Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Klub sportskih pasa Split Klub sportskih pasa Split provodi pregršt aktivnosti, ali: 'Manjak prostora i smanjen poligon nepremostiv su problem'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Klub sportskih pasa Split provodi pregršt aktivnosti, ali: 'Manjak prostora i smanjen poligon nepremostiv su problem'

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Klub sportskih pasa Split jedna je od brojnih udruga na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Ova neprofitabilna organizacija, kinološka udruga građana, svoj rad ponajprije zasniva na volonterski, humanim i sportskim načelima. Osnovana je 23. prosinca 1992. upravo na inicijativu nekolicine mladih volontera. Danas joj je na čelu predsjednik Zoran Dadić

'Sam naziv našeg govori da smo udruga koja prati uzgoj nelovnih pasmina s rodovnicom. U nelovne pasmine spadaju pasmine I., II., III., dio IV.,V., dio VI., VIII., IX. i X. FCI grupe. Klub za svoj rad i svoje postupke u kinologiji odgovara Hrvatskom kinološkom savezu (HKS) od kojeg ujedno dobiva odobrenja za organizaciju različitih kinoloških manifestacija kao i rodovnice za prijavljena legla. 

Od osnutka organizirali smo na desetke specijalki te nacionalnih i međunarodnih izložbi pasa svih pasmina. Godine 2001. surađivali smo s Gradom pri izradi gradske odluke o držanju i vođenju pasa. Organizirali smo brojne stručne seminare o odgoju i uzgoju pasa. Nadalje, realizirali smo tečajeve poslušnosti i ring obuke. Sudjelovali smo u educiranju građanstva preko radijskih i televizijskih emisija. U sva navrata izradili smo nacrt za izgradnju gradskog azila za nezbrinute pse (1991. i 2001.) te ga uputili na uvid Gradu', iznijeli su predstavnici Kluba sportskih pasa Split.

Godine 2001., u mandatu gradonačelnika Ivana Škarića, na korištenje su dobili 1750 metara kvadratnih ograđene zelene površine na Poljudu za potrebe poligona. Narednih godina nabavljali su agility sprave. Kazali su nam kako su u planu bili nacrti za osnivanje sekcije za rad s psima za specijalne namjene. 

'Godine 2008. osmislili smo projekt '4 ljetne noćne izložbe pasa', koji od tada vrlo uspješno organiziramo svake godine zadnji vikend u srpnju. Stoga smo u europskim kinološkim krugovima postali destinacija br.1. Svake godine, od početaka ovih izložbi, tijekom četiri dana na izložbama sudjeluje više od 5300 pasa. Njihovi vlasnici, i to vrlo često s obiteljima, u našem gradu borave u prosjeku pet dana. 2011. izradili smo elaborat-analizu izložbi koji pokazuje da u periodu trajanja izložbi izlagači potroše u našem gradu i bližoj okolici više od 500.000 eura. 

Nadalje, 2012., tijekom mandata gradonačelnika Ive Baldasara, sudjelovali smo - sa splitskom udrugom Sehaliah - u izradi projekta zatvaranja ZOO vrta kao takvog i prenamjene prostora u životinjski centar s autohtonim vrstama. Iste godine osnovali smo sekciju 'vrtić za pse', koju pohađaju štenci u dobi od tri to deset mjeseci, koji sa svojim skrbnicima uče osnove ponašanja u gradu. 

Praktične edukacije i seminare na poligonu i dalje provodimo. Teoretski dio, odnosno predavanja, organizirali smo na različitim lokacijama u gradu. Paralelno s pojavom pandemije, premjestili smo ih online', iznijeli su iz kluba. 

Naglasili su i kako pomažu kinološkim udrugama u susjedstvu - u Kaštelima, Sinju, Kninu, Drnišu, Dubrovniku… - u organizaciji njihovih izložbi. Također, surađuju s udrugama za zaštitu i spašavanje nezbrinutih životinja te pomažu u pronalaženu donacija. Valja navesti i kako je kroz klub dosad prošlo nekoliko tisuća članova, ali i kako je njihov glavni instruktor za školovanje pasa, prema njihovim riječima, jedan od vodećih stručnjaka na tom polju u Hrvatskoj. 

'Tijekom svih ovih godina suočili smo se i s mnogim teškoćama. Na primjer, 2013. smo, zbog rušenja tzv. 'PIS-ovih baraka' na Poljudu, ostali bez klupskog prostora koji je bio u jednoj od tih baraka i bez 2/3 poligona zbog povrata zemljišta bivšim vlasnicima, stoga nam je ostala trenutna površina poligona od samo 500 kvadrata. 

Također, započeli smo s s planovima za organizaciju edukacijskog centra za djecu predškolskog i školskog uzrasta koji bi se bavio temama vezanim uz pse kao obiteljske ljubimce i suživotom ljudi i pasa u gradu, no pomanjkanje adekvatnog prostora i smanjena površina klupskog poligona pokazali su se kao nepremostiv problem', poručili su.

S predstavnicima Kluba sportskih pasa Split može se stupiti u kontakt preko e-mail adrese ksp.split@gmail.com. 

Vaša reakcija na temu