Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KOTUR: Splitski HDZ-ovci se boje reći Plenkoviću da mora pokazati hrabrost i odlučnost kakvu je pokazao Račan

KOTUR: Splitski HDZ-ovci se boje reći Plenkoviću da mora pokazati hrabrost i odlučnost kakvu je pokazao Račan

SDP je zatražio održavanje tematske sjednice

Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem mora shvatiti da su umjesto kozmetičkih promjena Splitu potrebne stvarne pozitivne promjene u Nacrtu prijedloga Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, poručuje splitski SDP. 

- Da SDP Split nije ukazao na problem, da nismo najavili skupljanje potpisa za tematsku sjednicu Gradskog vijeća, HDZ-ova gradska vlast ne bi niti primijetila da se Split grubo marginalizira i preskače u Strategiji. Tek nakon naše oštre reakcije, Banski dvori su shvatili da im to predstavlja politički problem u gradu, dopisali na nekoliko mjesta u Strategiji riječ 'Split' pa su stvorili dojam da im je Split bitan i da brinu o njegovim razvoju - kaže Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a. 

Međutim, napominje, s dodavanjem tih par riječi nisu riješili daleko najbitniji problem, a to je izostavljanje Splita s Mediteranskog koridora EU-a. 

- Morali su na razini Europske unije, gdje upravo traje rasprava o proširenju europskih koridora, zatražili spajanje Splita i Dalmacije na Mediteranski koridor, pogotovo modernom željezničkom vezom ne samo za putnički već posebno za teretni promet, kako bi se tako pokazalo da naš grad i regija imaju ozbiljnu ekonomsku budućnost i da se želimo odmaknuti od monokulture turizma. Upravo je hrvatska Vlada nadležna za predlaganje proširenja europskih koridora, što je već napravilo više europskih vlada - poručuje.

Navodi kako bi se tako stvorili uvjeti da se moderna dvotračna željeznička pruga prema Splitu i Dalmaciji financira iz proračuna EU-a, baš kao što je to slučaj s povezivanjem Rijeke. 

- Tek kad se priključimo na osnovnu mrežu EU-a, možemo računati da ćemo u roku od nekoliko godina prestati biti izolirani dio Europske unije. Drugim riječima, tada bi mogli reći da su Split i Dalmacija stvarno 'ušli u Europu'. Splitski HDZ-ovci se boje reći Andreju Plenkoviću da mora pokazati hrabrost i odlučnost kakvu je pokazao Ivica Račan kada je, pored brojnih osporavanja, započeo sa strateškim projektom gradnje autoceste Split-Zagreb. Moderna željeznička povezanost ne samo da bi revitalizirala dalmatinsku ekonomiju, već bi značajno i doprinijela zaštiti okoliša micanjem tereta s cesta na željezničke pruge i more. Pored svih bajki o tzv. HDZ-ovoj vertikali vlasti splitski HDZ-ovci se nisu u stanju izboriti za interese Splita kod premijera Plenkovića. Zbog toga je SDP Split zajedno s ostalim oporbenim vijećnicima zatražio održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća kako bi se svi zajedno izborili za budućnost našeg grada i regije i poručili premijeru Andreju Plenkoviću da se ne smije igrati sa Splitom! - zaključuje Kotur.

Vaša reakcija na temu