Foto: SDŽ Kardinal Vinko Puljić u posjeti Splitu: Papa mi je povjerio da Crkva u BiH opstane, a neće opstati ako nema hrvatskog naroda

Kardinal Vinko Puljić u posjeti Splitu: Papa mi je povjerio da Crkva u BiH opstane, a neće opstati ako nema hrvatskog naroda

Župan Blaženko Boban i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić razgovarali su o položaju Hrvata u BiH

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić danas je bio u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je sa županom Blaženkom Bobanom razgovarao o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i načinima na koje im Županija može pomoći. Tako je početkom iduće godine najavljena tribina na tu temu, koja bi trebala okupiti eminentne stručnjake i gospodarstvenike s područja županije.

- Organizirat ćemo tribinu u siječnju ili veljači o položaju Hrvata u BiH, pozvat ćemo eminentne predavače, gradonačelnike i načelnike svih 55 gradova i općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji te poduzetnike i gospodarstvenike - rekao je Boban.

Župan je gostima govorio o predstavljanju knjige 'Sv. Jeronim Dalmatinac - život i djelo' u Zagrebu, te o razlozima i motivima izbora sv. Jeronima za zaštitnika SDŽ. Podsjetio je župan na sve hrabre liječnike koji su iz Splita i županije kroz ratno vrijeme skrbili o ranjenicima i bolesnima od Nove Bile do Rame i Tomislavgrada, Mostara i Stoca, kazavši da su 'Hrvati u BiH i Hrvati u RH jedan narod te da Hrvati iz BiH moraju uvijek znati da nisu sami ni ostavljeni'. 

- Kada je bilo najteže, pomagali smo se međusobno, pomagat ćemo se i dalje. Vaš dolazak je, uzoriti oče kardinale, blagoslov našoj županiji u ovo vrijeme došašća, u što ste se mogli uvjeriti i sami u susretu s brojnim djelatnicima koji su Vas s poštovanjem i oduševljenjem pozdravili. Neka se crtaju kojekakve granice, ali dok je nas, vaše braće i sestara u Hrvatskoj, nitko vas neće i ne može precrtati - poručio je Boban. 

Puljić je zahvalio Bobanu na pozivu da posjeti Splitsko-dalmatinsku županiju kako bi razmotrili mogućnosti pomoći te županije vjernicima Hrvatima, i drugima potrebitim ljudima u BiH. Kazao je i kako Hrvati u BiH žele biti jednakopravni. 

- Zato nam je važna potpora i materijalna i moralna i duhovna i politička - poručio je kardinal, te dodao:

- Papa mi je povjerio da Crkva u BiH opstane, a neće opstati ako nema hrvatskog naroda jer svi katolici su 99 posto Hrvati. Upitan je naš opstanak na tim prostorima, bez potpore teško ćemo moći sami - rekao je kardinal. 

Naglasio je kako se u zadnje vrijeme u Hrvatskoj promijenila klima u vezi BiH i hrvatskog naroda u njoj.

- Ozbiljna struktura vlasti u Republici Hrvatskoj ozbiljno računa s našim opstankom i pravodobno reagira. Međutim, ima i povratna reakcija - ljute se neki naši susjedi zašto se sada Hrvatska najedanput zainteresirala za naš opstanak - kazao je Puljić. 

Dodao je kako je i kod međunarodne zajednice već stvorena klima kako je lakše riješiti BiH s dva naroda nego s tri.

- Moramo reći iskreno da je tronožac najstabilniji stolac, ako je jedna noga kraća, odmah se prevrne. U BiH su tri konstitutivna naroda i onda, ako želimo stabilnu BiH, ne možemo dopustiti da se zanemari jedan konstitutivni element. U zadnje vrijeme čuju se priče o građanskoj BiH, a zagovornici takve BiH se tobože pozivaju na ZAVNOBiH. Međutim, ne čitaju dobro što piše u zaključcima ZAVNOBiH-a, da ta i takva država nije ni muslimanska, ni hrvatska, ni srpska, nego je i jednih i drugih i trećih. Drugim riječima, nije građanska, nego upravo država naroda koji u njoj žive - zaključio je kardinal Puljić.

Prijemu su nazočili i zamjenik župana Luka Brčić i pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Tomislav Đonlić, te Ivan Baćak iz županova kabineta. Kardinala su dopratili njegov tajnik vlč. Štef Marković i Antun Ivanković iz Tovarnika, koji koordinira pomoć hrvatskih institucija Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(55177, "");
Pregledaj komentare