Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OSVOJITE NAGRADE Četiri izazova za borbu protiv šumskih požara
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

OSVOJITE NAGRADE Četiri izazova za borbu protiv šumskih požara

U slučaju vatre ili dima, važno je čim prije nazvati 193 ili 112

Iako u Hrvatskim šumama pripreme za protupožarnu sezonu traju neprestano, od lipnja do listopada komunikacijske aktivnosti pojačane su kampanjom 'Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane' kojom se ističe važnost brzog prijavljivanja uočenog dima. Da su građani prošle godine marili za šume, pokazuje i podatak da je u 2023. godini od požara sačuvano 91 posto više šumske površine od prosjeka. Osim pažnje građana i turista, korisnom se pokazao i video nadzor s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara. 

Ukupno se u šumama nalazi 220 kamera raspoređenih na 110 lokacija, kojima se upravlja iz nadzornih operativnih centara u svim priobalnim županijama, Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Organizirana je i motriteljsko-dojavna služba radnika Hrvatskih šuma na području krša, a u tijeku protupožarne sezone zapošljavaju se i dodatni radnici kako bi se što više smanjilo vrijeme reakcije na uočen dim. 

Usprkos svemu, građani često ne reagiraju na prve znakove požara misleći da je netko već zasigurno kontaktirao vatrogasce. Podsjećamo, u ljetnom periodu je na snazi stroga zabrana paljenja vatre na otvorenim prostorima i ključno je u slučaju bilo kakvog dima obavezno nazvati 193 ili 112. Upravo Vaš poziv može biti presudan za sprječavanje razornog požara!


KAKO OSVOJITI NAGRADE?

Ovogodišnju kampanju 'Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane' obilježit će i nagradni natječaj 'Marimo zajedno', koji kroz četiri izazova potiče stanovnike na jednostavne zadatke kojima se čuva priroda. Prvi izazov 'Marimo zajedno: Bez traga' fokusiran je na čišćenje okoliša te kao zadatak navodi prikupljanje pet komada otpada tijekom boravka u prirodi. Prošli tjedan izašao je i drugi izazov naziva 'Marimo zajedno: Za biljni svijet' u sklopu kojeg se potiče pratitelje da posade biljku, bilo kod kuće ili u vrtu. 

Za sudjelovanje u izazovima potrebno je fotografiju ili video zapis poslati porukom na Facebook ili Instagram Hrvatskih šuma do 11. srpnja 2024. godine. Nagradu za sve ispunjene izazove osvojit će 12 pobjednika, u obliku bogatog poklon paketa ili ručka za dvoje u jednom od lovačkih domova diljem Hrvatske: LD Muljava – Vojnić, LD Jankovac – Papuk, LD Lovački – Delnice, LD Kunjevci – Vinkovci.


POJAČANJE IZ DALMACIJE: MALI VAKULA

Kao dio protupožarne kampanje Hrvatske šume pripremile su i brojne edukativne sadržaje, kao i suradnju s omiljenim influencerom Ivom Šolićem, poznatim i kao Mali Vakula. Cilj svih aktivnosti je podići svijet među domaćim i stranim turistima o njihovom značaju u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od učinaka razornih požara. Zato je važno svaki opušak pokupiti za sobom, staklo i otpad pravilno odložiti te uvijek ugasiti i posljednji plamen u blizini šume ili suhog raslinja. 

Svi edukativni materijali vezani za protupožarnu kampanju 'Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane' mogu se pronaći na službenoj web stranici Hrvatskih šuma.


Vaša reakcija na temu