Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MARJAN DOBIVA NOVA VRATA 'Mijenjat će boju s vremenom, svaki list je drugačiji'

MARJAN DOBIVA NOVA VRATA 'Mijenjat će boju s vremenom, svaki list je drugačiji'

U njima vidim i Lipovca i Dinka Kovačića i Jagodu Buić i Andriju Buvinu - rekla je autorica Lea Aviani

Ovih dana u Salona Varu završavaju rezanje novih marjanskih, tzv. Spinutskih vrata, financiranih izvan EU projekta, iz sredstava koncesija i proračuna JU PŠM. 

Ravnatelj Damir Grubšić je pokrenuo inicijativu za obnovu još tijekom 2019. godine, a zatim animirao brojne donatore kao što su OTP banka, Vodovod i kanalizacija, Stanouprava, Parkovi i nasadi, Županijske ceste Split i Splitska obala da se pridruže akciji. 

Na pozivnom natječaju 2019. usvojen je rad Lee Aviani mag.diz., a zatim krajem 2020. na javnoj nabavi izabran izvođač.



Aviani je cijenjena dizajnerica poznata i izvan Hrvatske, a evo što kaže o budućem izgledu, kojeg je projektirao njen studio:

- Osnovni koncept koji sam primijenila pri dizajniranju jest Marjan - pluća grada. Ona su moj umjetnički doživljaj Marjana sa simboličkim prikazom flore i faune, a ako se zagledate pronaći ćete i alepski bor, čempres, piniju, crniku, gardelina, crvenkapu, drozda, crvendaća, sjenicu, vjevericu ili ježa. Ja osobno u njima vidim i Lipovca i Dinka Kovačića i Jagodu Buić i Andriju BuvinuKao materijal, predložila sam Corten, konstrukcijski čelik koji se neće oštetiti ni nakon više godina, koji je otporan na na atmosfersku koroziju, visoke temperature ali i na negativne utjecaje blizine mora. Međutim, najveća prednost Cortena je njegov atraktivan izgled, na površini jednog lista ima više različitih nijansi. Svaki list je malo drugačiji. To je njegova vrijednost, vrata će mijenjati boju s vremenom što je poseban doživljaj. Posebno sam ponosna što su vrata izrađena u radionici Salona Var i što je finalni proizvod rezultat suradnje ljudi iz lokalne sredine.

Vaša reakcija na temu