Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović NASTAVAK PREGOVORA 'Razgovarat ćemo sa Željkom Kerumom'

NASTAVAK PREGOVORA 'Razgovarat ćemo sa Željkom Kerumom'

Sjednica će se održati neovisno o dogovoru

U splitskom HDZ-u se ozbiljno razmišljalo da prekinu koaliciju s HGS-om Željka Keruma, ali je prevagnuo stav da se ide u još jedne pregovore s partnerom.

- Ići ćemo u pregovore i pokušati se dogovoriti. Otkada je prekinuta sjednica, nismo se čuli ni dogovarali - odgovorio nam je predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić na pitanje jesu li se dogovorili s partnerom ili će svatko ići svojim putem.

Sjednica će se, kako doznajemo, nastaviti neovisno o dogovoru. 

Zbog volje za dogovorom s Kerumom je zato bilo stidljivo priopćenje kojim su trebali obraniti gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu na kojeg se obrušio koalicijski partner ne birajući riječi. 

No, umjesto obrane, sramežljivo su u HDZ-u istaknuli važnost projekata i interes građana, ne spominjući uopće ime Kerumovo i opetovane optužbe da su ukradeni posljednji lokalni izbori.

Upravo je, kako doznajemo, Krstulović Opara zagovarao prekid koalicije i rješavanje 'pat pozicije', a ne da Kerum bude taj koji će imati posljednju riječ i držati ih u šaci.

No, nije prošao taj stav, nego pokušaj pomirbe. Još jedan.

O Kerumu ovisi rebalans proračuna, s njim svi najavljeni projekti, zatim masterplan, pokretanje izmjena GUP-a i Žnjan koji se 'pumpa' i kroz održavanje zelenih površina, u toj su stavci, naime, dodana ulaganja u gradonačelnikov ponos. Sve su to projekti s kojom bi HDZ krenuo po drugi mandat na čelu Splita. Kerum ih stopira u ovom trenutku. 

Posljednji put uoči prekinute sjednice Kerum se dva puta predomislio. Prvo je odlučio da vijećnici HGS-a neće doći na sjednicu, potom se nakon iscrpnih pregovora sa Škorićem predomislio. Čak je naumio održati govor na Gradskom vijeću. No, nekoliko minuta prije početka sjednice još jednom se predomislio  i pozvao nekolicinu vijećnika koji su došli da napuste sjednicu. HDZ je zatim tražio pauzu nakon koje je Škorić obznanio da se sjednica prekida i da će se 'nastaviti za 15 dana'.

Čelnik HGS-a je, podsjetimo, 'probio' nakon dodjele nagrade Zlatni kurac. Kada se potom Provjereno Nove TV počelo baviti dugovima prema radnicima Marjan, izvrijeđao je novinarku Emu Branicu

Niti 48 sati nakon uvreda, odlučio je pak zbog Zlatnog kurca dignuti kaznenu prijavu za klevetu, ruglo i  sramoćenje grada protiv organizatora dodjele nagrade dobitnika te gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. To je naveo i za razlog prekida sjednice, a medijima se požalio potom da svaki tjedan izađe protiv njega jedan tekst i da je to strategija, napasti Željka Keruma. Zbog sumnje da Krstulović Opara huška novinara na njega, navodno se naljutio i prvi put kada je odlučio da vijećnici neće na sjednicu. Škorić ga je udobrovoljio tada, ili se barem mislilo da jest do samog početka sjednice.

Što će biti do nastavka i kako će sjednice izgledati, citirat ćemo riječi istaknutog HDZ-ovca:

- To samo Kerum zna!

Vaša reakcija na temu