Koga će Milanović povesti na Pantovčak? Evo njegove splitske ekipe iz vremena kada je bio premijer...

Koga će Milanović povesti na Pantovčak? Evo njegove splitske ekipe iz vremena kada je bio premijer...

Dobar dio Kukuriku vlade činili su ljudi iz Splitsko-dalmatinske županije

Jedno od glavnih pitanja je koga će novoizabrani predsjednik Zoran Milanović povesti na Pantovčak, a dok se još špekulira s imenima, među kojima za sada nema Splićana, vratili smo se na izbor suradnika dok je bio premijer. Tada je značajan broj Splićana i Dalmatinaca bio uz premijera sinjskih korijena.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU bio je Branko Grčić, profesor Ekonomskog fakulteta. Nakon poraza Kukuriku koalicije, Grčić je nastavio političku karijeru u Saboru, a potom se vratio predavati na matični fakultet.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova je bio Ranko Ostojić, također saborski zastupnik poslije mandata, te predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije.

Na čelu Ministarstva uprave je bio Bračanin Arsen Bauk, a on je i danas jedna od važnijih karika SDP-a, unatoč silnim previranjima u stranci.

Ministarstvo financija je vodio Splićanin po rođenju, Boris Lalovac, iako druge veze s gradom po Marjanu i nema osim što je poznat kao veliki hajdukovac. Nastavio je djelovati kao saborski zastupnik, a jedno vrijeme se povukao iz javnog života zbog optužbi za obiteljsko nasilje. Kad su optužbe odbačene, Lalovac se vratio na scenu. On je, dodajmo, prvi počeo rješavati problem dužnika s francima. Iako je došao iz bankarskog sektora, ušao je u sukob s njima i pilao 'granu na kojoj je sjedio'.

Sinjanin Ante Kotromanović je vodio Ministarstvo obrane i ostao je do danas jedan od najbližih Milanovićevih suradnika.

Osim ministara, još je Splićana našlo dužnosničko mjesto u Milanovićevoj Vladi.

Darko Parić je bio Baukov pomoćnik i voditelj projekta e-Hrvatska, potom je završio u Saboru, a inače radi u firmi CARNET.

Tajnica iz Vlade Ivice Račana, Goranka Bulj, bila je Grčićeva pomoćnica, jednako kao i Venko Ćurlin

U Splitu je rođen i Jakša Puljiz, Grčićev zamjenik, ali on je bio nestranački kandidat. Zadržao se i u Vladi Tihomira Oreškovića, a zaposlen je u Zagrebačkom holdingu.

Savjetnica u Grčićevom kabinetu je bila Ana Jerković, odnedavno zaposlena u Ministarstvu obrazovanja.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(56957, "");
Pregledaj komentare