Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Liječnica u Splitu osuđena na četiri i pol godine zatvora zbog trgovanja hormonima i narkoticima, 10 godina joj je zabranjeno da radi u struci

Liječnica u Splitu osuđena na četiri i pol godine zatvora zbog trgovanja hormonima i narkoticima, 10 godina joj je zabranjeno da radi u struci

U 13 mjeseci falsificirala je 165 recepata na ime 44 pacijenta

Na četiri i pol godine zatvora u Splitu je nepravomoćno osuđena liječnica Gabrijela Delonga koju je Državno odvjetništvo optužilo da je trgovala lijekovima narkoticima i hormonima rasta. U 13 mjeseci falsificirala je 165 recepata na ime 44 pacijenta, među njima je bilo i 14 maloljetnika. Lijekove je osobno predizala u 10 ljekarni. Sve se događalo dok je okrivljena radila kao zamjena u 12 liječničkih ordinacija. HZZO-u je dosuđena imovinska šteta od preko 24 tisuća eura, a Delongi je sudac Zoran Ivanišević zabranio i da 10 godina radi kao liječnica. Produljio joj je tu mjeru opreza, dok je ukinuo obvezu da se jednom tjedno javlja policiji.

Liječnica Delonga je osuđena za četiri kaznena djela. Za zlouporabu položaja i ovlasti te neovlašteni promet drogama dobila je po dvije godine zatvora, za krivotvorenje službene ili poslovne isprave godinu dana zatvora, a za neovlašteni promet tvarima zabranjenim u sportu osam mjeseci zatvora.

Isprva se branila da je narkotike i hormone davala teško bolesnoj majci, no to je demantirano iskazima obiteljske liječnice, patronažne sestre te sudskog vještaka. Na kraju suđenja sve je priznala, no nije ulazila u detalja što je radila s lijekovima koje bi predigla u ljekarnama.

Ispričala je kako su nakon očeve smrti ostali veliki dugovi i kako je brinula o bolesnim članovima obitelji, majci i sestri.

Kao otegotne okolnosti sud je cijenio upornost u činjenju kaznenih djela, kao i to što ih je počinila obavljajući javnu službu kršeći kodeks liječničke etike. Olakotne okolnosti su bile neosuđivanost, priznanje djela, žaljenje i kajanje te napori da se podmiri šteta. Okrivljena nije došla na objavu presude.

Vaša reakcija na temu