Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OPSTRUKCIJA NA BENAMA: Društvo Marjan dvije godine čeka odgovor Građevinske inspekcije o bespravnoj gradnji?!

OPSTRUKCIJA NA BENAMA: Društvo Marjan dvije godine čeka odgovor Građevinske inspekcije o bespravnoj gradnji?!

'Ni nakon gotovo dvije godine nemamo informaciju o utvrđenom premda se radi o višestruko zaštićenom području od posebnog interesa', kažu u Društvu Marjan

Gotovo pune dvije godine Društvo Marjan čeka odgovor Građevinske inspekcije o tome što su utvrdili na Benama povodom njihove prijave kojom je zatražen inspekcijski nadzor nad zakonitosti izgradnje većeg broja građevina na području uvale Bene. Društvo Marjan uputilo je prijavu 2. siječnja 2017. godine nakon isteka posljednje koncesije, a Građevinska inspekcija nekoliko je puta odgovorila da je provođenje izvida u tijeku te da će ih izvijestiti o utvrđenom nakon završetka ispitnog postupka. 

'Na jedno od naših traženja o tome što je Građevinska inspekcija utvrdila, 5. srpnja 2018. godine, dakle, 18 mjeseci nakon prijave, odgovorila nam je državna tajnica Ministarstva graditeljstva Dunja Magaš da je utvrđeno kako se radi o objektima izgrađenim prije veljače 1968. godine te da je od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita i Državne geodetske uprave zatražena dokumentacija kako bi se utvrdilo eventualno odstupanje zatečenog stanja u odnosu na objekte izgrađene prije 1968. godine, ali da im dokumentacija još nije dostavljena', kaže Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan. 

Vidljiva odstupanja 

U rujnu su Građevinskoj inspekciji dostavili ponovljenu prijavu i dokumentaciju iz zemljišnika iz koje je vidljivo izvorno stanje, geodetsku situaciju današnjeg stanja te fotografije izvornog i današnjeg stanja zgrade restorana i terase.

'Vidljiva su odstupanja, odnosno, povećanje površine zgrade restorana te terase. Tako je zgrada restorana nadograđena sa zapadne strane za oko 50 kvadrata, a štekat je s oko 120 kvadrata povećan na 349 kvadrata. Na naše ponovljeno traženje informacije o tome što je Građevinska inspekcija utvrdila nakon što im je dostavljena dokumentacija, iz Ministarstva je 15. studenog ponovno odgovoreno da je u tijeku ispitni postupak te da će nam po utvrđenju činjeničnog stanja biti poslana obavijest o utvrđenom sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji. Tako gotovo dvije godine nakon prijave nemamo nikakvu informaciju o utvrđenom premda se radi o višestruko zaštićenom području i području od posebnog interesa za RH, i to pomorskom dobru, šumi i šumskom zemljištu, kulturnom dobru te zaštićenoj prirodnoj vrijednosti', kaže predsjednik Društva Marjan. 

Županija daje koncesiju, a što je s objektima? 

Oko same koncesije na Benama digla se velika prašina. Uvalom godinama gospodare razne tvrtke iz Kerumovog portfelja, posljednji je koncesionar ostavio dug od milijun kuna, a lani je samo dan nakon što je koncesija dodijeljena tvrtki National kao vlasnik upisan Kerumov nećak Igor Sapunar, sin predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara. Bilo je to pravo iznenađenje i za Sapunara starijeg, rekao nam je da je nešto eventualno tek mogao naslućivati, ali da nije znao za poslovne planove svog sina. 

Koncesija je lani pala jer je nedostajala suglasnost Ministarstvo zaštite okoliša. Vijećnik MOST-a Ante Čikotić najavio je koncem prošle godine kako se o koncesiji za Bene ponovno neće glasati dok ne stigne odgovor Građevinske inspekcije o zatraženim izvidima. Ubrzo se gorko razočarao. Svega koji mjesec kasnije Bene su ipak stigle na dnevni red Županijske skupštine. Koncesiju su vladajući iz HDZ-a i Kerumovog HGS-a ponovno dali Kerumovom nećaku, oporba je u znak protesta napustila sjednicu. Čikotić je objasnio da Bene nikako nisu smjele doći na glasanje jer Građevinska inspekcija nije obavila posao. 

Sličnog je mišljenja i predsjednik Društva Marjan. 

'Postavlja se i pitanje daje li Splitsko-dalmatinska županija u koncesiju izgrađene objekte ili ne? Držimo da je svakako prije davanje nove koncesije trebalo utvrditi zakonitost objekata koji se daju u koncesiju. Posebna je zanimljivost da teniski tereni nisu predmet koncesije, ali se uredno iznajmljuju, premda je u ZK ulošku navedeno da kod upisa teniskih igrališta u zemljišne knjige nije priložena lokacijska, građevinska i uporabna dozvola', kazao nam je Marinić.   

Vaša reakcija na temu