Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KONAČNO! Na Mejašima će niknuti prva zgrada sa stanovima za priuštivi najam

KONAČNO! Na Mejašima će niknuti prva zgrada sa stanovima za priuštivi najam

Prvi korak je otkup dijela zemljišta od firme Manas

Na Mejašima se planira gradnja prve zgrade namijenjena priuštivom stanovanju. Korak do realizacije je otkup dijela zemljišta od firme Manas, koja se 'proslavila' gradnjom dviju zgrada na Kmanu, nakon kojih nije mogla odmah dobiti uporabnu dozvolu. Na kraju im je izdana i to tako da se na javnoj površini iscrtao vatrogasni pristup. Stanari susjednih nebodera su, osim zaklanjanja pogleda nižim katovima, ostali bez više parkirnih mjesta, a investitor je dobio zgradu s urednim papirima. 

Grad Split je sada u suvlasničkom odnosu s firmom Manas na dijelu građevinskog zemljišta stambene namjene, prema Urbanističkom planu uređenja Mejaša. Split je suvlasnik 1450 kvadrata, a firma Manas 430 metara četvornih. Privatnik je suglasan prodati dio parcele, kako kažu, razvrgnuti suvlasničku zajednicu. Tržišna vrijednost Manasovih kvadrata je procijenjena na 198.054 eura. Nakon što im Banovina plati nešto manje od 200.000 eura, krenut će se u daljnje korake za gradnju zgrade za priuštivo stanovanje. 

- Bit će oko 50-ak stanova, ovisi o veličini zgrade - potvrdio nam je gradonačelnik Ivica Puljak

Nakon sage o Korešnici, odnosno zaključka iz studenog prošle godine da stanovi za dugoročni najam nisu tako prihvatljivi Gradu Splitu, pronašlo se 'gotovo' zemljište za gradnju kvadrata koji bi se dugoročno i povoljno davali u najam. Korešnica je daleko od realizacije, a iz predočenih brojki lani, ukupno bi projekt stajao oko 400 milijuna eura, a sama priprema 60.

Prema analizi koju je radila gradska firma Stanouprava, stan od 50 kvadrata na Korešnici stajao bi 850 eura mjesečno. Tek s tim iznosom najma Gradu bi se isplatilo graditi da bi bio na nuli.

I gradonačelnik je slegnuo ramenima na takav izračun gradske firme Stanouprave. 

- Plan nam je uputiti inicijativu da se osnuje državni fond za sufinanciranje stanova za najam za dugoročni najam - rekao je tada Puljak.

No, u zadnjoj godini mandata je odlučio krenuti u realizaciju ondje gdje se može odmah, bez čekanja dugoročnog modela i isplativosti. Plan je do svibnja sljedeće godine, kada su lokalni izbori, dovesti san do opipljivosti.

Vaša reakcija na temu