Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MENSTRUALNE POTREPŠTINE Osigurat će se 60 tisuća kuna za učenice u Šibensko-kninskoj županiji

MENSTRUALNE POTREPŠTINE Osigurat će se 60 tisuća kuna za učenice u Šibensko-kninskoj županiji

Njih 8 posto ne može si ih priuštiti

Šibensko-kninska županija osigurat će oko 60 tisuća kuna za menstrualne potrepštine u srednjim školama čiji je osnivač. Potvrđeno je to sinoć na predavanju i panel-raspravi 'Menstrualno siromaštvo' u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku, u organizaciji Šibenske udruge mladih, uz podršku udruga Kolektiv 4B, Fotopoetika, a na kojoj je sudjelovala i zamjenica šibensko-kninskog župana Iris Ukić Kotarac. Inicijativa Š.U.M-a već je na samom početku naišla na podršku brojnih drugih udruga, organizacija i pojedinaca s područja Grada Šibenika.

Oko 400 učenica u potrebi

Panel-raspravi prethodilo je predavanje pedagoginje, sociologinje i aktivistkinje Šibenske udruge mladih Maje Šintić na temu menstrualnog siromaštva u sklopu kojeg su predstavljeni rezultati istraživanja udruge Pariter iz Rijeke provedenog na nacionalnom nivou te istraživanja provedenog na području Šibensko-kninske županije.

- Nakon provedenog ispitivanja na uzorku učenica došli smo do podatka da njih 8% često ili ponekad ne može sebi priuštiti menstrualne potrepštine. To je u procjeni 400-tinjak učenica koje često ili ponekad nemaju dovoljno sredstava za menstrualne potrepštine, odnosno, za zadovoljenje osnovnih potreba. Zbog toga smo pokrenuli inicijativu da škole preuzmu ulogu zaštitnih faktora, po uzoru na druge sredine i budući da učenice u školi provode značajno vrijeme. Šibensko-kninska županija je odmah reagirala odobrivši iznos za nabavu besplatnih potrepština za toalete škola, a nadamo se kako će ovaj primjer slijediti i drugi osnivači - sumirala je Šintić.

U istraživanju je aktivno sudjelovala učenica trećeg razreda Turističko-ugostiteljske škole Šibenik Tara Šolić.

- Ovaj, nazovimo ga pokret, smatram potrebnim jer, iako se možda ovi postotci djevojaka kojima stvarno trebaju menstrualne potrepštine čine mali, to su jako važni brojevi jer to je osnovna ljudska potreba nama ženama. I osjećam stigmu kad profesoru tjelesnom moram reći da ne bih radila tjelesni jer imam menstruaciju i boli me. I osjećam nepravdu jer moram pitati doktora ispričnicu jer nisam radila tjelesni. Ovu temu smatram važnom jer u 2021. godini nove ere imamo ove probleme i zaista smatram da je krajnje vrijeme da se krene prema djevojčicama, djevojkama i ženama odnositi ravnopravno - kazala je Tara na panel-raspravi u kojoj su sudjelovale dožupanica Iris Ukić Kotarac i ravnateljica Osnovne škole Meterize Margit Vrbičić.

Prvo i osnovno - manji porez

Kroz panel-raspravu potegnulo se pitanje građanskog odgoja u školama, odgoja samog u školama kao i kulture ponašanja, a sve u cilju provedbe uvođenja higijenskih/menstrualnih potrepština u obrazovne ustanove. Naravno, bilo je riječ i o PDV-u od 25 posto koje žene plaćaju u državnu blagajnu kupujući ono osnovno što im treba iz mjeseca u mjesec godinu po godinu. Hrvatski sabor odbio ga je smanjiti, ali prvi put. No borba ide dalje.

Na nacionalnoj razini udruga Pariter pokrenula je peticiju za smanjenje PDV-a s 25% na 5% koju svi mogu potpisati na poveznici

Vaša reakcija na temu