Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NACIONALNA UDRUGA UGOSTITELJA 'Mi smo pokrenuli inicijativu o (ne)oporezivanju napojnice, ministar Primorac je pokazao dobru volju'

NACIONALNA UDRUGA UGOSTITELJA 'Mi smo pokrenuli inicijativu o (ne)oporezivanju napojnice, ministar Primorac je pokazao dobru volju'

Traže način da konobari dobiju što im pripada

Najave ministra financija o oporezivanju napojnica radnicima u ugostiteljstvu je dijelom loše interpretirana u javnosti. O čemu se radi, pojasnio je Stipe Jeličić, potpredsjednik Udruženja ugostitelja pri HGK i jedan od osnivača Nacionalne udruge ugostitelja.

Da ne bi bilo zabune,  očitovali su se o prijedlogu Ministarstva financija da se definira neoporezivi tretman određenog dijela napojnice.

- Naime, inicijativa za neoporezivi tretman je krenula 2019. godine u sklopu mjera koje su predstavnici ugostitelja predlagali za dugoročan boljitak sektora.

Suočeni s nedostatkom kvalitetnog radnog kadra, prepoznali smo prostor za povećanje primanja naših zaposlenika u neoporezivom tretmanu dijela napojnice - iznio je.

Pojasnio je kako se napojnica  trenutno oporezuje kao prihod od nesamostalnog rada, kolokvijalno poznatog kao plaća, što znači da se na to moraju obračunati porezi i doprinosi. 

Ukratko, ostavite li  djelatniku napojnicu od 10 centi putem kartice, on će zbog trenutnog poreznog tretmana od toga dobiti tek nešto više od pet centi.

- Našim prijedlogom, čiju važnost je prepoznalo Ministarstvo financija, radnici će do određene visine napojnicu dobivati u cijelosti, a nakon te granice smatramo da bi je trebalo oporezivati tek porezom na dohodak - objasnio je.

Ministar Primorac je, kaže, rješavanjem ovog problema pokazao veliku volju za sustavnim kreiranjem poticajnih uvjeta rada u ugostiteljskom sektoru.

- Zajedno u konstruktivnom dijalogu rješavamo ovaj problem i javnost će biti upoznata sa svim detaljima kada budemo ga predstavimo.

Svjesni smo da je potrebno osigurati mehanizme zaštite od potencijalne zloupotrebe instituta napojnice - jasan je.

Radit će, najavio je, sve da i dalje zajedno partnerski unaprjeđuju gospodarsku klimu i stvaraju preduvjete za daljnji rast i razvoj.

Sada je problem to što ne mogu konobarima dati ni prenijeti manču preko kartice.

- Nemamo mehanizme ni načine. Za ovakav pothvat koji je bio isključivo naš prijedlog, potrebno je promijeniti tri zakona i cijeli sustav fiskalizacije i digitalizacije - obrazložio je Jeličić.

Vaša reakcija na temu