Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: RTL Screenshot KORONA HARA ZATVORIMA U DALMACIJI U Splitu pozitivno 12 pritvorenika i osam službenika, u Zadru ih je 14 zaraženih

KORONA HARA ZATVORIMA U DALMACIJI U Splitu pozitivno 12 pritvorenika i osam službenika, u Zadru ih je 14 zaraženih

Otkazuju se rasprave

Nakon što je Dalmatinskom portalu potvrđeno da u šibenskom zatvoru imaju 14 pritvorenika pozitivnih na koronu, pokazalo se da stanje nije bolje ni u drugim zatvorima u Dalmaciji. U Splitu je pozitivno 12 pritvorenika i osam službenika, a u Zadru 2 službenika i 12 pritvorenika, potvrdili su nam u Ministarstvu pravosuđa i uprave. Nema odgovora kako je virus prodro u zatvore. 

U Splitu je danas odgođeno suđenje jednoj zločinačkoj organizaciji optuženoj za dilanje jer je jedan optuženik iz zatvora u Splitu pozitivan, a drugi se nalazi u izolaciji u zadarskom zatvoru. 

Ministarstvo navodi da je u splitskom zatvoru od 15. siječnja do 15. veljače djelomično ograničeno pravo osoba lišenih slobode na posjete. Sve posjete odvijaju se uz pregradu od pleksiglasa između posjetitelja i zatvorenika. 

Posjetitelji su dužni potpisati izjavu o nepostojanju zdravstvenih rizika vezano uz Covid-19 i predočiti negativan PCR test na korona virus ne stariji od 72 sata ili BAT test ne stariji od 48 sati, neovisno o posjedovanju Covid potvrde. 

Pravomoćno osuđenim zatvorenicima koji se nalaze na izvršavanju kazne u splitskom zatvoru nije dopušteno korištenje utvrđenih i odobrenih pogodnosti izlaska i pogodnosti boravka s bračnim ili izvanbračnim drugom, odnosno, životnim ili neformalnim životnim partnerom u posebnoj prostoriji bez nadzora. 

Mjera samoizolacije u zatvoru se u pravilu organizira tako da se novi pritvorenici smještaju u posebne sobe odvojene od drugih koje su namijenjene upravo u svrhu preventivne izolacije u trajanju od deset dana od dana ulaska u zatvor. 

Tijekom boravka pritvorenika u preventivnoj izolaciji svakodnevno im se mjeri tjelesna temperatura, prati trenutno opće zdravstveno stanje, prikupljaju podaci o kretanju u posljednjih 14 dana, kao i saznanja o mogućim kontaktima sa zaraženim ili bolesnim osobama te o cijepljenju, preboljenju ili dosadašnjim testiranjima, kao i sve ostale informacije relevantne za prevenciju širenja bolesti, navode u Ministarstvu pravosuđa i uprave. 

Za vrijeme preventivne izolacije posebno se prati eventualni razvoj simptoma bolesti izazvane virusom. Nakon karantene pritvorenici se premještaju u druge prostorije. 

U slučaju pojave znakova bolesti, pritvorenici se testiraju brzim antigenskim testom, a u slučaju da bude pozitivan, i PCR testom u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi. Ako test bude pozitivan, osobe se smještaju u posebno za to pripremljene prostorije ili jednokrevetne sobe, navode u Ministarstvu pravosuđa i uprave. 

Ističu da je cjelokupna navedena procedura prijema do sada pokazala dobre rezultate s minimalnim brojem pozitivnih osoba u kaznenim tijelima. U zatvorskom sustavu je procijepljeno 75 posto osoba lišenih slobode.

Vaša reakcija na temu