kao i poboljšanje organizirane prehrane u školama. 

- Nužno je osigurati i prilike za razvijanje što višeg potencijala osoba s invaliditetom jer ih je u Hrvatskoj zaposleno samo 34.3 posto u usporedbi s prosjekom EU koji je 50.8 posto. Socijalna solidarnost treba biti temelj povećanju obuhvata socijalne pomoći kao i poduzimanju mjera za dostojanstveno starenje - napominje.

Naime, pojašnjava, stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti za osobe starije od 55 godina u Hrvatskoj je mnogo veća od prosjeka EU-a, osobito za starije žene. Poboljšanje palijativne skrbi, obzirom na trend starenja, treba biti visoko na listi prioriteta.

- Nadam se da će biti dovoljno mudrosti da se planiranju projekata, koji će biti na dobrobit našim sugrađanima, pristupi ambiciozno i učinkovito. Svako kašnjenje dodatno smanjuje perspektive Splita i dodatno potiče negativne demografske trendove kojima svjedočimo posljednjih godina. Oni se moraju zaustaviti dostizanjem više razine gospodarskog razvoja u sinergiji s većom kvalitetom života, jakim institucijama i povjerenjem u njih. Split to može i mora postići! - poručio je Markić.

Vaša reakcija na temu