Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OBRAT ZA NAJAM PEŠKARIJE: Restoranu Noštromo suglasnost do srpnja, nakon toga se raspisuje natječaj!

OBRAT ZA NAJAM PEŠKARIJE: Restoranu Noštromo suglasnost do srpnja, nakon toga se raspisuje natječaj!

Promptno je reagirala Maja Đerek, pročelnica za gradsku imovinu

Korištenje Peškarije u popodnevnim satima ipak će ići na natječaj. Restoran Noštromo neće moći do kraja rujna održavati Festival dalmatinske gastronomije bez natječaja. Otkrila nam je to Maja Đerek, pročelnica za gradsku imovinu uz zahvalu na ukazivanje problematike. Siniša Gašparević, direktor gradske firme  Parkovi i nasadi već je reagirao, izdao je suglasnost Noštromu na 30 dana, a potom će raspisati natječaj. 

- Jučer sam putem medija, točnije putem Dalmatinskog portala saznala za problematiku korištenja prostora objekta Peškarije od strane restorana Noštromo, a za svrhu održavanja manifestacije. Ribarnica, iako u vlasništvu Grada Splita, nije na upravljanju Upravnog odjela za gradsku imovinu, kojem sam na čelu, već je pod upravljanjem  Parkova i nasada. No, budući da se radi o objektu u vlasništvu Grada Splita na njega se primjenjuje Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora - krenula je.

Još jučer je kontaktirala Gašparevića te ga uputila da po zakonu taj prostor može biti maksimalno 30 dana u korištenju bez javnog natječaja, za potrebe održavanja festivala ili ovakve manifestacije, kao što je trenutačno slučaj.

Međutim, objašnjava, za korištenje prostora preko 30 dana postoji zakonska obveza da se javni natječaj raspiše.

- Direktor Gašparević je odmah prihvatio zakonsko rješenje te izdao nalog pravnoj službi društva Parkovi i nasadi, kao nadležnoj i odgovornoj, za provedbu. Već jutros je izdana suglasnost restoranu Noštromo za korištenje prostora samo do 30 dana, sukladno zakonu, a uskoro će biti raspisan javni natječaj - koncizna je Đerek.

Pročelnica već ima i rješenje za slične situacije.

- Ubuduće će se ovakva problematika rješavati novom Odlukom o zakupu koju je Upravni odjel za gradsku imovinu izradio, a koja je prošla postupak e-savjetovanja od 30 dana te će, sukladno Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, kao lex specialis u ovom slučaju, uskoro biti stavljena na Gradsko vijeće - najavila je.

U tom prijedlogu odluke je kao pročelnica inzistirala da su sve gradske tvrtke, koje upravljaju nekretninama u vlasništvu Grada Splita, dužne raspolaganje prostorima odnosno tekst natječaja za zakup dati najprije na uvid nadležnom Upravnom odjelu za gradsku imovinu. 

- Tako će biti ostvarena najveća moguća transparentnost kada su u pitanju prostori kojima upravljaju gradske tvrtke i kako bi se ostvarilo jednako postupanje s gradskom imovinom - odlučna je.

Ovim putem se zahvalila odgovornim građanima i novinarima na ukazanome. Pozvala je sve građane da se kod sličnih dvojbi obrate nadležnom gradskom odjelu kojem je na čelu. 

- Svakako pozdravljam veliki interes za ovu tematiku nekad vladajuće političke stranke, a u čijem mandatu je pojam javnog natječaja bio potpuna nepoznanica. Nažalost, svakim danom raste broj takvih novootkrivenih nezakonitosti, a koje će biti prezentirane javnosti, ali i pravosudnim institucijama. Lijepo je vidjeti da je u ovom relativno kratkom periodu od kada sam pročelnica ostvaren ovoliki napredak u njihovom poimanju javnog dobra - bocnula je HDZ koji je reagirao nakon medijskih napisa o davanju Peškarije u zakup restoranu Noštromo bez natječaja.

Vaša reakcija na temu