Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OBLJETNICA ČETVRTE 'Sutra na Dračevcu neće biti podjele crvenih beretki'

OBLJETNICA ČETVRTE 'Sutra na Dračevcu neće biti podjele crvenih beretki'

Premijer Andrej Plenković. ministar Tomo Medved i Damir Krstičević bili su na Dračevcu

Premijer Andrej Plenković posjetio je vojarnu na Dračevcu, položio vijenac i poklonio se žrtvama u kapelici Sveti križ. 

- Ova kapela je spomenik svim poginulim pripadnicima 4. brigade, napravljena je 1994. godine - kazao mu je Damir Krstičević i pokazao mjesta gdje se nazale imena poginulih pripadnika Četvrte.

Pupić-Vurilj je premijeru kazao kako je vojarna devastirana, ali kako su oni uspjeli sačuvati kapelicu koja je izdvojena kao sakralni objekt. Također, rekli su mu da sutra, na godišnjicu osnivanja brigade, neće biti podjela crvenih beretki na Dračevcu već u Kninu. U razloge takve odluke nije htio ulaziti. 

- Ovo mjesto je sveto za sve pripadnike Četvrte brigade, ali za sve one koji Hrvatsku vojsku nose u srcu. Mladi pripadnik 4. brigade je nakon završene obuke dolazi tu i polaže prisegu, zavjet, poginulim hrvatskim suborcima i cijelom hrvatskom narodom. Simbolično prima beretku, izlazi vani i to je veliki trenutak za svaku vojsku - rekao je Krstičević.


Plenković je svim pripadnicima Četvrte čestitao sutrašnju 30. obljetnicu.

- Drago mi je da smo danas ovdje, sastali smo se s Udrugom veterana brigade koja je dala doprinos u Domovinskom ratu, doprinos slobodi i demokraciji i svemu onome u čemu današnje generacije uživaju. U ovoj brigadi je bilo skoro 7400 pripadnika. Njih 196 je izgubilo živote, četvorica se još uvijek vode kao nestali. Bilo je preko 1000 ranjenih, a bili su na svim najvažnijim bojištima za vrijeme Domovinskog rata, dali nemjerljiv doprinos i važno je da nakon 30 godina od njihovog osnutka pokazati poštovanje prema pripadnicima brigade, obiteljima poginulih i njihovom doprinosu za modernu slobodnu Hrvatsku. Razgovarali smo o tome kako su se veterani prilagodili. Aplicirali su i iskoristili europska sredstva, 1.800.000 kuna na različite projekte - kazao je Plenković.

Damir Krstičević je kazao kako je o Četvrtoj puno toga rečeno, ali da misli da je najbolje opisuju riječi pokojnog ministra Gojka Šuška koji je rekao da Hrvatska vojska ima sedam gardijskih brigada, da su sve obučene, ali da je jedna udarna, a to je Četvrta. 

- Bili smo udarna postrojba hrvatske vojske. Ova brigada je simbol Dalmacije. Veliki broj ljudi to cijeni i poštuje. Crvena beretka je u tom trenutku ulijevala našem narodu sigurnost i nadu, a neprijatelju strah u kostima. Današnji pripadnici 'Pauka' jamče mir i sigurnost u Hrvatskoj - kazao je Krstičević.

Hrvoje Pupić-Vurilj rekao je da je 30. obljetnica trebala biti s mimohodom na Rivi i s koncertom Marka Perkovića Thompsona na Poljudu. 

- To bi bio humanitarni koncert 1. lipnja. Još ne odustajemo od toga. Dodjela beretke je bila tradicija koja je ukinuta 2000. godine. Opet smo je uveli prije četiri godine. To je nešto veličanstveno. Crvena beretka se mora zaslužiti. Kada zapovjednik odluči da je netko to zaslužio organiziramo dodjelu crvenih beretki na mjestu ispred kapelice. U zadnja dva mjeseca smo se pet puta sastajali, ali iz dana je to smanjeno. Ja sam odgovorna osoba za prijavu skupova. Ne bih mogao živjeti sa saznanjem da će se jedna osoba zaraziti zbog mimohoda na Rivi - rekao je Pupić Vurilj i dodao da zbog epidemije sutra neće biti dodjela crvenih beretki, ali cijeli ostali program će se održati. 

- Nakon svete mise će biti Svečana akademija u HNK, a nakon toga ćemo pustiti 200 baluna za 200 poginulih pripadnika Četvrte gardijske brigade. Ako vremenske prilike dozvole četiri padobranca će doskočiti s našom zastavom. Nas kao udrugu politika ne zanima. Mi se držimo moralne vertikale koje smo imali u Domovinskom ratu. Mi smo svoje odradili. Stvorili smo 'Lijepu našu'. Borili smo se za demokraciju. Mi imamo svoj cilj i način pomaganja našim pripadnicima na razne načine. Uključeni smo u humanitarne aktivnosti. Na području Petrinje zajedno s našim donatorima i Građevinskim fakultetom gradimo kuću za četveročlanu obitelj - zaključio je Pupić-Vurilj.


Vaša reakcija na temu