Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MATIJEVIĆ: U 16 godina Hrvatska je ušla u EU, izgradio se Pelješki most, Split je povezan autocestom sa Zagrebom, ali GUP se nije uspio promijeniti

MATIJEVIĆ: U 16 godina Hrvatska je ušla u EU, izgradio se Pelješki most, Split je povezan autocestom sa Zagrebom, ali GUP se nije uspio promijeniti

Usvojene su izmjene DPU-a za uređenje Trga Hrvatske bratske zajednice

Rasprava na današnjoj sjednici Vijeća se povela na izmjenama DPU-a Trga Hrvatske bratske zajednice.

- Moram vas podsjetiti da se ovdje radi o izmjeni i dopuni DPU–a koji je izvorno svega par mjeseci mlađi od splitskog GUP-a uz određene kozmetičke izmjene koje su se radile do sad. Ovaj dokument je star 16 godina. U tih 16 dugih godina izmijenilo se šest saziva Gradskog vijeća, šest gradonačelnika, povezali smo se autocestom sa Zagrebom, Hrvatska je ušla u EU, izgradio se Pelješki most, a jedina konstanta za sve to vrijeme je splitski GUP i njegove izvedenice u ovom slučaju u formi DPU-a uređenja Trga Hrvatske bratske zajednice u Splitu - nabrojio je SDP-ov Davor Matijević.

Smatra da bi logičnija bila da se ovaj DPU stavi van snage, nego da se  usvajaju izmjene i dopune. Podsjetio je da je prošli saziv  pokrenuo izmjene postojećeg GUP-a, te izradu novog GUP-a.

- Isto tako pokrenuti su anketni urbanistički natječaju za dva po meni najvažnija gradska projekta, a to su Istočna obala i Kopilica. Matematički kazano Trg Hrvatske bratske zajednice je aritmetička sredina ta dva prevažna gradska projekta i definiranje navedenog prostora DPU-om prije nego se definiraju prostori Istočne obale i Kopilice, a poglavito prometni sustavi koji povezuju ta dva ključna prostora je posve neozbiljno - istaknuo je Matijević.

Izlaganje je završio riječima da kome god nije jasno o čemu priča nek ode u podne na Dračevac i nakon toga na Trg Hrvatske bratske zajednice pa nek mu kaže kako misli da će u bocu od litre stati tri.

- Mogu samo poručiti stanarima Dobrog i Skalica: ljudi, sretno s parkiranjem - poentirao je Matijević.

Prljević je poručio da se gradska vlast nije očitovala na pitanje medija o ovoj problematici.

- Morali ste se očitovati, imamo problem s parkiranjem, a danas se odričemo ovom odlukom 200 parkirnih mjesta. Nitko se ne očituje, a vidljive su promjene i to zahvati koji će  moguće i nagrditi prostor - zaključio je Prljević.

Ružica Batinić Santro, savjetnica u Službi za urbanizam se ne slaže s ocjenama da je loše rješenje te da se radi o samo jednom zahvatu.

- Građevine za zadimljavanje moraju biti vani, tako smo dobili odgovor kada smo tražili očitovanje. Smanjuju se parking mjesta za 200, ali se može dobiti više. Obuhvaćen je samo zapadni dio iz razloga jer se može izgraditi još garaža - objašnjavala je. 

Za kabel se nije znalo, ali ona ne zna zašto jer je to iz 2006.godine. 

- Kabel je tu, moramo se prilagoditi - obrazložila je.

Većinom glasova, usvojene su izmjene DPU-a.

Vaša reakcija na temu