Milijuni iz EU fondova za razvoj maslinarstva i inovacije u bioekonomiji

Milijuni iz EU fondova za razvoj maslinarstva i inovacije u bioekonomiji

Odobrena su dva projekta prekogranične suradnje u kojima sudjeluje Hrvatska gospodarska komora

Dva projekta prekogranične suradnje u kojima sudjeluje Hrvatska gospodarska komora odobrena su za financiranje iz fondova EU. Ova dobra vijest ima posebnu vrijednost uzme li se u obzir da je od ukupnog broja projekata prijavljenih na 2. poziv u okviru INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020., odobreno njih svega nešto više od 15%, poručuju iz HGK.

Riječ je o projektima COOPeR, punog naziva Povećanje konkurentnosti proizvodnje maslinovog ulja na programskom području kroz prekograničnu suradnju te GreenCBC - Prekogranične otvorene mreže inovacija u bioekonomiji.

Projekte je HGK potaknula i pripremila za aplikaciju za vrijeme dok je predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora bila Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK i tadašnja predsjednica HGK – Županijske komore Split. 

- Stoga njihovo odobrenje za financiranje iz EU fondova, pored toga što je potvrda vrijednosti i dobre pripreme projekata, predstavlja još jedan primjer uspješne konkretizacije dugogodišnje dobre suradnje unutar Foruma i mogućnosti koje ova platforma pruža. U narednom razdoblju također se očekuje potvrda još nekoliko zanimljivih, apliciranih projekata - dodaju iz HGK Županijske komore Split.

Cilj projekta COOPeR je razvoj kompetitivnosti u pitanju uzgoja nove sorte masline na programskom području uz pomoć Centra za maslinarstvo, koji će biti na raspolaganju proizvođačima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore u segmentu edukacije, izmjene iskustava, analize i savjetovanja. HGK - Županijska komora Split je partner u ovom projektu, čiji je nositelj Grad Mostar, a ostali partneri su: Gospodarska komora Federacije BiH, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita te Maslinarsko društvo Boka. Ukupna vrijednost projekta je više od 7 milijuna kuna.

- Maslinarstvo kao jedna od najstarijih mediteranskih kultura identificirano je kao područje na kojem se može ostvariti suradnja s partnerima iz Crne Gore te Bosne i Hercegovine zbog zajedničkih problema koji su prisutni, a rezultat su klimatskih problema poput jakih vjetrova, zimskih mrazeva i ekstremnih zimskih i ljetnih temperatura, slabog i neujednačenog uroda, niskog udjela plantažnog uzgoja maslina, neujednačene kvalitete maslinovog ulja, slabe i nedovoljne međusobne povezanosti proizvođača, nedovoljno iskorištene uloge institucija za potporu gospodarstvu te gotovo nepostojeće suradnje proizvođača s istraživačkim institucijama - pojašnjavaju iz HGK ŽK Split.

Projekt GreenCBC namijenjen je prekograničnim otvorenim mrežama inovacija u bioekonomiji. Hrvatska gospodarska komora je nositelj ovog projekta, čija je ukupna vrijednost 6 milijuna kuna, a kao partneri sudjeluju Inovaciono Preduzetnički centar Tehnopolis iz Crne Gore, Centar kompetencije d.o.o. iz Hrvatske te Udruženje za razvoj NERDA iz BiH. 

- Hrvatska gospodarska komora i na ovaj način radi na unapređenju domaćeg gospodarstva, internacionalizaciji poslovanja te jačanju poslovne suradnje s inozemnim partnerima. Dijeljenje iskustava s ostalim partnerima iz Crne Gore i BiH na ovim značajnim područjima od zajedničkog interesa, te navedeni Centar za maslinarstvo, zasigurno će pridonijeti razvoju inovacija u bioekonomiji te daljnjem razvoju maslinarstva i naših autohtonih sorti, a koje u zadnje vrijeme ima sve veći značaj i Hercegovini - zaključuju iz HGK.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(53957, "");
Pregledaj komentare