Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KOMISIJA ODLUČILA Saško Gešovski dobit će spomen ploču na zgradi Banovine, evo što će pisati

KOMISIJA ODLUČILA Saško Gešovski dobit će spomen ploču na zgradi Banovine, evo što će pisati

Nisu svi članovi podržali, sporno im je mjesto i dvojezični natpis

Na zgradu gradske uprave bit će postavljena spomen ploča Sašku Gešovskom, makedonskom ročniku tadašnje JNA, koji je poginuo za vrijeme velikog prosvjeda 6.svibnja 1991.godine pred zgradom Banovine. Odlučila je tako Komisija za imenovanje ulica i trgova na održanoj sjednici. Odluku mora potvrditi Gradsko vijeće. Bude li ovisila samo o većini, glatko će proći jer je i na Komisiji prošla s osam ruku podrške, članova Centra Ivice Puljka

Na sjednici prošle godine je odlučeno da će nesretni mladić dobiti spomen ploču, ali je tada bio sporan naziv na njoj koji je glasio 'Saško Gešovski, nevina žrtva prosvjeda održanih 6. 5. 1991. godine'. Prijedlog je stigao od aktivista Marka Gaja koji se godinama borio za obilježje. Tada nije postignut konsenzus oko natpisa, navodilo se i da se može pogrešno interpretirati pa se tražio kompromis. Činilo se da se pronašao u natpisu  'Saško Gešovski, Kavadarci, 31. 10. 1971. - Split, 6. 5. 1991. Nesretno stradao 6. svibnja 1991. godine'. No, ipak nisu svi bili zadovoljni, sporan je (desnim opcijama) dvojezični natpis kao i mjesto, odnosno ne žele da bude na zgradi Banovini, nego u parku. Uz to, kako je predizborna godina, pitanje ploče ubijenom 20-godišnjaku prelazi, očito, i u politička prepucavanja. 

Do sada su prijedlozi na Komisiji, mahom usvajani konsenzusom. Ovaj put će, kako stvari stoje, odlučivati većina.

Bilo kako bilo, pred vijećnike će doći prijedlog koji je prihvatila Komisija. Na mramornoj ploči, na zgradi ispred koje je metkom prekinut njegov život, će stajati ovaj natpis:

SAŠKO GEŠOVSKI

Сашко Гешовски

Kavadarci (Кавадарци), 31.10.1971. – Split (Сплит), 6.5.1991.

NESRETNO STRADAO 6. SVIBNJA 1991. GODINE

НЕСРЕЌНО ЗAГИHA HA 6. MAJ 1991. 

Veliki prosvjed Splićana pred komandom Vojnopomorske oblasti JRM-a, današnjem sjedištu splitske vlasti, podsjetimo, oteo se kontroli u jednom trenutku. Upucan je tada Saško Gešovski, a ranjen kolega mu Toni Najev

Prosvjedi pred Banovinom održani su nakon višednevne blokade Kijeva kojeg su u obruču držali srpski pobunjenici. Organizirao ih je škverski sindikat na čelu s Jurom Šundovom. Tada je sa zgrade skinuta jugoslavenska zastava, a hrvatsku trobojnicu je podignuo Ivica Balić, kao i svake godine na obljetnici prosvjeda.

Nikada se nije otkrilo kako je Saško Gešovski poginuo.

Vaša reakcija na temu