Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NOĆNI MARŠ: Žene Splita poslale jasnu poruku lokalnim i državnim vlastima

NOĆNI MARŠ: Žene Splita poslale jasnu poruku lokalnim i državnim vlastima

Aktivistkinjama i aktivistima podršku je dao i bivši predsjednik Ivo Josipović

Peristil je u četvrtak zasvijetlio ljubičastom bojom u čast žena i borbe za slobodu i ravnopravnost koja još traje. Splitske aktivistice i aktivisti u suradnji s udrugom Domine i ove godine su na Dan žena organizirali  Noćni marš za prava žena pod geslom 'Računajte na otpor! - Sto godina ženskog pokreta u Splitu!'

Od Pjace preko Bosanske, Ulice kralja Tomislava, Marmontove, Rive te Hrvojeve Noćni marš su završili na carskom trgu odakle su poslale jasne poruke kako lokalnoj, tako i nacionalnoj vlasti. S Rive se orilo i 'Žene Splita za sve žene svita'...

- Zahtijevamo da se poštuje pravo svakog građanina, a osobito žena na život bez nasilja. Država je dužna osigurati sustav prevencije i zaštite žena i drugih žrtava nasilja koji je u praksi primjenjiv i djelotvoran. Od Vlade tražimo da se ne izruguje ženama žrtvama nasilja i da odmah ratificira Istanbulsku konvenciju - poručivalo se s Peristila.

Zahtjevi su prekidani skandiranjem 'Rodne ideologije nema, ona ne postoji', a potom se nastavilo jednako jasno tražiti od splitske gradske i županijske vlasti da osiguraju dovoljno sredstava za program prevencije i zašite žena žrtava nasilja. Od državne vlasti da se ni na koji način ne ograničava sloboda žene da odlučuje o vlastitom tijelu i o tome hoće li ili neće biti majke.

Kao i pravo na siguran i dostupan pobačaj u svim javnim zdravstvenim ustanova te reguliranje priziva savjesti tako da niti jedna žena ne bude izložena ponižavanju i osuđivanju zbog odluke koju je donijela.

- Žene nisu maternica, nije im obveza rađati, već je obveza države stvoriti uvjete za život dostojan čovjeka - jedna je od poruka s Peristila.

Aktivistkinjama i aktivistima u Splitu, dodajmo, podršku je došao dati i bivši predsjednik Ivo Josipović. Bilo je brojnih lokalnih političara, ali, nismo uspjeli vidjeti ikoga od vladajućih.

Inače, žene Splita prvi puta su se organizirale u Narodnu žensku zadrugu 1918. godine. Nije to bio prvi put da se žene organiziraju i osvajaju javni prostor, ali je značajan događaj u kontinuitetu ženske borbe za jednaka prava i uvažavanje uloge i doprinosa žena u društvu i u našem gradu.

Zato je ovogodišnji marš posvećen i tim ženama.

Vaša reakcija na temu