Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović MAJA ĐEREK 'Neka se Relata brine o nezakonitom korištenju gradske imovine od strane svoje rodbine'

MAJA ĐEREK 'Neka se Relata brine o nezakonitom korištenju gradske imovine od strane svoje rodbine'

'Opravdana je njena bojazan za moj rad', uzvraća

Nakon što je bivša vijećnica HDZ-a Ivana Relata prozvala Ivicu Puljka te se upitala što je napravila Maja Đerek, reagirala je trenutačno najpoznatija zviždačica.

-  Budući da je Relata prozvala mene osobno u svom obraćanju Puljku te istaknula 'kako bi bilo zanimljivo vidjeti što je sve zviždačica koju je Puljak angažirao odradila za Grad Split, odnosno dobiti dokaz za obavljeni posao po kojem će biti plaćena' moram reagirati kako bi jok pojasnile neke činjenice, u koje očito nije upućena - počela je Đerek.

Prvenstveno, nastavila je, a nastavno na navod da 'kad netko zviždi o onome što ne želi čuti, dobije kaznenu prijavu', želi reći Relati da osobe koje navodi u svom dopisu nisu zviždači sukladno Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. 

Da bi netko bio zviždač, obrazlaže, mora i prijaviti nepravilnosti nadležnom tijelu te prema njemu mora biti izvršena štetna radnja poput otkaza i slično. 

- Relata očito ne poznaje zakon, a nije niti ovlaštena utvrđivati kada je netko zviždač, a kada nije. Proglašavajući zviždačem osobu koja je neovlašteno snimala treće osobe te sadržaj učinila dostupnim većem broju ljudi,  Relata potiče građane na činjenje kaznenog djela iz čl. 143. Kaznenog zakona, jer će zbog njezinog istupa građani smatrati da je to uvijek dopušteno i uvijek u javnom interesu - ističe. 

Uostalom, navodi Đerek, gospođa koja je neovlašteno snimala je nezakonito zaposlena bez potrebnih uvjeta u Javnoj ustanovi za upravljanje park šumom Marjan, a što je utvrđeno pravomoćnom Presudom Prekršajnog suda u Splitu.

- Kao predsjednica Udruge za razvoj transparentnosti i zaštitu zviždača moram istaknuti da su nezakonita zapošljavanja i neovlaštena snimanja koja nisu u javnom interesu, nego kojima je jedini cilj privatni interes, ono protiv čega se mi borimo - naglasila je.


Đerek se potom osvrnula na riječi o njenom angažmanu u Banovini.

-  Pretpostavljam da će Relata biti jako sretna što sam otkrila mnoge nepravilnosti i propuste u radu bivše gradske vlasti za vrijeme vlasti njezine stranke. Što se tiče sređenosti i popisa gradske imovine, iza sebe su ostavili jednu veliku nulu - kaže.

Popisa imovine, navodi, nema, Grad Split ne zna s čim upravlja, a nekretnine bespravno koriste pojedinci koji su ih dobili 'ispod stola'.

- Također će, vjerujem, Relata biti jako sretna da se među takvim pojedincima nalazi i njezina rodbina koja koristi nezakonito izgrađenu građevinu na zemljištu Grada Splita u zaštićenom području park šume Marjan, a istovremeno ostvaruju prihod od 2.000 eura od davanja u podzakup te nekretnine - prozvala je Đerek.

 O suglasnosti za legalizaciju objekta, koja je, kaka kaže, izdana za vrijeme bivše gradske vlasti i vladavine Relatine stranke, neće ni govoriti. 

- Kasnije je, naravno, ta suglasnost opozvana kao nezakonita pa je spriječena daljnja šteta, ali je pitanje po čijem nalogu je bila izdana i kome se pogodovalo - iznijela je.

Nije ni čudo, smatra, što Relata napada Marinića i nju kada žele spriječiti da Relatina rodbina zarađuje na gradskoj imovini tako ostavljajući sve građane bez prihoda koji se mogu koristiti za izgradnju škola, vrtića, komunalne infrastrukture i slično.

Napominje da Relati može osobno donijeti sve dokaze vezano za to što je rekla. 

- Isto tako, ta nekretnina, kao i sve ostale gradske će biti javno objavljene i znat će se tko ih koristi pa je opravdana Relatina bojazan  vezano za moj daljnji rad - rekla je.

Također,  navodi, predočit će joj vrlo rado i ostalu dokumentaciju iz koje proizlaze nezakonitosti i propusti u radu bivše gradske uprave. 

Stoji joj, kaže, na raspolaganju za sve daljnje informacije.

- Neka se Relata ne brine za moju naknadu, jer ja svoj posao radim i odradit ću. Neka se radije brine o nezakonitom korištenju gradske imovine od strane svoje rodbine i neka izračuna bez koliko su prihoda građani Splita ostali zbog obitelji Relata, jer ja sigurno hoću. Sigurno puno više od moje naknade - zaključila je Đerek.

Vaša reakcija na temu