Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MINISTAR OTKRIO Kinezi bi gradili Sveučilišnu bolnicu na Klisu!

MINISTAR OTKRIO Kinezi bi gradili Sveučilišnu bolnicu na Klisu!

Da postoje zainteresirani investitori za projekt vrijedan milijarde kuna najavio je ministar Milan Kujundžić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je danas u Splitu da su kineski investitori zainteresirani financirati izgradnju Sveučilišne bolnice! Projekt vrijedan nekoliko milijardi kuna, kojeg je ministar najavio prije tjedan dana, gradio bi se na području Klisa.

Riječ je o dijelu među desetak ugovora koje je kineski premijer Li Keqiang početkom travnja potpisao s Andrejom Plenkovićem o mogućnosti suradnje na nekoliko različitih područja gospodarstva.

- Na tome tragu investitori iz Kine su zainteresirani graditi novu Sveučilišnu bolnicu u Splitu, Zagrebu i Osijeku i o tome smo danas ovdje vodili početne razgovore - rekao je Kujundžić koji je danas u KBC-u Split održao i prvi u nizu preliminarnih sastanaka s potencijalnim investitorom tvrtkom Sinopharm.

Na sastanku su bili i ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović, rektor splitskog sveučilišta Dragan Ljutić, župan Blaženko Boban, gradonačelnik Andro Krstulović Opara i načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

- Ovdje je prerano govoriti kolika bi ta bolnica bila, to bi trebala studija izvodljivosti odgovoriti, ali preliminarno govoreći to je bolnica koja bi imala negdje oko 150 tisuća četvornih metara, a takve investicije u svijetu se kreću oko milijardu i pol eura. Strani investitor u ovom slučaju daje samo kredit po izrazito povoljnim uvjetima, a to je zapravo nove Križine i nove Firule na novome mjestu. Sve drugo ostaje i doktori i sestre i hrvatsko vlasništvo i organizacija, a s time da bi Kinezi doveli toliko svojih pacijenata da ih Hrvati liječe, jer izrazito cijene hrvatsku medicinu od čega bi se onda mogao vraćati taj kredit - otkrio je Kujundžić.

Na pitanje tko će biti zaposlen u ovoj novoj bolnici, kada već sada imamo nedostatak kadra i za postojeće potrebe, ministar je odgovorio: 'U toj bolnici kao i do sada, stoljećima iza i ispred nas radit će Hrvati'.

Klis je jedna od potencijalnih lokacija, potvrdio je to župan Blaženko Boban, a sada se očekuje da kineski investitori dostave potrebne gabarite nove bolnice, kao i uvjete, kako bi se odluka o samoj lokaciji finalizirala.

- Bitno je da je moguće da ovaj investitor uđe u financiranje Objedinjenog bolničkog prijema u KBC-u. Paralelno s time radi se i na ovom projektu nove Sveučilišne bolnice, koja bi se mogla naći na prostoru Klisa, ali tamo ima nekoliko potencijalnih lokacija. Ono što je investitoru jako bitno je blizina autoceste i da se isključuje blizina zračne luke. Ono što je nama važno je da nova bolnica bude što bliže aglomeraciji s oko 320 tisuća stanovnika, to jest prostoru Trogira, Kaštela, Splita i Omiša - poručio je Boban.

O rokovima se još nije razgovaralo, ali nakon definiranog projekta i određene lokacije potpisat će pismo namjere i sporazum u kojem će se jasno definirati obaveze svih strana.

Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović dodao je kako je ovaj projekt samo dodatna ponuda onome što splitska bolnica već sada nudi.

Vaša reakcija na temu