Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Kako su EU fondovi transformirali Split?
EU izbori: iskoristi svoj glas Piše: Sponzorirano

Kako su EU fondovi transformirali Split?

Razvoj u raznim aspektima

Kako bismo ukazali na značaj europskih politika, odnosno na važnost izlaska građana na birališta na izborima za Europski parlament koji ih oblikuje, u serijalu 'EU izbori: iskoristi svoj glas' progovaramo o raznim aspektima u kojima se ogledaju u svakodnevici. Ovog puta predstavit ćemo kako su fondovi Europske unije unaprijedili kvalitetu života kroz nekoliko primjera projekata provedenih u Splitu. 

'Palača života - grad mijena' jedan je od značajnijih projekata obnove i revitalizacije kulturne baštine Splita u posljednjih 60 godina koji je doprinio  atraktivnijem doživljaju Dioklecijanove palače. Njime je obuhvaćena obnova Stare gradske vijećnice te jugoistočne kule Dioklecijanove palače kao i obnova te opremanje Muzeja grada Splita. Projekt je vrijedan 3.300.000 eura, od čega je 2.369.000 eura, odnosno 72% sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Zdravstvo se u Splitu također znatno unaprijedilo zahvaljujući upravo sredstvima EU-a. Primjerice, samo kroz jedan u nizu projekata europskim novcem kupljena je oprema za 25 dnevnih bolnica i jedinicu dnevne kirurgije KBC-a Split. Najveći dio odnosio se na dnevnu bolnicu onkologije i novi Zavod za traumatologiju i ortopediju, no svi odjeli dobili su novu opremu - poput uređaja za ultrazvuk, aspiratora ili monitora. Sufinanciranje EU-a iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosilo je 85%, preciznije 5,5 milijuna eura. 

Vrijedi spomenuti i obnovu zgrade Četiri palme, koju je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijednost je projekta 1.299.831 euro, iznos je sufinanciranja 45%, odnosno 580.321 euro. Posrijedi je stambeni objekt koji omogućuje štićenicima Dječjeg doma Maestral da, nakon što navrše 21 godinu, samostalno žive u stanovima. Ima ima šest garsonijera i jedan trosobni stan. Tu je još jedan stan s osam dvokrevetnih soba za roditelje i skrbnike djece koja nisu iz Splita, ali se liječe ili su na rehabilitaciji u KBC-u Split. 

Izdašna su sredstva utrošena i u segmentu energetike. Recimo, EU je s oko pola milijuna eura sufinancirao energetsku obnovu stambene zgrade u Doverskoj 7-9 u Splitu. Zgrada iz 1982., zahvaljujući novoj fasadi i krovu te djelomičnoj promijenjenoj vanjskoj stolariji, prešla je iz energetskog razreda C u A+. Sufinancirane su obnove i drugih višestambenih zgrada u Splitu, među kojima su one u Drniškoj, Držićevoj, Kvaternikovoj i Slavonskoj ulici. 

Zahvaljujući potporama EU-a, preciznije i ovom slučaju Europskog fonda za regionalni razvoj, unaprijeđeno je i visoko obrazovanje u ovom gradu. U sklopu projekta Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, sufinanciranog s devet milijuna eura, kupljena je suvremena oprema za istraživanja. Na Kemijsko-tehnološkom fakultetu opremljeno je 18 studentskih laboratorija, Pomorski fakultet nabavio je simulatore, Prirodoslovno-matematički fakultet ultrazvučni radar za mjerenje olujne bure u splitskoj Zračnoj luci...


Europski izbori u Hrvatskoj će se održati 9. lipnja 2024. Hrvatski građani izabrat će 12 zastupnika i zastupnica koji će sudjelovati u kreiranju europskih politika. Dodatne informacije dostupne su na poveznici

***

Objava je realizirana uz potporu Europskog parlamenta. Za objavljeni sadržaj odgovoran je isključivo Dalmatinski portal.

Vaša reakcija na temu