Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NOVA BITKA, STARI FRONT: Banovina traži da restoran Šumica prestane s radom!

NOVA BITKA, STARI FRONT: Banovina traži da restoran Šumica prestane s radom!

'Smatramo da nema uvjete za ugostiteljsku djelatnost', kaže pročelnica

Gradska uprava traži da se restoranu Šumica ukinu minimalni tehnički uvjeti i da prestane s radom. Maja Đerek, pročelnica za gradsku imovinu, kaže da je odjel na čijem je čelu napravio sve radnje da zaštiti ovu vrijednu nekretninu i svoje suvlasništvo.

Navodi kako je početkom veljače proveden očevid kojim je utvrđeno da je korisnik poslovnog prostora društvo Biberon Maestro temeljem ugovora o zakupu poslovnog prostora sklopljenog s društvom Fateor d.o.o., od 10. prosinca 2019. Predmet zakupa je cijeli objekt restorana Šumica, kao i ravni terenski dio ispred predmetnog poslovnog prostora za namjenu parkirališnog dijela, koji je u zelenoj zoni.

Utvrđeno je, nastavlja, da Biberon Maestro, kao stvarni korisnik poslovnog prostora, plaća društvu Fateor d.o.o. ukupnu zakupninu za predmetni poslovni prostor u iznosu od 35.000 kuna (nešto više od 4 tisuće eura, op.a), uvećano za PDV te zakupninu od 4000 kuna (oko 500 eura) plus PDV, za korištenje ravnog terenskog dijela ispred poslovnog prostora. 

-  Upravni odjel za gradsku imovinu je društvu Biberon Maestro kao korisniku bez pravne osnove u odnosu na suvlasnika Grad Split, počeo obračunavati naknadu u tržišnoj vrijednosti za svoj dio objekta u iznosu od 11.660 eura uvećano za PDV - kaže Đerek.

Uz to, podnesena je tužba protiv Fateora radi povrata stečenog bez osnove za minulo razdoblje jer su naplaćivali zakupninu za cijeli poslovni prostor, premda nije u njihovom isključivom vlasništvu.

- Pregledom spisa legalizacije nadograđenog dijela objekta i sadašnjeg stanja, utvrđeno je kako je suvlasnik Fateor nakon legalizacije opet nadogradio dio objekta te smo ih prijavili građevinskoj inspekciji. Očekuje se njihovo skoro postupanje - ističe pročelnica.

Na koncu, kako kaže, s obzirom na to Biberon Maestro nema ugovor s Gradom Splitom, a za kojega je, ističe, izričito zakonom propisano da se prostori daju u zakup temeljem javnog natječaja, smatra kako nema ni sve uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

- Od nadležnog ureda Splitsko-dalmatinske županije zatražili smo ukidanje minimalnih tehničkih uvjeta, za koje je osim ugovora, potrebno dostaviti i vlasnički list nekretnine. Očekuje se i skoro postupanje Županije - najavila je Đerek.

Ponovila je kako prestaje praksa besplatnog korištenja i bespravnog prisvajanja gradske imovine. 

- Aktere ove priče pozivamo da objekt predaju u suposjed Gradu Splitu i postupanje stave u zakonske okvire - doziva Đerek.

Denis Pavlović, vlasnik restorana Biberon Maestro, koji je u zakupu posljednje tri godine, je kratko komentirao novi udar iz Banovine.

- Grad i društvo bi trebali ići naprijed i urediti odnose prema zakonu, a ne tražiti razne načine kako nekoga zatvoriti - ustvrdio je.

Đerek još smatra i da je Šumica jedan od primjera kako je Split izgubio ogromne prihode na nekretnini koja se do sada nije vodila u registru gradske imovine.

- Restoran je sagrađen na par čestica. Dvije čestice uknjižene su kao vlasništvo Grada Splita, dok su preostale tri čest. zem. uknjižene kao suvlasništvo Grada Splita u 1/6 dijela. Unatoč tome, godinama objekt nije u posjedu, niti u suposjedu Grada, nego njime isključivo gospodari suvlasnik Fateor. I ne samo to, nego je nadogradio objekt i legalizirao ga, kao da je isključivo njegovo vlasništvo - tvrdi pročelnica.

Banovina je, podsjetimo, u listopadu pokušala zaustaviti pristup restoranu kamenim blokovima, ali su tu bitku brzo izgubili na sudu i troškove platili iz proračuna.

Vaša reakcija na temu