Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KERUMOVA OAZA NA MARJANU Gradu Splitu koncesija za Bene nezakonita, Županiji i USKOK-u sve u redu

KERUMOVA OAZA NA MARJANU Gradu Splitu koncesija za Bene nezakonita, Županiji i USKOK-u sve u redu

Bespravni objekti u komercijalnoj eksploataciji

Ima već dobrih pet godina kako Društvo Marjan upozorava na situaciju na Benama i koncesiju koja je izdana društvu National na 15 godina unatoč nizu bespravno sagrađenih objekata. Koncesija je izdana 2018. iz drugog pokušaja nakon što se prvi put zaboravilo na uvjete zaštite prirode, a Građevinska inspekcija nezakonito sagrađene objekte uočava tek 2019. i izdaje nalog za uklanjanje, koji nakon intervencije Upravnog suda, glase na nepoznatu osobu, a ne Županiju. Nisu oni gradili, a nije ni trenutni koncesionar. 

Županija koncesionaru nalaže uklanjanje, a prošlog tjedna na teren izlazi i županijsko Povjerenstvo za praćenje koncesija kako bi provjerilo poštuje li koncesionar preuzete obveze. Upravo zbog nepoštivanja tih obveza nedavno je Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan podigla optužni prijedlog protiv koncesionara, dok Upravni odjel za prostorno planiranje Grada Splita nije dao suglasnost za Plan korištenja pomorskog dobra koji je koncesionar inače bio u obvezi dostaviti u roku od 30 dana od dobivanja koncesije. 

Županija je zatražila objašnjenje za neprihvaćanje plana, a pročelnik Teo Vojković im pojašnjava da se u području zahvata nalazi niz objekata koji nisu prikazani, opisani, niti evidentirani u dostavljenim materijalima. Građevine nemaju građevinske dozvole, niti bilo koji drugi akt kojim bi se utvrdio status postojeće građevine u smislu zakona. 

Odjel stoga drži da dodjela koncesije nije zakonita dok se ne utvrdi legalnost za sve građevine u obuhvatu zahvata koncesije. GUP na lokaciji dopušta gradnju objekata ovakve namjene, ali uz prethodni Urbanistički plan uređenja, no postupak donošenja nije pokrenut, a nije ni u planovima za donošenje. Neće se ni planirati dok se ne preispitaju odredbe GUP-a za šire područje park šume Marjan. Vojković zaključuje da donošenje odluke o davanju koncesije na Benama nije sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji Grada Splita dok se ne donese propisani UPU. 

Povjerenstvo za praćenje koncesija također je utvrdilo da se na pomorskom dobru nalazi dio objekata koji nisu zakonito izgrađeni. Ali, odmah potom nude i argument u korist Nationala. 

'No, isto tako je nesporno kako iste nije izgradio ovaj koncesionar. Međutim, sukladno rješenjima Državnog inspektorata naloženo je uklanjanje određenih građevina koje je društvo National i učinilo. Uvidom u stanje na terenu utvrđeno je kako je koncesionar u potpunosti uklonio nekoliko objekata te je u postupku uklanjanja ostatka objekata. Uklonjen je bespravno izgrađeni dio poslovne zgrade restorana, sanitarni čvor, zatvoreni šank - beach bar Benedikt, drvena nadstrešnica - kuća sladoleda, tribina i lučni most. Vidljivo je kako postupak uklanjanja još uvijek traje. 

Koncesionar tvrdi kako je za određene građevine u postupku izrade glavnog projekta sukladno odredbama Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Članovi Povjerenstva su utvrdili kako je koncesionar u velikoj mjeri postupio sukladno rješenjima Državnog inspektorata. Važno je napomenuti kako su u prethodnom postupku rješenja o uklanjanju istog sadržaja bila donesena na Splitsko-dalmatinsku županiju kao odgovornu osobu, no ista su u postupku pobijena te su donijeta naknadno na nepoznatog počinitelja', navodi Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije. 

Zanimljivo je obrazloženje stava koje je Povjerenstvo zauzelo vezano uz zaključak Grada Splita da je koncesija nezakonita jer se odnosi na nelegalne objekte. 

'Činjenica je da je koncesionar dostavio Plan korištenja te isti revidirao u skladu s uputama nadležnih službi Splitsko-dalmatinske županije. Povjerenstvo se složilo da primjedbe Grada Splita nisu dio ovog postupka, već su trebale biti sastavni dio mišljenja prilikom pokretanja postupka dodjele koncesije. Spomenute nepravilnosti dio su odvojenih inspekcijskih postupaka i kao takvi nisu zapreka za izradu Plana korištenja. 

Članovi Povjerenstva smatraju kako Plan korištenja treba precizirati postavljanje kanti za komunalni otpad, tuševe, kabine za presvlačenje, mikrolokacije vatrogasnog aparata, prve pomoći i slično, dok je ovakvo tumačenja predstavnika Grada Splita u suštini pogrešno. Sve navedeno su drugi inspekcijski postupci koji ne predstavljaju prethodno pitanje i kao takvi ne mogu, niti smiju utjecati na donošenje Plana koji bi trebao olakšati snalaženje kupača i posjetitelja na koncesijskom području. Smatraju kako je potrebno postaviti Info tablu sukladno dostavljenom Planu korištenja', navodi Dorčić. 

Povjerenstvo je utvrdilo i kako je koncesionar uklonio sprave za djecu koje nisu imale certifikate. Obavijestio ih je kako su naručene nove sprave s tvorničkim atestima i certifikatima. Koncesionar je predao Upravnom odjelu za zaštitu okoliša Splitsko-dalmatinske županije elaborat za uređenje i opremanje vanjskog igrališta Bene, a zatražena je i suglasnost Grada Splita o tome je li zahvat u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom. 

'Iz navedenog je jasno kako se koncesionar pridržava uvjeta koje mu je dala Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan na način da je ugradio biološki pročišćavač te uklonio sprave za igru bez potrebnih certifikata. Isto tako, koncesionar je u velikoj mjeri uklonio objekte navedene u rješenjima Državnog inspektorata te održava hortikulturu. 

U konačnici, posebno bismo istaknuli činjenicu kako prilikom pripremanja postupka dodjele koncesije na području koje je predmet vašeg upita niti jedno nadležno tijelo, Građevinska inspekcija, Grad Split ili Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan, nije dovelo u pitanje činjenicu da bi se moglo raditi o nelegalno sagrađenim objektima, odnosno, objektima koji nemaju valjan akt za građenje. Postupci temeljem kojih su donesena rješenja o uklanjanju započeli su nakon dodjele koncesije i, ponavljamo, sa sigurnošću možemo utvrditi kako iste nije izgradio trenutni koncesionar', navela je Dorčić. 

Eto, možda je bilo i nekih razmišljanja kako će Povjerenstvo predložiti da se koncesija oduzme s obzirom na sada već egzaktno utvrđeno stanje nelegalnih objekata koji kao takvi ne bi trebali biti podložni komercijalnoj eksploataciji, već eliminaciji iz prostora, no takvi su možda previše očekivali. 

S obzirom na ovakav zaključak pročelnika Vojkovića, evidentno je Županija dijelila koncesiju nad područjem koje za to nije imalo uvjete, no iz ovakvog odgovora pročelnice Dorčić dade se razlučiti da ova naknadna saznanja neće imati utjecaj na 15-godišnju koncesiju koja se trenutno nalazi u rukama Ante Vukorepe, zeta Željka Keruma koji je na Bene stigao nakon Kerumovog nećaka Igora Sapunara koji je postao vlasnik tvrtke National dan nakon što je Županijska skupština pod predsjedanjem njegovog oca Petroslava Sapunara donijela odluku o koncesionaru. Za Bene inače nije bilo drugih interesenata. Sve su tvrtke bile iz Kerumovog portfelja. 

Različita tumačenja Grada Splita, Park šume Marjan i Županije održavaju i trenutnu političku situaciju. Kerum je HDZ-u saveznik u Županiji, kako u prošlom, tako i u ovom mandatu, dok je na gradskoj razini došlo do smjene ranije političke paradigme po kojoj su HDZ i Kerum dijelili vlast i gradske firme i odbore pa su sada i mišljenja s tog nivoa dijametralno suprotna dosadašnjima. 

Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan, svojedobno je podnio i kaznenu prijavu zbog koncesije na Benama, no Državno odvjetništvo nije zaključilo da ima mjesta za njihovo postupanje. Marinić se žalio na odbačaj prijave, no još uvijek nema odgovora što je s tim. 

Društvo Marjan u kaznenoj prijavi iz svibnja 2020. navodi kako je nepoznata službena osoba u Županiji omogućila nositelju koncesije neometano gospodarsko korištenje Bena u Park šumi Marjan iako su znali da je Građevinska inspekcija donijela rješenja o uklanjanju bespravno izgrađenog dijela ugostiteljskog objekta, kao i rješenja za još 15 građevina. Navodi se i kako je Županija bila upoznata da daje u koncesiju protupravno izgrađene građevine, ali je i dalje dozvoljavala gospodarsko korištenje, odnosno, nije poduzela ništa kako bi se ugovor o koncesiji stavio van snage pa su tako ostvarena obilježja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, nezakonitog pogodovanja i trgovanja utjecajem. 

Prije odluke o kaznenoj prijavi izvršen je uvid u zapisnik o očevidu Povjerenstva za praćenje koncesija u studenom 2019. Utvrdili su određene, tek manje nedostatke na koje je Upravni odjel za turizam i pomorstvo upozorio koncesionara i zatražio da u roku od 30 dana uskladi postupanje s ugovorom jer će mu se inače oduzeti koncesija.

Ispitani su Kerumov nećak Igor Sapunar, koji je tada vodio National, te tadašnji pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja. Sapunar je kazao kako je restoran bio već dograđen kada je preuzeo Bene i da njegova tvrtka nije ništa gradila. Čogelja je, pak, naveo da nisu uspjeli utvrditi tko je gradio na Benama, a istaknuo je i da nisu pronašli elemente za oduzimanje koncesije. 

Sumiravši sve prikupljene dokaze u kontekstu ugovora o koncesiji, uredujući tužitelji zaključio je na koncu kako Županija u konkretnoj situaciji nije bila u obavezi raskinuti ugovor, odnosno oduzeti koncesiju, osobito jer za to nije imala jasan i nedvosmislen temelj koji je ne bi izložio možebitnoj odgovornosti za štetu. 

'Tu još valja istaknuti kako su razlozi za oduzimanje koncesije, odnosno, za jednostrani raskid ugovora u ugovoru o koncesiji, postavljeni fakultativno, a ne obligatorno. Drugim riječima, davatelju koncesije daje se mogućnost da pod određenim uvjetima i prema vlastitoj ocjeni inicira prestanak koncesije. Što se, pak tiče spornog gospodarskog korištenja nezakonito izgrađenih objekata, vidljivo je kako je Županija poduzela raspoložive radnje s ciljem njihovog uklanjanja, višekratno upozorivši koncesionara na njegove obveze i davši mu u tom smislu konkretne zahtjeve kojima je potonji u najvećoj mjeri udovoljio', navodi se u rješenju o odbačaju kaznene prijave Društva Marjan. 

Evo komentara Srđana Marinića. 

'Temeljni problem na Benama je davanje u koncesiju objekata na čiju upitnu legalnost je davatelj koncesije, tj. Splitsko-dalmatinska županija upozorena još 2017., prije davanja koncesije. Građevinska inspekcija je 2019. službeno potvrdila nezakonitost gotovo svih građevina na koncesioniranom području, donijela pravomoćna rješenja za uklanjanje, ali davatelj koncesije i dalje je omogućio koncesionaru gospodarsko korištenje nelegalnih objekata. U međuvremenu su 2 od 16 nelegalnih građevina dovedene u prvobitno stanje, ali većina nelegalnih objekata i dalje se nesmetano gospodarski koristi, unatoč tome što u roku od 30 dana od davanja koncesije koncesionar nije dostavio Plan korištenja davatelju koncesije.

O tome kako funkcionira pravna država na području PŠ Marjan najbolje se vidi po postupanju USKOK-a koji u svemu navedenom ne vidi nikakav problem. USKOK je u studenom 2021. donio odbačaj kaznene prijave na koji je u otvorenom zakonskom roku podnesen prigovor Kolegiju ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i na kojeg još uvijek nema odgovora. Danas je USKOK upoznat s novim okolnostima po kojima i nadležna služba Grada Splita smatra da je koncesija dodijeljena nezakonito, jer građevine koje se daju u koncesiju nisu u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom Grada Splita. 

Zbog nelegalnih gradnji nadležni odjel Grada Splita ne može izdati suglasnost na Plan korištenja koncesioniranog područja koji je izrađen i dostavljen Gradu tek 4 godine nakon davanje koncesije. Također, USKOK je upoznat i s optužnim prijedlogom koji je Javna ustanova PŠ Marjan podnijela protiv koncesionara zbog neprovođenja uvjeta zaštite prirode. Na potezu je USKOK, nakon čega ćemo vidjeti jesu li uvala Bene i Marjan eksteritorijalno područje za koje ne vrijede zakoni Republike Hrvatske ili smo ipak pravna država', kaže Marinić.

Vaša reakcija na temu