Nakon dvije godine provođenja projekta 'Nautički gastro turizam', sufinanciranog bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od gotovo dva milijuna kuna, održana je na MedILS-u i završna konferencija projekta na kojoj su prezentirani ostvareni rezultati i dodijeljene potvrde o uspješno savladanom programu.
Nositelj ovog vrijednog projekta bio je splitski Kliper - ustanova za obrazovanje kadrova u pomorstvu u suradnji sa zagrebačkim partnerima udrugom UNUO i socijalnom zadrugom Kameleon.
- Ostvareni su svi planirani ciljevi odobrenog projekta: program osposobljavanja za brodskog kuhara kojim se povećava zapošljivost ranjivih skupina, program usavršavanja pedagoških vještina predavača i mentora iz turističko ugostiteljskog i pomorskog sektora, izrada novog kurikuluma za brodskog kuhara, izrada udžbenika/ kuharice za polaznike programa i studijska putovanja za mentore i nastavnike te za polaznike programa kako bi proširili stečena znanja kroz učenje iz primjera dobre prakse - rekla je Natalija Palčić, voditeljica projekta i ravnateljica Klipera.
U programu je uspješno sudjelovalo 35 osoba mlađih od 25 godina, četiri osobe starije od 54 godine i jedna osoba s invaliditetom.
- Novonastala situacija s korona virusom odgodila je planirano zapošljavanje naših polaznika u turističko ugostiteljskoj i pomorskoj industriji, no vjerujemo da će s poboljšanjem epidemiološke situacije dobiti priliku za demonstriranje stečenih znanja - dodala je Palčić.
Dodajmo još da je na konferenciji Marina Osmančević iz Udruge za zaštitu prirode Ouroboros govorila o ponašanju prema otpadu na moru, te da su dodijeljene potvrde o osposobljavanju za brodskog kuhara.