Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Kotur: Povijesnim perverzijama poput oštećivanja spomenika Prvom splitskom partizanskom odredu otvaraju se vrata talijanskom svojatanju Istre i Dalmacije

Kotur: Povijesnim perverzijama poput oštećivanja spomenika Prvom splitskom partizanskom odredu otvaraju se vrata talijanskom svojatanju Istre i Dalmacije

Splitski SDP o oštećenju spomenika Prvom splitskom partizanskom odredu

Splitski SDP osvrnuo se na današnje oštećenje spomenika Prvom splitskom partizanskom odredu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Oštećivanje spomenika Prvom splitskom partizanskom odredu na Plokitama crnom bojom povijesna je perverzija, s obzirom na činjenicu da su se ti hrabri momci borili i dali živote da Split bude hrvatski, a ne talijanski grad, te da su antifašistički aktivisti upravo u Splitu bili poznati po oštećivanju talijanskih fašističkih simbola crnom tintom. Na žalost, u današnjem Splitu ovo postaje redovita pojava. Sramotno je da se to događa u Hrvatskoj, koja je u odnosu na broj stanovnika bila u svjetskom vrhu po snazi antifašističke borbe, te u Splitu koji je unutar Hrvatske po antifašizmu bio najbolji. I onda se čudimo kad dužnosnici iz Italije, od najviših do najnižih razina, svojataju Istru i Dalmaciju. A upravo im se iz Hrvatske 'otvaraju vrata' i daje legitimitet gaženjem hrvatske antifašističke baštine.

Puno veći problem od crne boje kojom je oštećen spomenik je društveno crnilo koje tolerira i podupire državna i lokalna vlast, a iz kojeg proizlaze ovakve manifestacije anti-antifašizacije. Državna vlast prihvaća i podržava korištenje ustaškog pozdrava 'za dom spremni' - u 'iznimnim' situacijama pa to ubrzano postaje pravilo. Čak se moglo čuti, i to od strane najviših državnih dužnosnika, da je to 'stari hrvatski pozdrav'. Po pitanju anti-antifašizma, za razliku od drugih pitanja, vertikala HDZ-ove državne i lokalne vlasti besprijekorno funkcionira. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara podržava pozdravljanje 'za dom spremni' u pjesmi za vrijeme koncerta na splitskoj Rivi. Osim toga, vladajući u Splitu odbijaju prijedlog da Dan oslobođenja Splita uđe u gradski protokol.

Na žalost i na sramotu Splita i cijele Hrvatske, anti-antifašizam kod nas postaje problem samo kad prijeđe nacionalne okvire i osramoti nas na međunarodnoj sceni. Dok se sramota nalazi pod domaćim tepihom, vladajućima to nije bitno. Kad se Hrvatska crveni pred drugim državama, ovog puta zbog istupa hrvatske diplomatkinje u Njemačkoj o čistoj, autentičnoj i bijeloj Europi, onda se hrvatska vlast javno zgraža, iako je to kap u 'crnom moru' onoga što su proizveli u Hrvatskoj. Ista ta vlast je zaslužna za stvaranje društvene klime u kojoj je koketiranje s fašističkim vrijednostima ne samo prihvatljivo, nego se često proglašava poželjnim izrazom 'domoljublja'. U Njemačkoj pak ni jednom dužnosniku ne pada na pamet podržavati korištenje 'starog njemačkog pozdrava'. Kad bi vladajući – pogotovo predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković - bili dosljedni, onda bi suspendirali i sami sebe, baš kao što su suspendirali hrvatsku diplomatkinju iz veleposlanstva u Njemačkoj - stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik splitskog ogranka SDP-a Goran Kotur.

Vaša reakcija na temu