Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dean Bubić OPET POPLAVE Nakon obilnih kiša pojedinim splitskim ulicama ne može se prolaziti

OPET POPLAVE Nakon obilnih kiša pojedinim splitskim ulicama ne može se prolaziti

'Nažalost, ovo je bila očekivana situacija', rekao je Ivica Perić, tehnički direktor ViK-a

Pala je još jedna obilnija kiša i opet je poplavio dio Mosećke ulice, smješten točno ispod nadvožnjaka Solinske ceste. Opet su radnici Vodovoda i kanalizacije (ViK) ispumpavali lokvu vode kako bi automobili mogli prolaziti tim dijelom Kacunara.

Bilo bi dobro da je to jedina 'crna točka' u gradu, ali nije. Sustav oborinskih voda u Splitu je potkapacitiran, a dok se problem ne sanira nastavit ćemo gledati takve scene uslijed obilnih oborina.

- Svi raspoloživi resursi su bili na terenu. Djelovali smo po pozivima, ali i sami smo izlazili na dionice za koje znamo da smo 'usko grlo'. Nažalost, ovo je bila očekivana situacija – rekao je Ivica Perić, tehnički direktor ViK-a. 

Naime, oborinska odvodnja je najčešće naslonjena na ViK-ov sustav odvodnje grada Splita, a rađena je u prošlom stoljeću.

- Sve što se kasnije nadograđivalo nije pratilo izgradnju komunalne infrastrukture, u ovom slučaju oborinske odvodnje. Sada je došlo vrijeme da se ozbiljnije razmišlja o rekonstrukcijama. Mi održavamo postojeći sustav, redovito čistimo slivnike, onoliko koliko stignemo s obzirom na broj izvršitelja i resursa, a ne možemo reći da nas ima dovoljno za ovakve izvanredne situacije. U dogovoru s Gradom, Čistoćom te Parkovima i nasadima kratkoročno možemo prevenirati problem prilikom najava velikih oborina. Upravo u ovo doba godine očekuju se oborine i najviše je opadajućeg lišća pod nanosima vjetra, a kad dospije do bujičnih potoka često se znaju začipati slivničke rešetke. Tako da osim općenito potkapacitiranog sustava, voda sporije otječe zbog lišća koje začepi slivnike – objasnio je problem Ivica Perić, a dio takvih poplava trebao bi se sanirati kroz projekt Aglomeracije Split-Solin. 

- Oborinske vode su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Prije pet godina smo s Gradom ispitali stanje na terenu i detektirane su pojedine 'crne točke'. Napravljena su neka poboljšanja na mjestima gdje rekonstrukcija nije bila toliko opsežna. Primjerice, na izlazu iz grada, području ispod Pujanki, na Ulici sedam Kaštela gdje je povećan broj slivnika i spojeni su s oborinskim kanalima, kao i na sjevernom traku Poljičke ceste gdje smo revitalizirali stari oborinski kanal koji je bio zapušten. Što se tiče dugo najavljivanih aglomeracijskih projekata, u idućim mjesecima kreće izvođenje radova kroz koje je predviđeno raskopavanje dosta ulica i rezultat toga će zasigurno donijeti dugoročno poboljšanje u ovakvim situacijama – najavio je tehnički direktor ViK-a.

Ukratko, potrebno je više ulaganja, a do tada žurnim službama preostaje samo brza reakcija uslijed obilnih padalina.

- Godinama pratim naše službe odvodnje dok su bili drugačiji klimatski uvjeti i dok je bilo manje ovakvih situacija. Primjerice, uvijek je bila problematična Ulica Brune Bušića. Mješoviti sustav odvodnje - koji je zamišljen da kroz njega otječe voda - u periodu velikih padalina ne može primiti toliku količinu oborina pa zbog toga iskaču šahte i voda otječe, a baš na taj tok se spaja Ulica Antuna Branka Šimića gdje također imamo velike problem s plavljenjem. Na tom potezu se ne može kratkoročno riješiti problem već će se sanirati kroz aglomeraciju, tako što ćemo postaviti oborinski kolektor i kolektor većeg promjera. Najavljeno je i sedam retencijskih bazena kako bi se bez problema primio prvi udar oborina, koje će se kasnije slijevati u pripadajuće potoke – obrazložio je Perić.

Što se tiče križanja Dubrovačke ulice i Domovinskog rata, trebao bi se realizirati ozbiljniji projekt Grada Splita kako bi se na toj lokaciji vozači i pješaci prestali pribojavati poplava.

- Bilo je dosta poziva i ljudi koji se žale na poplave. Nama je prioritet da nikome nije ugroženo zdravlje i imovina, na to ćemo odmah reagirati, a za sada nemamo saznanja da je osim plavljenja javnih površina došlo do plavljenja podruma i prizemnica – poručio je tehnički direktor ViK-a.

Vaša reakcija na temu