Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP Kružnom prevarom zakinuo državu i vkerovnike za gotovo 29.000 eura

Kružnom prevarom zakinuo državu i vkerovnike za gotovo 29.000 eura

Dubrovačka policija je uhitila 61-godišnjaka

Služba kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dovršila je istraživanje nad 61-godišnjakom koji se sumnjiči za niz kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta: utaju poreza ili carine, pomaganje u svezi kaznenog djela utaje poreza ili carine, povredu obveza vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga, krivotvorenje službene ili poslovne isprave, pogodovanje vjerovnika i povredu dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Utvrđeno je kako je osmislio poreznu prijevaru koju je proveo preko trgovačkog društva iz Metkovića u kojem je on odgovorna osoba i tri vlasnički povezanih trgovačkih društava.

Cilj je bio izvlačenje novca iz Državnog proračuna Republike Hrvatske preko Ministarstva financija - Porezne uprave temeljem korištenja pretporeza PDV-a.

Od početka 2021. do kraja 2022. je temeljem neistinitih i nepotpunih ulaznih računa ispostavljenih od vlasnički povezanih trgovačkih društava ili trgovačkih društava koji ne obavljaju gospodarsku djelatnost i trgovačkih društava iz inozemstva, nabavljao razne robe, a temeljem ulaznih računa je omogućio da trgovačko društvo u kojem je on odgovorna osoba, u mjesečnim prijavama poreza na dodanu vrijednost, neosnovano iskoristi pretporez PDV-a, odnosno umanji svoju poreznu obvezu u ukupnom iznosu od 6065,58 eura. Za istu robu je potom ispostavljao nevjerodostojne izlazne račune prema vlasnički povezanim trgovačkim društvima s uračunatom nerealno visokom maržom, a sve u cilju izvlačenja pretporeza PDV-a iz Državnog proračuna od strane spomenutih društava u ukupnom iznosu od 14.069,48 eura.

Isto tako, poslovne knjige trgovačkog društva u kojem je on odgovorna osoba je vodio na način otežavanja preglednosti poslovanja, odnosno utvrđivanja imovine trgovačkog društva te je za vrijeme blokade žiro računa trgovačkog društva, u suprotnosti sa Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, potpisao ugovor o asignaciji omogućivši jednom od vlasnički povezanih trgovačkih društava naplatu nepostojećeg potraživanja u iznosu od 8643,43 eura, čime je oštetio druge vjerovnike, počinivši kazneno djelo pogodovanje vjerovnika.

Osim navedenoga, počinio je kazneno djelo povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima, tako što, znajući da je društvo nesposobno za plaćanje zbog neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana te da je račun društva u neprekidnoj blokadi od ožujka 2022. g., protivno Stečajnom zakonu, nije podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad trgovačkim društvom.

Ukupna materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima iznosi 28.778,49 eura. Protiv osumnjičenog slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Metkoviću, izvijestila je policija.

Vaša reakcija na temu