Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com NEMA MILOSTI Niste prijavili televizor HRT-u? Prijeti vam kazna od tisuću kuna!

NEMA MILOSTI Niste prijavili televizor HRT-u? Prijeti vam kazna od tisuću kuna!

Kontrolori obilaze domaćinstva

Općinski prekršajni sud izdao je prekršajni nalog protiv 35-godišnje Kaštelanke kojim je kažnjena s tisuću kuna jer nije prijavila televizor HRT-u. Optužni prijedlog podigla je Hrvatska radiotelevizija nakon što je kontrolom utvrđeno da televizor nije prijavljen u roku od 30 dana. Predloženo je izdavanje prekršajnog naloga s kaznom od 1.000 kuna, a odvjetnički ured koji zastupa HRT tražio je i da im okrivljenica naknadi 1.281,88 kuna troškova te 2.240 kuna nastale štete. 

Sud je zaključio da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izdavanje naloga. Citirane su odredbe Zakona o HRT-u, i to članak 34. koji navodi da je osoba koja ima u vlasništvu ili posjedu prijamnik, a nije član kućanstva koje plaća mjesečnu pristojbu, obvezna prijaviti prijamnik najkasnije u roku od 30 dana od dana nabave prijamnika ili registracije motornog vozila s ugrađenim prijamnikom, te članak 47. koji regulira kažnjavanje u visini od 1.000 kuna za osobu koja ne prijavi prijamnik ili se koristi odjavljenim prijamnikom.   

Sud nije prihvatio zahtjev tužitelja za naknadu njegovih troškova prethodnog postupka, kao ni imovinsko-pravni zahtjev za naknadu štete, i to zbog toga što podaci prekršajnog postupka ne pružaju pouzdanu osnovu za presuđenje pa je HRT upućen u parnicu. Okrivljenica mora platiti 200 kuna troškova prekršajnog postupka, a ukoliko plati dvije trećine kazne u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti presude, stvar će se smatrati zaključenom.

Vaša reakcija na temu