Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Krunoslav Capak: Moguće je zatvaranje shopping centara

Krunoslav Capak: Moguće je zatvaranje shopping centara

O tome su razmišljale zemlje u Europi, neke su ih zatvorile

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostuje jutros u programu N1 televizije.

- EU je u sklopu zajedničke nabave sklopila ugovore sa šest proizvođača, kasnije je došao sedmi. Pfizer nam je bio treći pregovarač, naručili smo milijun doza. Nemamo još potvrđeno, trebalo bi doći čim se cjepivo registrira. Europska agencija je najkasnije 29. 12. objaviti svoju odluku - govori Capak. 

- Mi ne znamo u kojem će vremenu drugih 125 tisuća doza doći. Bolje da cijepimo 62 tisuće ljudi i onda ponovno tih 62 tisuće s drugom dozom jer je to po ugovorima. Prioritetni su zdravstveni radnici koji dolaze u kontakt s oboljelima - govori Capak.

- Prioritetno ćemo dobiti oxfordsko i ono AstraZenece. Prema obećanima, mi ćemo u 5. i 6. mjesecu dobiti kompletne tranše, tada bi mogli cijepiti cijelu populaciju iznad 18 godina - rekao je.

- Mi uspijemo vrlo brzo to procijepiti, gripu u tjedan ili dva. Mogu cijepiti zdravstveni radnici s licencom, uz nadzor liječnika - rekao je.

Index prenosi i informaciju o mjerama. 

- Nama je bio cilj da smanjimo kontakte. Priznat će te da nam je situacija teška. Što mi možemo napraviti? Možemo povećati testiranje, to radimo, ali moramo smanjiti i bliski kontakt jer se time širi virus. Kafići su zatvoreni da se smanje kontakti jer su širitelji.

Upitan je što je sa shopping centrima...

- I za njih smo odredili mjere koje sprječavaju širenje virusa. Treba li ih zatvoriti ili ne? U ovom trenutku nismo to donijeli, ali moguće je zatvaranje šoping centara, o tome su razmišljale zemlje u Europi, neke su ih zatvorile - odgovorio je.

- Što se tiče pridržavanja mjera, tu Stožer konstantno apelira građane da štite sebe i druge. Pridržavanjem mjera štitimo i druge i ranjive. Bit će i mogućnost kažnjavanja za nepoštivanje mjera, zakon je u saboru, vidjet ćemo kada će biti izglasan - kazao je.

Vaša reakcija na temu