Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Komemoracija u čast Miljenku Grgiću: 'Njegova će ostavština biti inspiracija hrvatskim vinarima'

Komemoracija u čast Miljenku Grgiću: 'Njegova će ostavština biti inspiracija hrvatskim vinarima'

Zahvaljujuću poduzetničkom duhu i ljubavi prema domovini, odmah po završetku rata utemeljio je vinariju na Pelješcu koja je i danas sinonim za vrhunska vina

U organizaciji Vinarije Grgić (Pelješac), Udruženja 'Vino Dalmacije' i Hrvatske gospodarske komore održana je svečana komemoracija u čast Miljenku Grgiću, velikanu ne samo hrvatskog, već svjetskog vinarstva, rođenom u selu Desne u neretvanskoj dolini, koji je sa suvremenicima stvorio jednu od najpoznatijih vinskih regija na svijetu - dolinu Napa u Kaliforniji. 

Pariška presuda 1976. događaj je koji je stubokom izmijenio vinsku scenu, kultno slijepo kušanje američkih i francuskih chardonnaya te pinot noira kada je chardonnay kojem je Grgić bio autor kao enolog, pobijedio. Odmah nakon toga utemeljio je vlastitu vinariju s partnerom Austinom Hillsom i ostalo je povijest.

Zahvaljujući poduzetničkom duhu i ljubavi prema domovini, odmah po završetku Domovinskog rata utemeljio je vinariju na Pelješcu koja je i danas sinonim za vrhunska vina od grožđa pošip i plavac mali. Direktor vinarije te inicijator svečanog okupljanja Krešimir Vučković istaknuo je kako mu je bilo neopisivo drago učiti od Miljenka i surađivati s njim i to više od pola života čime je preusmjerio život cijele njegove obitelji na čemu je osobito zahvalan. Naglasio je i Miljenkovu rečenicu koja mu se urezala u pamćenje: 'Vinar mora biti jednom nogom u vinogradu, drugom u podrumu, a s obje noge na tržištu'. Osim toga, zahvalio se Udruženju 'Vino Dalmacije' i Hrvatskoj gospodarskoj komori koji su pomogli organizirati komemoraciju.

Ante Sanader, kao izaslanik Hrvatskog sabora, pozdravio je okupljene u svoje i ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

- Moj dida je bio vinar, vidio sam koliko je to težak i mukotrpan posao, pa sam utekao na neku drugu stranu. Divim se svima vama koji se bave time, skidam vam kapu - rekao je Sanader.

Prisjetio se posjeta Miljenka Grgića Kaštelima kada je on bio gradonačelnik 1999. godine, začudilo ga je što čovjek na pragu devetog desetljeća govori o podizanju vinograda u Hrvatskoj.

Na skupu je puštena i video snimka s izjavom bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića. On je Grgića nazvao domoljubom i 'jednim od najpoznatijih Hrvata u SAD-u koji zaslužuje poštovanje i kao vinar i poslovni čovjek'.

- Rođen je u mjestu Desne, 500 metara od moje rodne kuće, dobro se poznajemo. Od samog početka pokazivao je interes za nove stvari, želio je promijeniti život, pa je 1941. kada je imao svega 18 godina u mojoj kući otvorio trgovinu. Zbog rata je trgovina ubrzo zatvorena, ali je pokazao veliki poslovni interes s nepunih 18 godina - rekao je, među ostalim, Luka Bebić.

Vinar Andro Tomić je ispričao svoje susrete s velikanom, a njegov kolega Vedran Kiridžija je Grgića titulirao 'najvažnijim hrvatskim vinarom u povijesti kojega će teško itko nadmašiti'. Sjetio se okruglog stola peljeških vinara održanog 1997. u Orebiću.

- Miljenkova tema je bila 'Organizacija vinara u Kaliforniji', a tada nam je otprilike rekao ovo: 'Vi koji se mislite baviti vinarstvom morate napraviti sanitarni čvor'. Zbog turističkih tura. A druga njegova poruka je bila još važnija, rekao je da trebao razmišljati na sljedeći način: 'Uspjeh bilo kojega od nas je uspjeh svih nas, a neuspjeh jednoga je neuspjeh svih nas'.

Kiridžija je nasmijao okupljene i anegdotom s prvog festivala vina u Makarskoj:

- Kad se Miljenko pojavio, kao kad se pojavila Lady Gaga! Svi su se željeli slikati  s njim.

Prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskom fakulteta u Zagrebu je rekao da gotovo da nema američkog vinara koji neće spomenuti Grgićeve zasluge za uzlet američkog vinarstva nakon pobjede na pariškom vinskom natjecanju 1976. godine.

Poznato je da su  2001. godine profesori Edi Maletić i Ivan Pejić, znanstvenici s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon višegodišnje potrage u vinogradu Ivice Radunića u Kaštel Novom pronašli nekoliko trsova stare sorte Crljenak kaštelanski, uzeli uzorak i proveli DNK analizu te dokazali da su američki Zinfandel i Crljenak kaštelanski ista sorta.

Miljenko Grgić se, rekao je Maletić, nadao takvom ishodu.

- Jedna od tri velike želje u životu bila mu je da se otkrije da je Zinfandel iz Hrvatske. Jednom prilikom nam je u Kaliforniji rekao: 'Dragi moji, Ivane i Edi, možda ste vi za to najzaslužniji, ali ja sam zato nasretniji'.

Maletić je obitelji vinara uručio zahvalnicu za osobit doprinos djelovanju 'Zaklade Miljenko Grgić'. 

Vinar Jakša Bedalov predstavio je inicijativu Ulice kaštelanskog crljenka, a u videu In Memoriam američki vinari - Miljenkovi suvremenici i učenici. 

Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK, istaknula je da je želja bila odati priznanje Miljenkovom značaju u hrvatskom vinogradarstvu i vinarstvu. Kao poduzetnik, inovator, vinar i povrh svega domoljub, bio je jedan od najznačajnijih Hrvata, gospodarstvenika i veleposlanika Hrvatske. 

- Vjerujem da će njegova ostavština biti inspiracija i motivacija hrvatskim vinarima za proizvodnju, udruživanje i pozicioniranje vina kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu - kazala je Đugum.

Na kraju, predsjednik Vino Dalmacije Leo Gracin dodijelio je zahvalnicu Krešimiru Vučkoviću za Grgićev značajni obol hrvatskom vinarstvu. Monika Prović, menadžerica udruženja, rekla je kako je ujedno utemeljena godišnja nagrada 'Miljenko Grgić' za poseban doprinos unaprjeđenju vinogradarstva i vinarstva Dalmacije.

- Vjerujem da je Miljenko pravi primjer cijeloj Dalmaciji i Hrvatskoj da je vinarstvo, osobito kad napustite podrum, poduzetnički posao u kojem je potrebno voditi računa o marketingu, cijenama, plasmanu, ali uvijek i o svojoj regiji te surađivati s kolegama budući da je jedino tako moguć napredak svih - kazala je. 

Nadodala je kako Hrvatska danas ima gorući problem opadanja površina pod vinogradima te da je to važna tema oko koje udruženje intenzivno traži Ministarstvo poljoprivrede da se uključi i s regionalnim udruženjima, kao predstavnicima svih vinara u Hrvatskoj, nađe rješenje.

Kćerka Violet Grgich video-porukom iz Kalifornije zahvalila se Udruženju 'Vino Dalmacije' na utemeljenju nagrade i svima koji su cijenili rad njenog oca te istaknula ono čemu je otac uvijek učio: 'Svaki dan daj sve od sebe, nauči nešto novo i stekni prijatelja.'

Inače, klapa Dalmacija je uveličala današnji događaj u HGK Split, koji je počeo tužnom viješću da je sinoć preminuo poznati korčulanski enolog Janko Jovanov, dugogodišnji upravitelj PZ Čara. Odana mu je minuta šutnje.

Vaša reakcija na temu