Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KBC POD VELIKIM OPTEREĆENJEM Svaki četvrti pacijent u splitskoj bolnici je zbog covida

KBC POD VELIKIM OPTEREĆENJEM Svaki četvrti pacijent u splitskoj bolnici je zbog covida

'Danas ih je 226, daleko više nego ikad'

Splitsku bolnicu obišli su ljudi iz Hrvatske liječničke komore na čelu s predsjednikom Krešimirom Luetićem. Domaćin je bio ravnatelj Julije Meštrović

'Posjetili su nas u bolnici zbog ovih izazova s kojima se naša ustanova suočava. Veliki je broj bolesnih od covida. Danas ih je 226, daleko više nego ikad. To je 24 posto svih bolesnika u bolnici. Njih 43 je na respiratoru. To je veliki izazov za zdravstveni sustav i bolnicu i onda su i naše kolege iz liječničke komore zainteresirani za stanje. Predsjednik komore je došao čuti osobno od nas iz bolnice kako funkcioniramo. Razgovarali smo o konkretnim teškoćama koje rješavamo svaki dan. 

Većinom su to stariji bolesnici, većina ima i neke kronične bolesti. Primamo one koji su za bolnicu, većina ih je na kisiku, osim ovih 43 na respiratoru. Životna dob hospitaliziranih je osam godina niža nego u prvom valu. Sada je nešto preko 70 godina. Mladih nema puno. Broj mlađih je manji, ali ih ima više. Prije je to bila iznimka, ali sada više nije tako'. 

Novinari su pitali Meštrovića je li ustanovljena veza između smrti jedne osobe i cijepljenja. 

'Koliko nam je poznato, ne možemo reći da postoji veza između cijepljenja i tog tragičnog događaja. Prema analizi koju smo do sada napravili, ne postoji povezanost. Ta osoba je preminula, ali to se ne može dovesti u vezu s cijepljenjem', kazao je Meštrović. 

'Svugdje pada broj hospitaliziranih osim u Splitu'

'Došli smo u KBC Split iz prve ruke čuti na koji način se bore za svakog pacijenta. Ne samo ovih oboljelih od covida. Ono što razlikuje KBC Split od ostatka Hrvatske je kontinuirano opterećenje covid pacijentima od kolovoza. Takvo opterećenje nema nijedna ustanova u Hrvatskoj. U ovom trenutku svaki četvrti pacijent je covid bolesnik. To je iznimno opterećenje za KBC. Mogu samo odati priznanje svim djelatnicima na profesionalnosti i predanosti. Imaju iznimne rezultate. 

U Zagrebu i ostalim dijelovima Hrvatske padaju brojevi hospitaliziranih osim u Splitu. Zasigurno ima podloge i u tome zato što ova županija ima malu razinu cijepljenosti', kazao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore. 

Vikica Krolo kazala je da kao liječnica obiteljske medicine nije osjetila da pacijentima nije dostupna skrb u KBC-u Split unatoč velikom pritisku oboljelih od covida. 

'To je zato što se naši doktori zaista trude' rekla je. 

Pojasnila je i kako ordinacije obiteljske medicine ne mogu postati punktovi za testiranje na covid. 

'Brzom antigenskom testiranju u ordinacijama nije mjesto, pogotovo kada govorimo o omikron varijanti. Većina ordinacija, pa i moj, provodila je testiranje u manjoj mjeri. Možemo dozvoliti da testiramo ponekog pacijenta, ali ne možemo postati testni punktovi na koje ćete dovoditi potencijalno zaražene i tako ugrožavati i druge pacijente', kazala je Krolo.


Vaša reakcija na temu