Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Meštrovićev Kaštilac: Vukoji zapečaćeni kuhinja i dnevni boravak

Meštrovićev Kaštilac: Vukoji zapečaćeni kuhinja i dnevni boravak

Oteli su sudom na temelju eksproprijacije iz 1964. godine, a Ustav je rekao da se ne može stjecati vlasništvo tako jer je to otimačina. Oni otimačinom provode deložaciju! - poručio je Vukoja

Bosanskohercegovačkom poduzetniku Pašku Vukoji u atraktivnom Meštrovićevom Kaštilcu u četvrtak ujutro zapečaćeni su kuhinja i dnevni boravak. I dalje se može koristiti zahodom i spavaćom sobom. Zapečaćena je i kapelica.

Rezime je to drugog pokušaja deložacije iz nekretnine koje su nekoć pripadale slavnom kiparu Ivanu Meštroviću, a koje je Vukoja kupio od njegovih potomaka prije 15 godina. Prije pet godina državni su odvjetnici ustanovili da ipak pripadaju državi.

Kako predmet ovrhe nije treća čestica, odnosno vrata kroz koje se prolazi, Vukoja ih je jutros zaključao. Međutim, kada je vidio da će ovrhovoditelji, kažimo to tako, obijati bravu, dobrovoljno je otključao vrata i pustio ih u stan. Jedan od odvjetnika obitelji Vukoja, Vlaho Duplančićponovio je medijima da je nekretnina kupljena u dobroj vjeri s povjerenjem u zemljišne knjige jer je prijašnji vlasnik uknjižen temeljem rješenja o nasljeđivanju.

- Tek nakon toga je država ustala tužbom da je stekla vlasništvo  1964. godine temeljem eksproprijacije. Ta se parnica odnosila na dvije čestice i ovrha je bila na te dvije čestice. A da bi se ušlo u te dvije čestice, moralo se ući preko treće čestice koja nije predmet ovršnog postupka. Po meni ta ovrha nije zakonita jer se nasilno prošlo u posjed bez ikakve svrhe - pojašnjavao je Duplančić novu bizarnost u cijelom slučaju. 

Ponovio je da vrata kroz koja se prošlo nisu predmet ovrhe.

- Kome to treba? Samo se mojim strankama nanosi šteta - ustvrdio je odvjetnik.

Budući da su ljudi kupili nekretninu u dobroj vjeri s povjerenjem u zemljišne knjige, kazao je, vode i parnicu o naknadi štete.

- Veliki je iznos jer su bila i velika materijalna ulaganja, netko će to morati platiti. Ne bih o iznosu, sigurno je preko milijun eura - kazao je odvjetnik.

Parnice se nastavljaju, poručio je, jedna radi treće čestice te druga obitelji za naknadu štete.

Iako nevoljko, na koncu je i Vukoja stao pred medije i otvorio dušu.

- Šta da kažem na ovo? Da mozak stane! Ako vjeruješ zemljišniku i rješenju suda i kupiš imovinu, a onda ta ista država to poništi? Pa kako se onda može bilo što kupiti u ovoj državi ili bilo što napraviti? Nažalost, evo vidite ne može - krenuo je Vukoja.

Kaže da je nudio da će dobrovoljno izaći, ali ako mu se plati barem što je uložio. Oko 1,3 milijuna eura.

- Oni oće otet! Oteli su sudom na temelju eksproprijacije iz 1964. godine, a Ustav je rekao da se ne može stjecati vlasništvo tako jer je to otimačina. Oni otimačinom provode deložaciju! - poručio je Vukoja.

U Meštrovićevom Kaštilcu, spomenimo, živi sa suprugom i sinom.

A cijela priča seže više od desetljeća unatrag.

Sažetak je da je Općinsko državno odvjetništvo utvrdilo kako je zapadni dio Kaštilca pripao državi po darovnom ugovoru Ivana Meštrovića iz 1952. godine, a istočni je prema oporuci naslijedio Ivanov brat Petar. Nasljednici Petra Meštrovića eksproprirani su 1964. godine i za izgubljenu imovinu isplaćena im je naknada.

Nekretnine su na koncu dodijeljene Fundaciji Meštrović.

Činjenica jest da upravni postupci nisu provedeni kroz zemljišne knjige i to poduzetniku ide u prilog.

Tek u srpnju 1999. država traži upis na drugu polovicu nekretnine, a netom nakon zabilježbe, nasljednik Petra Meštrovića prodaje nekretnine Vukoji.

Vaša reakcija na temu