Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press Konferencija o mediteranskoj poljoprivredi 'Dalmatinka' u Splitu: 'Hrane je sve manje, cijena raste'
Pedeset godina Sveučilišta u Splitu Piše: Dalmatinski portal

Konferencija o mediteranskoj poljoprivredi 'Dalmatinka' u Splitu: 'Hrane je sve manje, cijena raste'

Ne plaća se kotizacija

U organizaciji Sveučilišta u Splitu te agencije Apriori World - a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske - 1. listopada 2024. u prostorijama Sveučilišta u Splitu održat će se druga po redu konferencija o mediteranskoj poljoprivredi 'Dalmatinka'. Prva je održana u Zadru.

Tematski je konferencija podijeljena u dvije programske cjeline: 'Inspiriramo poljoprivredu, primjeri dobre prakse, mladi, poljoprivreda i mogućnosti' te 'Strateški koraci hrvatske poljoprivrede'. Koordinaciju prve preuzeli su voditelj Sveučilišnog prijediplomskog studija Mediteranska poljoprivreda izv. prof. dr. sc. Mario Bjeliš, pročelnica Sveučilišnog odjela za studije mora izv. prof. Maja Krželj te izv. prof. dr. sc. Danijela Skroza s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu. Očekuje se dolazak 230 učenika srednjih škola. Druga programska cjelina fokusirana je na strateške korake mediteranske poljoprivrede. Namijenjena je dionicima poljoprivredne zajednice u praksi i obiteljskim gospodarstvima.

O važnosti ove konferencije predsjednik organizacijskog odbora i utemeljitelj Danijel Koletić izjavio je: 'Pod motom inspiriramo poljoprivredu, želja nam je da na ovogodišnjoj konferenciji: 'Dalmatinka' isporučimo znanja koja će motivirati mlade buduće poljoprivrednike. Svjesni smo da u posljednjim godinama nedostaje onih koji se žele baviti poljoprivredom, a hrane je sve manje i njezina cijena je sve viša. Procesi održivog razvoja ukazuju da najveća vrijednost leži u poljoprivrednoj baštini. Ona je povijesno vezana uz mediteransku poljoprivredu i treba se nastaviti. Zato će na ovoj konferenciji mlade motivirati poljoprivrednici koji su naslijedili ili tek započeli svoj posao a predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i ključnih institucija razgovarat će sa sudionicima konferencije i isporučiti im strateške poruke razvoja i vizije hrvatske poljoprivrede s naglaskom i na Dalmaciju. Ponosan sam što timski zajedno s predstavnicima Sveučilišta u Splitu stvaramo dodane vrijednosti na području poljoprivrede.'


Prorektor za studente, nastavu i poslovanje prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan istaknuo je kako će se konferencija održati u sklopu Festivala održivosti koji splitsko sveučilište organizira u suradnji sa Sveučilištem u Osijeku s ciljem promocije koncepta zeleno plavo žute ekonomije, odnosno održivog razvoja kojem upravo poljoprivreda kao strateška djelatnost može dati nemjerljiv doprinos. 

'Naime, na globalnoj razini jača svijest o zdravoj prehrani kao preduvjetu kvalitetnog i dugovječnog života. Isto tako, pitanja kvalitete i sigurnosti hrane postaju ključni, a naš položaj na Mediteranu, kroz potencijal vrijednog poljoprivrednog tla, našeg mora i ekološki očuvanog okoliša osigurava nam dobre preduvjete za razvoj tih aspekata. Sveučilište u Splitu je, nastojeći uvijek ići u korak s vremenom, prijediplomski sveučilišni studij Mediteranska poljoprivreda pokrenulo još 2019. te je trenutno u pripremi i združeni studij Održivi razvoj mediteranskih kultura, u suradnji splitskog, osječkog i dubrovačkog sveučilišta', najavio je.

Koceić-Bilan dodao je kako će se tijekom konferencije i festivala s istim ciljem promovirati i studiji srodnih područja koji se izvode na Kemijsko-tehnološkom, Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i Odjelu za studije mora.

Sudionike ove konferencije očekuje 13 predavanja i jedan panel na temu 'Perspektive dalmatinske poljoprivrede'. Kotizacija se ne plaća, prijave su moguće na službenim web stranicama

Vaša reakcija na temu