Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović GOTOVO DESET SATI ZASJEDANJA: O Marjanu nema zaključka!

GOTOVO DESET SATI ZASJEDANJA: O Marjanu nema zaključka!

Dalmatinski portal realizira uživo video prijenos



18.35 - Nakon dužeg usuglašavanja, vratili su se vijećnici. Mostov zaključak, kako smo i najavili, nije usvojen. Podržali su ga, uz Most vijećnici stranke Pametno, HNS-ov Srđan Gjurković i liberal Tonći Blažević.

Zaključak kojega su usuglašavali je da su se primile na znanje sve informacije oko Marjana. 

Ukratko, nema zaključka.

18.00 - Predstavnici stranaka su se povukli na usuglašavanje zaključka nakon devetosatne sjednice. Most je pripremio, ali kako doznajemo, neće se usvojiti. Izvjesno je da ni 'mostovci' neće pristati na radikalno drukčiji. Pročitajte zaključak Mosta:

- Zadužuju se gradonačelnik Grada Splita i Služba pravnih poslova, zaštite i zastupanja da postupe sukladno zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu od 17.11.2017. kao prijedlogu za izvansudsko rješavanje prijepora o vlasništvu šuma i šumskog zemljišta između Grada Splita i Republike Hrvatske u obuhvatu zaštićenog područja park šume Marjan.

Određuje se rok do 1. lipnja 2020. godine u kojem razdoblju će Služba pravnih poslova, zaštite i zastupanja izvršiti cjelovitu stručnu obradu, razmotriti sva pravna pitanja i pravne kriterije i o tome izvijestiti ovo Gradsko vijeće.

Nalaže se poduzimanje svih na propisima Republike Hrvatske zasnovanih radnji koje imaju za cilj postizanje izvansudskog rješenja u pogledu prijepora iz točke I. ovog zaključka u najkraćem roku i s minimalnim troškovima za Grad Split.

17.30 - Ruščić je kazao da sve što je napravljeno, nije radi iživljavanja, kako su mu rekli. Zaražena su se sjekla. 

- Ponosan sam što smo napravili - poručio je Ruščić.

Postoje knjižice koje nisu ovjerene.

Liberal Tonći Blažević se okrenuo prema Grubšiću i pitao ga koliko ima knjižica za doznačena stabla, a ravnatelj mu odgovorio da nema za toliko.

- Netko ne govori istinu - aludirao je Blažević da Ruščić ne govori prema činjenicama.

4.000 metara kubnih je, podsjetimo, doznačenih, a za 7.700 kubika nema doznaka.

17.12 - Mirko Ruščić, predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove izrazio je žaljenje što je tvrtka ostala bez šumara.

- Pohvaljujem Hrvatske šume za posao koji su odradili i nadam se da će šumom gospodariti u ovom prijelaznom periodu. Smatram da je proglašavanje elementarne nepogode bilo dobro kako bi se što prije odradilo sve što treba, a po meni su i vučnice bile dobro rješenje - kazao je Ruščić i izrazio žaljenje što nije bilo bolje suradnje između Kriznog stožera i Javne ustanove.

Najavio je izradu elaborata za obnovu suhozida u suradnji s konzervatorima, koji će se vratiti u prvobitno stanje.

Uvodić pita Ruščića smatra li se odgovornim za ovo stanje, razmišlja li o ostavci.

- To šta vi negativno vidite sve, to je vaš problem - odgovorio je Ruščić.

16.53 - Vijećnik SDP-a Joško Markić je secirao krizne točke i uzrok stanja.

- Problemi oko Marjana su posljedica neučinkovitosti gradske uprave i osobne netrpeljivosti unutar vladajuće koalicije - kazao je.

Materijali za tematsku sjednicu o Marjanu, govorio je, zorno prikazuju disfunkcionalnost i neučinkovitost gradske uprave te nered i osobnu netrpeljivost unutar HDZ-HGS koalicije koja je dovela do pustošenja Marjana. 

- Na djelu je takva količina šlampavosti da se zapitate je li se uistinu radi o amaterizmu ili sve ovo ima neki dublji i nama nepoznati cilj. Svjedočimo svađi i otvorenom neprijateljstvu glavnih aktera sanacije, a oko koje očekujem da će puno toga u budućnosti reći i Državno odvjetništvu. Ni oni koji su najodgovorniji za kvalitetno upravljanje Marjanom se ne trpe niti kvalitetno komuniciraju - rekao je Markić.

 Ta netrpeljivost, izdvojio je primjer, ide toliko da čita o odluci iz travnja 2019. kojom se blokiraju i kontakti s drugom stranom, a odgovorni o novostima iz svog resora saznaju iz medija.

-  Gradonačelnik, koji je odgovoran da sve gradske službe i ustanove usklađeno funkcioniraju, mora snositi političku odgovornost jer je to dopustio, dapače i sam je aktivni sudionik takvog, profesionalno nakaradnog, odnosa - poručio je Markić. 

Posljedično, podvlači, dolazi do pustošenja šume prema čl. 209. Kaznenog zakona i nezakonite sječe 60 posto stabala na Marjanu, a što iznosi nalaz Državnog inspektorata iz listopada 2019. 

- Važno je znati da nisu sva od tih 60 posto stabala bila zaražena potkornjakom i da se očito sjeklo što je kome u tom trenutku palo na pamet. Posljedice poput erozije tla, vjetroizvala, učinka na ekosustav nam tek predstoje. A upitno je je li problem potkornjaka definitivno riješen. Kako je na ovaj nalaz gradska uprava reagirala, jesu li se ikako pobili ovi skandalozni navodi? Nisu. Ako se pravimo da se nešto nije dogodilo, istu grešku ćemo napraviti nanovo. Naravno, ako se radi o grešci, a ne o razrađenom planu - smatra.

Markić je prozvao vlast i riječima da se često u gradskoj vijećnici poziva na struku i zakone, ali se i vješto to po potrebi zlouporabi u razne svrhe. 

- Pritom se elegantno prešućuju dijelovi izvješća ili izjava koji ne odgovaraju 'političkom trenutku'. Stoga je važno ponoviti ono što sam nekoliko puta izjavio tražeći potvrdu gradske uprave, a koja je to stalno izbjegavala. Sada je to u dokumentima vidljivo. Početak šlampavosti cijelog procesa sanacije, ali i budućnosti gospodarenja Marjanom, kreće od trenutka u veljači 2019. kada  se usvojio Operativno dinamički plan sanacije o kojem su na sjednici Stožera civilne zaštite predstavnici šumarske struke glasali protiv. I umjesto da se na trenutak stane i razmisli, bezglavo i 'šerifski' se kreće dalje s procesom koji je od tog trenutka kontaminiran i osuđen na propast - naveo je.

Istaknuo je i kako se kao i za mnoge druge gradske projekte koji su završili fijaskom, i ovdje se pokazalo da je Gradskoj upravi forma i javna percepcija njihovog rada važnija od sadržaja. 

- Izvlačenje na argumente poput 'problemi su dugogodišnji' možda i abolira prvu godinu mandata, ali ne ako se tri godine ne maknete s polazišne točke, a usput ignorirate one koji na taj problem ukazuju - ustvrdio je. 

Zaključio je kako nam je potreban razum i zajednička suradnja svih za dobrobit Marjana. 

Smjer uređenja i razvoja cijelog zaštićenog područja mora biti zajednički. 

- Kao što gradske službe i ustanove ne smiju biti međusobni neprijatelji i moraju surađivati, tako ni gradski vijećnici koji ukazuju na problem nisu neprijatelji gradskoj upravi. Slušanje i prihvaćanje dobrih argumenata suprotne strane nije pokazatelj slabosti onoga tko ih prihvaća već političke veličine i mudrosti - završio je Markić.

Stranački kolega Kotur je kazao da su u ugovoru Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan s Hrvatskim šumama iz 2015. godine navedene doznake, popratnice i pomoć pri izradi godišnjeg operativnog plana.

- Radili su doznake, ali nisu primijetili zaražena stabla. A prije toga su jedva nakon devet mjeseci uvjeravanja pristale sklopiti ugovor.  I sad bi Hrvatske šume trebale gospodariti Marjanom! Njih zanima eksploatacija šume, a ne zaštićena područja. Hrvatski šumarski institut traži smanjenja broja ljudi u protupožarnoj zaštiti, uz investiranje u moderne sustave rane detekcije požara. Ljudski faktor je tu još uvijek nezamjenjiv. Ali time priznaju da protupožarna zaštita spada u šumarske poslove. Variranje broja stabala u desetcima tisuća od procjene do procjene je neozbiljno. Nužan nam je kvalitetan plan upravljanja kao temelj iz područja zaštite prirode, i program gospodarenja šumom - kazao je Kotur.

16.24 - Grubšić je još rekao što se tiče traktorskih vlaka da ima papir Županije da im ne treba suglasnost za to jer se radi u sklopu aktivnosti.

- Pitam gospođu Vuković koja mi je poslije rekla da mi neće dati da orem po Marjanu gdje je sada? - iznosio je Grubšić bez dlake na jeziku.

Što se tiče Hrvatskih šuma, rekao je da dovoljno govori to što nisu htjeli potpisati nastavak ugovora.

U izlaganju je još rekao i da Javna ustanova radi svoje projekte, od ograda, obnova solarnih ćelija te da će nastaviti tim smjerom dalje.

Vijećnik stranke Popravi grad Ante Zoričić je pitao što je s odgovornošću udruga građana.

- Pozivali su na prosvjed, uz potporu dijela medija stvorila se slika da se vlakama priprema građevinski teren. Gdje su sada? Razum se više nije čuo, iako je struka govorila da stanemo s ovim načinom. Mi nismo imali hrabrosti. Kako se vi osjećate Grubšiću koji ste bili izloženi najvećim kritikama i kojemu nije bio povjeren posao radi percepcije, a znali ste da nije tako, kao i mi. Udruge su se povukle u svoje kućice i sad nemaju snage priznat da su isprivocirali ovu katastrofu - prozvao je Zoričić.

Grubšić je odgovorio da je bitno znati da su elaboratom postupali prema Zakonu o šumama.

- Da mi je itko ikada pristupio da bi gradio, da mi je došao neki građevinski lobi, budite uvjereni da bih ja o tome prvi rekao. Ne bi mi savjest dala da ne kažem - još je rekao.

15.55 - Grubšić je iznio i detalj aljkavosti Banovine i odnos prema vlastitoj firmi.

- Računi u Gradu stoje po mjesec i pol dana - kazao je.

Vijećnica stranke Pametno Kristina Vidan je rekla Grubšiću da ima zaštitnički odnos, ali da Javna ustanova nije nevina.

-  Bivši ravnatelj, sad pomoćnik nas je uvjeravao kako nema straha od potkornjaka, da nema najezde. Zašto niste reagirali i ako su Hrvatske šume loše radili? - pitala je.

Grubšić je rekao da što se tiče zaštitničkog odnosa, da je takav bio i kao inženjer i firmi Konstruktor.

- Takav sam bio do samog kraja, a ostali su mi dužni 11 plaća. Taj odnos zaštitnički imaš ako si odgovoran. Što se tiče Koharevića, ima svoj ugovor, radi po mom nalogu. Da bih mu dao opomenu, mora se prekršiti Zakon o radu. Otkad sam ja ravnatelj, nemam zakonsku osnovu dat mu otkaz - odgovorio je Grubšić.

Poručio je i da je odgovornost bitna stavka.

- Ako si vođa, stani iza toga - kazao je.

Rekao je i da su spremni za gospodarenje kako i pregovara sa šumarom Ivanom Ljubićem da ostane.

- Ali, idemo dalje ako se ne dogovorimo - iznosio je.

15.39 - Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park šumom Damir Grubšić je vijećnicima kazao da su Hrvatske šume ugovorno gospodarile Marjanom od 2015. do 2018. godine. Otkrio je i da im Javna ustanova ponudila novi ugovor koji nisu prihvatili kad je potkornjak bio u začetku. Naveo je i kako zadatak Javne ustanove nije rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ali su i u tom dijelu sudjelovali.

- Ako smo nekad grublji i transparentni prema osnivaču, neka nam oproste jer ne znamo drugačije. Kad smo prvi put nakon toliko godina ukazali na nepravilnosti, nismo naišli na razumijevanje nego na osudu - prozvao je splitsku gradsku vlast aludirajući vjerojatno i koliko mu je trebalo da se nađe s gradonačelnikom otkako je poslao alarmantni dopis o stanju na Marjanu.

- Javna ustanova upravlja, a ne gospodari područjem Park šumom. Imamo licencu za to i time zakonski možemo pokrivati veće hektare. Za potpuno gospodarenje uz odluku Gradskog vijeća možemo i to i nema zakonske prepreke da to ne radimo u ime Grada uz sve potrebne predradnje. Predlažem da se osnuje privremeni ured u kojem bi bili predstavnici zemljišnika i katastra da bi se ubrzale stvari - iznio je.

Naglasio je i kako je o svemu upozoravao Grad.

- Tražeći tabularnu izjavu država je priznala da Marjan nije njen na neki način. Pod pritiskom javnosti pokrenuli smo izradu novog programa gospodarenja u listopadu 2018., mada nismo morali. Zakon o šumama kaže da mogu postojati samo privatni i državni šumoposjednici - obrazlagao je Grubšić.

Prozvao je i Hrvatski šumarski institut 

- Paradoks je da naručujemo restrukturiranje od Hrvatskog šumarskog instituta koji 2016. godine nije prepoznao pojavu potkornjaka, iste one godine kada je to sugerirao licencirani šumar, a istovremeno se taj potkornjak razmnožio u vremenu kada su Marjanom upravljale Hrvatske šume. Mi smo spremni odgovoriti izazovima, uz zapošljavanje stručnog osoblja. Svjesni smo svega, ali tražimo uređen zakonski okvir - kazao je Grubšić među ostalim pozivajući da im Grad pruži smjernice.

15.34 - Dok je Goran Kotur, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a govorio, gradonačelnik je ćaskao s vijećnikom iz redova HDZ-a, na što je socijaldemokrat parafrazirao Krstulovića Oparu koji je prije pauze podviknuo na vijećnike.

- Neću reć 'sram vas bilo' - nasmijao je Kotur.

13.51Na tematskoj sjednici oko Marjana, gradonačelnik Andro Krstulović Opara se javio za riječ oko upisivanja Grada kao šumoposjednika. 

- Činjenica je da smo dobili papir o šumoposjedništvu. Zadnjih 100-tinjak godina nismo imali ovako kvalitetan dokument - kazao je i vijećnicima predstavio pravnu kartu Marjana.

- Došli smo do vlasništva i sad znamo kakvo je stanje pa smo poslali Ministarstvu sve što je čisto, ali ovo je proces koji će trajati - kazao je savjetnik.

Krstulović Opara je još jednom ponovio kako neće potpisati tabularnu izjavu da prepušta Marjan državi.

- On je uvijek bio i bit će splitski - gotovo da je podviknuo.

Naveo je i da je vlasništvo svetinja i još se obratio Čikotiću

- Neću omogućiti da itko uđe u vlasništvo koje je vjekovima gradsko. Naveli ste kako se vodim prizemnim emocijama, a ja se vodim samo ljubavi prema ovom gradu, ako je to vama jeftino i prizemno onda nemamo zajednički jezik. Ne razumijem kako ste to mogli usporediti sa slučajem Dioklecijanovih podruma. Dioklecijanovi podrumi nikada nisu bili upisani u vlasništvo niti ih je itko ikome mogao prepustiti - objašnjavao je.

Čikotić je uzvratio:

- Želim ispraviti tezu gradonačelnika da je on pokrenuo cijelu priču i da on sam želi promijeniti stanje na Marjanu. Ovo Gradsko vijeće mu je dalo u travnju nalog da napravi novu katastarsku izmjenu i da riješi pitanje vlasništva, a on do danas nije ništa napravio. Zalažem za provedbu zakona, pa među ostalim i zbog novca naših sugrađana.  Platili su sedam milijuna kuna za sanaciju koju nisu trebali, to su trebale platiti Hrvatske šume. Kontinuirano iznosite teze koje vama odgovaraju, ne mogu vjerovati da je danas gradonačelnik najveći populist u gradu - poručio je Čikotić.

12.44 - Tijekom izlaganja ilegalnog vlasnika kuće na Marjanu, Branka Reića, umiješao se gradonačelnik Andro Krstulović Opara i podviknuo u vijećnici.

- Može vas biti sram. Želim tišinu - ponovio je gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić je rekao da reagira gradonačelnik bez dozvole i dodao da vijećnici nisu nemirni.

10.02 - Marinić je još kazao da je ogromna šteta počinjena ovakvom sanacijom, tolika da je pitanje bili bila bolja bagerima

9.49 Predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić je kazao kako je Javna ustanova imala zabranu izvođenja šumarskih radova, te da se promijenio akt o osnivanju što je, po njemu, nezakonito napravljeno, kako bi joj se omogućilo izvođenje.

- Trebamo riješiti pitanje vlasništva i ovlasti Javne ustanove, najbezbolnije i najbolje rješenje je da se vlasništvo riješi sukladno Zakonu o šumama i da se napravi ono što DORH traži. Da se napisala tabularna isprava kada je trebala, trošak sanacije pao bi na trošak Hrvatskih šuma. Ne treba govoriti da će Zagreb odnijeti Marjan, pa Šumarija je tu u Zvonimirovoj ulici. Javna ustanova bi nadgledala, upravljala, a Hrvatske šume gospodarile - slikovito je predočio Marinić.

9.38 - Na početku sjednice kažimo da je vijećnik HSLS-a Tonći Blažević promijenio mjesto sjedenja, s obzirom na to da je napustio vladajuću koaliciju. Smješten je na vrh stola.


U ime Mosta, koji je inicirao sjednicu, o razlozima zašto Marjan mora biti tretiran kao državna šuma iznio je Ante Čikotić.

- Neće nama nitko odnijeti Marjan i kad kaže gradonačelnik da neće dozvoliti da njime se upravlja iz Zagreba, nije istina. Grad upravlja preko Javne ustanove. Zaključak Gradskog vijeća mora biti da se gradonačelnik obvezuje potpisati tabularnu izjavu. Zakon se treba poštivati - kazao je među ostalim Čikotić.

8.20 - O imovinsko-pravnim odnosima u park šumi Marjan u odnosu na stvarna prava na šumi i šumskom zemljištu, upravljanje, gospodarenje, korištenje i raspolaganje šumom i šumskim zemljištem raspravljat će gradski vijećnici od 9 sati.

Tematska sjednica 'začinjena' je ostavkom ovlaštenog inženjera šumarstva u Javnoj ustanovi, Ivana LjubićaJedini šumar podnio je, podsjetimo, ostavku iz osobnih razloga. Tijekom sanacije, dodajmo, upozoravao je na niz nepravilnosti, ponajprije na sječu nedoznačenih stabala.

Dalmatinski portal realizira uživo video prijenos sjednice Gradskog vijeća.

Vaša reakcija na temu