Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NASTAVAK SUDSKE BITKE Marković i Mascarell tvrde da Dužić vrši pritisak na njih, on uzvratio: 'Gradonačelnica laže'

NASTAVAK SUDSKE BITKE Marković i Mascarell tvrde da Dužić vrši pritisak na njih, on uzvratio: 'Gradonačelnica laže'

'Njene neistinite izjave o ilegalnoj privatizaciji Svpetrvs hotela stigle su i do Amerike'

Nastavlja se pravna bitka između direktora Svpetrvs hotela Marijana Dužića i gradonačelnice Supetra Ivane Marković te udruge Za naš Supetar. 

Za danas je, naime, na Općinskom sudu u Splitu kod suca Ante Unkovića bila zakazana rasprava na temelju privatne tužbe za klevetu koju je Dužić podigao protiv Marković te više nepoznatih osoba iz udruge Za naš Supetar još 2017. Osobe iz udruge terete se da su od 16. ožujka 2017. nadalje svakodnevno na otvorenoj Facebook stranici objavljivali postove usmjerene rušenju časti i ugleda tužitelja prozivajući ga za devastaciju pomorskog dobra, koje su prenosili i portali, pri čemu su, kako se navodi, znali da se radi o neistinitim tvrdnjama. Marković se kao drugookrivljenu tereti da je od 8. ožujka 2017. istupala u medijima s istim ciljem.

Privatna tužba sada je dopunjena - produljeno je trajanje kaznenog djela klevete, odnosno obuhvaćena su i djela iz 2022., te su 'nepoznate osobe' iz udruge Za naš Supetar dobile svoje ime - Vladimira Mascarell. Budući da je Mihovil Grubišić, branitelj Ivane Marković, tek sada zaprimio proširenje - zbog čega je i negodovao - zatražio je odgodu rasprave. 

'Sud je ovo ranije trebao dostaviti, odnosno punomoćnik tužitelja ranije je trebao dostaviti u sudski spis, a ne u petak u dva ujutro', upozorio je Grubišić. 

Rasprava je tako još jednom odgođena. S prethodno zakazanima dogodilo se isto, i to zato što se Dužić kontinuirano nije pojavljivao. Marković i Mascarell nakon termina s početka veljače u razgovoru za Dalmatinski portal okarakterizirali su to kao oblik zastrašivanja te vid pritiska u rješavanju postupka arbitraže koji se vodi u Gradu Supetru. Dužić i njegov odvjetnik Hrvoje Alajbeg danas su oštro odbacili navedene prozivke. 

Dužić: 'Marković laže'

Alajbeg je podsjetio da je u tijeku medijacijski postupak između Svpervs hotela i Grada Supetra te je pojasnio kako je nezakazivanje ročišta te njihova odgoda ako se zakažu stvar dogovora između obje strane, koji druga strana nije ispoštovala. 

'Razlog nedolaska isključivo je to što smo se izričito dogovorili da za vrijeme medijacije nećemo održati nijedno ročište radi sprječavanja bilo kakvih tenzija - to se može provjeriti i s Državnim odvjetništvom i s medijatorom Srđanom Šimcem', naglasio je. 

Nakon njihova medijskog istupa u kojem su naznačile da je posrijedi SLAPP tužba te navele da tužitelj izbjegava ročišta, dodao je, odlučili su proširiti tužbu na nova djela i stići danas na sud. Upozorio je kako se u međuvremenu štošta događalo, a u što nisu 'dirali' upravo zbog medijacije. 

Dužić je uvjeren kako neće izgubiti spor, i to zato što, prema njegovim riječima, gradonačelnica laže. 

'Ja sam došao tek 2000. godine, a firma se privatizirala 1997., što znači tri godine prije mene. To je prva laž koju nikada nije ispravila, a imala je dosta vremena. Nemam ništa ni s navodima o nezakonitostima iz 2005., ja sam najviše izgubio. 

Treća stvar, kad sam došao u svibnju 2000., nije bilo plaže Tri mosta. Razgovarali smo sa Županijom, pa smo je mi stvorili i održavali. Napravili smo je kako se i inače rade plaže u Hrvatskoj, kod nas nije bilo ništa drugačije. Zašto bih ja bacao na nju građevinski materijal i smeće?! Nasuli smo je šljunkom, a studija je dokazala da nikakvu štetu nismo napravili, samo smo izgubili šolde zbog njih. Dok smo mi održavali plažu, imala je plavu zastavu pa bijelu. Sada, kad smo izgubili koncesiju i kada plažu održava Grad, nema uopće zastavu. Oni apsolutno ne znaju kako je održavati', konstatirao je te dodao kako Svpetrvs hoteli i dalje održavaju plaže o svom trošku kako bi zadovoljile današnje standarde gostiju. 

Ovom je prilikom napomenuo kako osobno nema ništa protiv gradonačelnice. Štoviše, ranije ju je i podupirao. 

'Puno mi je draga kao osoba, vrhunska je političarka - unazad 12 godina glasovao sam za nju. Nažalost, stvari se mijenjaju. Njene neistinite izjave o ilegalnoj privatizaciji Svpetrvs hotela stigle su i do Amerike, čitaju se po cijelom svijetu', požalio se Dužić.

Zaključio je kako se gradu koji živi od turizma ovako što nikako ne isplati, uz napomenu kako 2000. kada je stigao ondje Englezi, Francuzi, Skandinavci i drugi sada stalni gosti nisu ni znali gdje je Supetar. 

Marković: 'Dogovor o kojem pričaju nema logike'

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković tvrdi kako dogovor vezan uz medijaciju na koji su ukazali Dužić i Alajbeg nema logike. Ponovila je potom ranije navode da je se zastrašivanjem želi 'omekšati' u tom postupku.

'Sama činjenica da su tijekom mirenja koje traje više od dvije i pol godine sami radili postupke tipa iseljenja iz vatrogasnog doma ili pak podizanja novih kaznenih prijava i novih kaznenih tužbi pokazuje da nije istina to što govore. 

Ova kaznena tužba i još jedna kaznena prijava na policiji podignute su isključivo kao vid pritiska na mene kao dužnosnicu, zbog čega sam već pisala Odboru za pravosuđe u Saboru. To što govore da ćemo čekati kako će završiti postupak medijacije tome dodatno ide u prilog. Ako ja kao odgovorna osoba ne pristanem na ono što oni žele u postupku mirenja, onda ću vidjeti što će mi se dogoditi kasnije?', komentirala je. 

Mascarell: 'Grad pokušavaju nagovoriti da Dužiću puste sve što hoće'

Na cijelu situaciju osvrnula se i Vladimira Mascarell. Evo što je ona rekla:

'Nakon četiri godine promijeniti tužbu i s udruge je prebaciti na moje ime u skladu je s dosadašnjim ponašanjem u ovim postupcima koje supetarsko hotelsko poduzeće vodi. Optužnica je proširena na djela u 2022. godini, što apsolutno nikakve veze nema s devastacijom pomorskog dobra i razlogom podizanja prve tužbe. Ima veze upravo s postupkom medijacije jer Dužić kroz njega želi dobiti nogometne terene, boćarski dom i to što su sad uzeli vatrogascima. Apsurd samo takav.

Medijacija je predarbitraža. To je postupak koji vode Vlada RH i Svpetrvs hoteli, a u koji su umiješali Grad - pokušavaju ga nagovoriti da Dužiću puste sve što hoće. Hrvatska je kao i ostale europske zemlje izašla iz svih arbitražnih sporazuma unutar Europske unije, još je ostao onaj s Amerikom na koji se Dužić poziva. Međunarodni arbitražni ugovori praktički izbacuju hrvatske zakone iz igre, sporovi se rješavaju mimo pa čak i protiv onih rješenja kakva bi donijeli hrvatski sudovi. Nije mi jasno zašto Hrvatska ne izađe iz tog sporazuma jer je i Europska unija, kada ih je prekinula među državama članicama, rekla da ih prate nezakonitosti. 

Smiješno bi bilo da Grad odustane od čitavog svog kapitalnog dijela uz more, da država ne plati smiješnu svotu za odštetu koju bi trebala platiti jer je neki službenik u svoje vrijeme privatizirao nešto što nije smio i što je cesta.

U svakom slučaju, sjećam se da je prije par mjeseci premijer Andrej Plenković sa Zlatom Hrvoj Šipek razgovarao upravo o ovom hotelu, pa bi trebalo upitati i Vladu o ovim očigledno SLAPP tužbama. Provode se godinama, ovo je najmanje četvrta odgoda - to služi isključivo kao pritisak na sve nas da odustanemo od hrvatskih zakona, ljudskih prava, naše obale i da pustimo sve po arbitražnom sporazumu po pravilima Amerike.'

Suđenje se nastavlja 8. ožujka 2023.

Vaša reakcija na temu